Λίμνη Πλαστήρα, μία λίμνη που γυρω της έχουν δημιουργηθεί ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά με θέα προς τη λίμνη, ξενοδοχεία και ξενώνες όλων των κατηγοριών στο Νεοχώρι και σε άλλα χωριά, ταβέρνες και υποδομές για δραστηριότητες στη φύση όπως ιππασία, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.α. Ετσι αν αναρωτιέσαι τι θα δω, που θα μεινω, που θα φάω έχεις αρκετές επιλογές αν σκέφτεσαι να επισκεφθείς τη λίμνη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι πολλοί λένε τη λίμνη Πλαστήρα και λίμνη των τεσσάρων εποχών. Κάθε εποχή η φύση γύρω από τη λίμνη χαρίζει διαφορετικά χρώματα. Απέχει περίπου 30 λεπτά από την πόλη της Καρδίτσας, δημιουργήθηκε το 1959 και η περίμετρος της είναι περίπου 62 χιλιόμετρα που αν αποφασίσετε να την κάνετε θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα σε κάθε γωνιά της, βοηθά σε αυτό και η υψομετρική διαφορά που έχει το κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Κατεβάστε και τον αναλυτικό μας χάρτη για τη Λίμνη Πλαστήρα.
Διαμονή στη Λίμνη Πλαστήρα – Ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα
Για διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε ξενοδοχεία και ξενώνες σε καλές τιμές όλων κατηγοριών με προσεγμένα δωμάτια με όμορφη διακόσμη, ζεστούς χώρους με τζάκι για το χειμώνα, πλήθος ανέσεων και νόστιμο πρωινό με ντόπιες μαρμελάδες κ.α . Τα ξενοδοχεία που θα βρείτε στη λίμνη Πλαστήρα είναι από χαμηλής κατηγορίας εως και ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που θα βρείτε κυρίως στο Νεοχώρι, αλλά και στα Καλυβια Πεζούλας, στη Φυλαχτή και στα γύρω χωριά. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στο Νεοχώρι και κάντε κράτηση στις καλύτερες τιμές! Δείτε επίσης εδώ όλα τα ξενοδοχεία στη Λίμνη Πλαστήρα που υπάρχουν σε όλη την περιοχή κάντε κράτηση στις καλύτερες τιμές εγγυημένα, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά. Παρακάτω λοιπόν σας προτείνουμε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν επισκεφθείτε τη λίμνη Πλαστήρα.
Booking.com
1) Σίγουρα δεν γίνεται να πάτε στη λίμνη Πλαστήρα και να μην επισκεφθείτε το φράγμα της. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα και πρόκειται για μία κατασκευή με πλάτος 220 μέτρα που κρατά τα νερά της λίμνης. Στο χώρο του φράγματος θα βρείτε και μερικά μαγαζάκια πανω στο δρόμο που πουλάνε προϊόντα όπως μέλι και γλυκά του κουταλιού. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και περπατήστε πάνω στο φράγμα με ασφάλεια.
2) Κοντά στο φράγμα βρίσκεται και ο δρόμος για το παρατηρητήριο της λίμνης. Πριν φτάσετε στο φράγμα θα βρείτε μία ταμπέλα που θα στρίψετε δεξιά και θα ακολουθήσετε το δρόμο με ανηφόρα για να βρεθείτε στη θέση που είναι το ξύλινο κιόσκι και θα έχετε θέα σε όλη τη λίμνη. Όμορφη διαδρομή που σε λίγα λεπτά σας πηγαίνει σε πανοραμικό σημείο. Χειμώνα – καλοκαίρι η θέα είναι μαγευτική και η φωτογραφική μηχανή απαραίτητη.
3) Επίσης κοντά στο φράγμα και στο παρατηρητήριο της λίμνης είναι η πετρόκτιστη Μονή Πελεκητής. Ενα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά αξιοθέατα της λίμνης Πλαστήρα. Επίσης όμορφη διαδρομή προς το μοναστήρι που κινείται μέσα στα βουνά της περιοχής. Αξιοσημειώτη είναι και η Μονή Κορώνης στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα.
4) Ενα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της λίμνης είναι ο Βοτανικός κήπος, που βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας. Θα βρείτε ταμπέλα στο κεντρικό δρόμο όπου και θα στρίψετε και στο τέλος του δρόμου θα βρείτε το βοτανικό κήπο που στο εσωτερικό του φιλοξενεί πλήθος φυτών από τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη.
5) Αναφερθήκαμε για δραστηριότητες πιο πάνω. Στη λίμνη Πλαστήρα μπορείτε να επιδοθείτε σε μία πληθώρα δραστηριοτήτων όπως ιππασία, τοξοβολία, υδροποδήλατα, κανό καγιάκ, mountain bike δίπλα από τη λίμνη και πεζοπορία στα σηματοδομημένα μονοπάτια του εκπαιδευτικού δάσους Μπελοκομίτη.
