Στον ορεινό όγκο του Ολύμπου στο βάθος μιας χαράδρας και σχεδόν στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας βρίσκεται ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για το χωριό “Μόρνα” όπου πλέον από το 1926 μετονομάστηκε σε “Σκοτεινό”. Μόρνα στα τουρκικά σημαίνει σκοτεινός τόπος όπου κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκε ένας κάτοικος.
Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων σε σημείο που δεν έχει ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου και γύρω γύρω του υπάρχει πυκνή βλάστηση. Μερικά στοιχεία της Μόρνας είναι ότι το 1966 λειτούργησε το Κρατικό Εργαστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου. Λειτούργησε για αρκετά χρόνια δίνοντας εργασία σε αρκετούς εργάτες περίπου 100 σε αριθμό εντός. Λόγω της υψηλής ποιότητας της ξυλείας του δάσους της περιοχής συμφωνα με τον καθηγητη και ιστορικό Γιάννης Καζταρίδη χρησιμοποιήθηκε για τη θαλαμηγό του Οθωνα. Το δάσος έχει δρύες, πλατάνια, καστανιές και οξιές που μάλιστα η φήμη τους για την ποιότητα του ξύλου περνάει ακόμα και τα ελληνικά σύνορα. Ενδεικτικό της ζωντάνιας και της οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η περιοχή είναι το γεγονός ότι το 1956 το υπουργείο Εμπορίου, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του εργοστασίου της Μόρνας στην Εθνική Οικονομία, απένειμε στους υπεύθυνους Χρυσό Μετάλλιο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Το όνομά του ακολουθούν πολλές και διάφορες τρομακτικές ιστορίες που το έχουν αναγάγει σε ένα «στοιχειωμένο» χωριό. Οι κάτοικοι του οποίου μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν και να πάνε να ζήσουν κάποια χιλιόμετρα βορειότερα. Σε ένα χωριό που το ονόμασαν ακριβώς το αντίθετο, «Φωτεινά».
Οι «στοιχειωμένες» ιστορίες
Τα μεταφυσικά ή παραφυσικά φαινόμενα που ακολουθούν τη Μόρνα έχουν μια λογική εξήγηση πίσω από την ιστορία. Συγκεκριμένα αυτή η ιστορία συμπυκνώνει την διαδρομή της ελληνικής υπαίθρου.
Μέχρι, ωστόσο, να φτάσει εκεί, είχαν κάνει την εμφάνισή τους σκοτεινές φιγούρες που εμφανίζονται τόσο ξαφνικά όσο εξαφανίζονται. Με πόρτες που ανοιγοκλείνουν μόνες τους. Με απόκοσμες φωνές και πολλά ακόμα ανατριχιαστικά φαινόμενα.
Βοσκοί και άνθρωποι που σχολούσαν από τη δουλειά τους στο εργοστάσιο ξυλείας ήταν μάρτυρες ενός περίεργου φαινομένου. Κοπέλες, μικρής ηλικίας, γυμνές, χόρευαν γύρω γύρω από το χωριό και τον ποταμό Μόρνο. Ήταν ένας χορός έκστασης που τους τρόμαζε με αποτέλεσμα μόλις έπεφτε το σκοτάδι, να κρύβονται στα σπίτια τους και να μη θέλουν να βγουν πριν ξημερώσει. Ελάχιστοι ήταν οι… τολμηροί που κυκλοφορούσαν τη νύχτα.
Το φαινόμενο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής το είχαν ονομάσει «γκουλαγκούδια» που σημαίνει γυμνά και αφορούσε επτά κορίτσια που κυκλοφορούσαν και χόρευαν τον δικό τους σκοτεινό χορό τρομοκρατώντας τους κατοίκους με το γοερό κλάμα τους μέχρι που λίγο πριν το ξημέρωμα ανέβαιναν στην κορυφή του βουνού και κρυβόντουσαν σε μια σπηλιά που υπάρχει εκεί και περίμεναν εκεί μέχρι να έρθουν και πάλι τα μεσάνυχτα. Αυτή η ιστορία κράτησε από πολύ παλιά μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960!
Παράλληλα, μια παλιά τρομακτική ιστορία ήταν αυτή με το «μαλλιαρό χέρι» που θεωρητικά κυνηγούσε όσους έβρισκε στο διάβα του. Το σπίτι από το οποίο υποτίθεται πως έβγαινε το «μαλλιαρό χέρι» άνηκε σε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να αναζητήσει την τύχη του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τελικά στέριωσε και έκανε οικογένεια και παιδιά. Το σπίτι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και όταν άρχισε να διαλύεται και να παίρνει μια πιο άγρια μορφή ο θρύλος για το τι γίνεται στο εσωτερικό του και την «κατάρα που άφησε πίσω του ο μετανάστης» γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να αποφεύγουν ακόμα και απ έξω να περάσουν.
Επιπλέον, φόβος μεγάλος υπήρχε στην περιοχή που λεγόταν Τούρκος. Η οποία συνδέεται με την εποχή της τουρκοκρατίας και τα όσα είχαν βιώσει οι Έλληνες με εκτελέσεις και φρικτά βασανιστήρια. Και εκεί υπάρχουν μαρτυρίες για απόκοσμες φωνές και εμφανίσεις πνευμάτων. Εκεί ακούγονταν διάφοροι απόκοσμοι ήχοι αγνώστου προέλευσης. Σκιές έκαναν την εμφάνισή τους και ψίθυροι από το πουθενά σε έκαναν να ανατριχιάζεις.
Στη Μόρνα υπάρχουν σήμερα δύο εκκλησίες, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου. Η πρώτη βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού και έχει ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Σήμερα, στο χωριό (δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρευμα) θα βρείτε μόνο όσους έχουν διατηρήσει τα σπίτια τους που τα επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα.
Η περιοχή σήμερα προσφέρεται για πεζοπορία και ποδήλατο καθώς οι διαδρομές είναι πολλές και εξαιρετικές.