6) Βέβαια υπάρχουν και οι ορεινές δραστηριότητες στη λίμνη για αυτούς που προτιμούν το βουνό όπως το να κάνουν σκι ή/και snowboard στο Χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων που βρίσκεται στην περιοχή Καραμανώλη. Στην περιοχή που βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει και το ορεινό καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει εως και 30 άτομα. Η διαδρομή προς το χιονοδρομικό και το καταφύγιο ειδικά το χειμώνα με το χιόνι ειναι μαγευτική, οι κορυφές των βουνών σε κυριεύουν. Καθώς ανηφορίζεις κινείσαι κοντά στις κορυφές των γύρω βουνών. Δείτε και το χάρτη μας στο παραπάνω λινκ για το που βρίσκεται το χιονοδρομικό. Σημειώστε ότι το χιονοδρομικό είναι μικρό και δεν παρέχει ενοικίαση εξοπλισμού οπότε αν σκέφτεστε να το επισκεφθείτε πρέπει να φέρετε το δικό σας εξοπλισμό. Για να βρεθείτε στο χιονοδρομικό ακολουθείτε το δρόμο από Καλύβια Πεζούλας προς Πεζούλα και Νεράιδα.
7) Νεοχώρι. Το μεγαλύτερο χωριό της λίμνης. Ισως έγινε το μεγαλύτερο χωριό λόγω της θέσης που είναι χτισμένο αφού βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω της θέας του προς τη λίμνη. Είναι το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα με πολλές επιλογές για ξενοδοχεία και ταβέρνες. Επίσης ταβέρνες πανω στο δρόμο θα βρείτε και στα Καλύβια Πεζούλας στη διασταύρωση για πλαζ Πεζούλας και Φυλακτή. Στο Νεοχώρι λοιπόν θα βρείτε και εκεί αρκετά σημεία να σταματήσετε να παρατηρήσετε τη θέα προς τη λίμνη. Γήπεδα μπάσκετ, πλατείες, όμορφα σοκάκια να περιπλανηθείτε στο χωριό. Επίσης στις ταβέρνες του χωριού αλλά και στα γύρω χωριά δοκιμάστε κότσι χοιρινό και ντόπια λουκάνικα.
8) Ακόμα ένα χωριό με όμορφη θέα οχι προς τη λίμνη αλλά προς τη Καρδίτσα είναι ο Μεσενικόλας. Γνωστό χωριό για το κρασί του αφού το Μαύρο Μεσενικόλα είναι ένα ιδιαίτερο κρασί ΟΠΑΠ. Αν επισκεφθείτε τον Μεσενικόλα τη νύχτα θα δείτε τα φώτα του κάμπου και της Καρδίτσας. Κοντά στο Μεσενικόλα αξίζει να δείτε και το Μορφοβούνι, χωριό του Νικολάου Πλαστήρα. Αλλά και το Λαμπερό που είναι το μοναδικό χωριό που είναι χτισμένο δίπλα από τη λίμνη και έχει τη πλαζ. Εκεί είναι ο τερματισμός του κολυμβητικού διάπλους που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη λίμνη Πλαστήρα μήκους 4 χιλιομέτρων. Μη ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα χωριά βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα.
9) Στη βόρεια πλευρά της λίμνης υπάρχει το Ανθοχώρι στο δρόμο που οδηγεί από τη λίμνη Πλαστήρα προς το Μουζάκι, το Παλαιομονάστηρο και την Πύλη Τρικάλων την είσοδο για τα χωριά του Κόζιακα. Πριν φτάσετε στο Ανθοχώρι και σε μία στροφή του δρόμου αφήστε το αυτοκινητο σας και δείτε τον ανακαινισμένο νερόμυλο. Εκεί θα βρείτε και το μονοπάτι που ξεκινά για το καταρράκτη Ανθοχωρίου, η διάρκεια του μονοπατιού είναι περίπου μία ώρα. Μεγαλύτερη διαδρομή αλλά και πιο δύσκολη είναι η διαδρομή προς το πέτρινο γεφύρι του Ανθοχωρίου.
10) Δοκιμάστε να εξερευνήσετε τα σπήλαια του Γάκη και του Καιμακιά. Το αφήσαμε τελυταίο γιατί είναι πιο extreme αφού η διαδρομή είναι πιο μεγάλη. Για το σπήλαιο του Γάκη η διαδρομή είναι 3 με 4 ώρες. Και στα δύο σπήλαια αν επιθυμείτε να τα επισκεφθείτε θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα. Όπως και με τη συνοδεία ειδικού οδηγού. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει η Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα Καρδίτσας.