Φτάνοντας στα Χάνια στα 1.200 μέτρα υψόμετρο μετά για 20-25 λεπτά σε περιμένουν έντονες στροφές για να καταλήξεις πάλι στη θάλασσα στο ανατολικό Πήλιο. Η διαδρομή «γλείφει» τις ανατολικές πλαγιές του μυθικού βουνού μέσα από κατάφυτα τοπία και οδηγεί στα όμορφα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, τη Ζαγορά, τον Κισσό, τον Αγιο Δημήτριο, την Τσαγκαράδα, τον Αγιο Ιωάννη, τη Νταμούχαρη και άλλα.. Οι περισσότερο γνωστοί προορισμοί του Πηλίου βρίσκονται στην ανατολική του πλευρά, χωριά και παραλίες. Μέσα στις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι ο Μυλοπόταμος, ο Άγιος Ιωάννης, το Παπά Νερό και οι Άγιοι Σαράντα, όλες τους παραλίες σπάνιας ομορφιάς που θα τις θυμάστε για πάντα. Γραφικοί οικισμοί σας περιμένουν σε κοντινές αποστάσεις με σοκάκια και όμορφα τοπία. Η διαδρομή μπορεί να σας κουράσει μιας και ο δρόμος είναι απότομος αλλά ο προορισμός σας ανταμείβει. Παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι το Χορευτό, ο Αγιος Ιωάννης και η Νταμούχαρη, οι υπόλοιποι (Ζαγορά, Μούρεσι, Αγιος Δημήτριος, Κισσός, Τσαγκαράδα) βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Το Χορευτό και ο Αγιος Ιωάννης είναι οργανωμένα τουριστικά θέρετρα με οργανωμένες παραλίες, ταβέρνες, εστιατόρια, mini market και πολλά καταλύματα. Ο οικισμός της Νταμούχαρης έχει μερικούς λιγοστούς μόνιμους κατοίκους αλλά πολλοί την επιλέγουν για τα ταβερνάκια στο λιμάνι της και τη γαλήνη που προσφέρει. Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του ανατολικού Πηλίου με τα πέτρινα σπίτια της να ξεχωρίζουν ανάμεσα από την πλούσια βλάστηση του Πηλίου. Η Ζαγορά έχει πλέον καταξιωθεί και σαν δημοφιλής χειμερινός προορισμός μετά τη δημιουργία αξιόλογων ξενώνων και είναι επίσης είναι πολύ γνωστή για το περίφημο Ζαγοριανό μήλο. Η Τσαγκαράδα ξεχωρίζει για τον αιώνιο πλάτανο ηλικίας 1.000 ετών και 14 μέτρα περίμετρο που βρίσκεται στην πλατεία της, τα γραφικά καλντερίμια την εντυπωσιακή θέα και τα καταλύματα που υπάρχουν διάσπαρτα στις συνοικίες της.
Χωριά Ανατολικού Πηλίου
Χορευτό (παραλιακό χωριό)
Ζαγορά
Μακρυρράχη
Ανήλιο
Κισσός
Αγιος Ιωάννης (παραλιακό χωριό)
Μούρεσι
Τσαγκαράδα
Ξορύχτι
Καλαμάκι
Αγιος Δημήτριος
Νταμούχαρη (παραλιακός οικισμός)
Ξενοδοχεία και ξενώνες στο ανατολικό Πήλιο (Χορευτό, Ζαγορά, Αγιος Ιωάννης Αγιος Δημήτριος, Μούρεσι, Τσαγκαράδα)
όλα τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, διαθέτουν πολλά παραδοσιακά αρχοντικά, ξενοδοχεία επιπλωμένα με πλήρη εξοπλισμό, ιδιαίτερα στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια άνετα και καθαρά, όπου μπορείτε να πάρετε στην αυλή τους το πρωινό σας ή τον καφέ σας, απολαμβάνοντας την όμορφη δύση του ηλίου. Όλο το ανατολικό Πήλιο σας προσφέρει ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις και όλων των κατηγοριών στο Χορευτό, τον Αγιο Δημήτριο, τον Αγιο Ιωάννη. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα καταλύματα και κάνετε κράτηση στις καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία στη Τσαγκαράδα και τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στον Αγιο Ιωάννη.

Αξιοθέατα στο ανατολικό Πήλιο – Τι να δεις
– Ζαγορά
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς και μέσα της θα βρείτε περίπου 25.000 τίτλους από βιβλία και 150 χειρόγραφα. Ιδρυτής της ο Ιωάννης Πρίγκος ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό και από το 1762 έστελνε βιβλία για τους μαθητές του χωριού. Στο κτίριο επίσης λειτουργεί αναγνωστήριο, αίθουσα υπολογιστών και αίθουσα διάφορων εκδηλώσεων. τηλ +30 24260 22591 www.library-zagora.gr
Σχολείο Ρήγα Φεραίου Ελληνομουσείο
Το Σχολείο Ρήγα Φεραίου
Αποτελεί το πιο παλιό σχολείο όλου του Πηλίου με έτος ίδρυσης τις αρχές του 18ου αιώνα. Πρόκειται για ένα πέτρινο πανέμορφο κτίριο με χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με προαύλιο χώρο. Στο εσωτερικό του σχολείου έχετε τη δυνατότητα να δείτε χάρτες του 16ου και 18ου αιώνα, χειρόγραφα και άλλα. Σε αυτό το σχολείο επίσης εκτός από τον Ρήγα Φεραίο φοίτησαν και οι Άνθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς. Βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Ι.Ν Αγίας Κυριακής
Χτίστηκε το 1740, είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με υλικά δόμησης πέτρες και πλάκες και το καμπαναριό που βρίσκεται στην είσοδο του ναού. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ζαγοράς και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο εσωτερικό της ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευασμένο το 1744.
Αν από τη Ζαγορά κατευθυνθούμε προς το χωριό Πουρί θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το μεγαλύτερο καταρράκτη του Πηλίου με πάνω από 100 μέτρα ύψος στη θέση Μεγαλοβράχος.
– Πουρί
Το Πουρί βρίσκεται μετά τη Ζαγορά αν συνεχίσετε τον δρόμο κινούμενοι βόρεια. Στην πλατεία του χωριού αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγιου Αθανασίου, κτισμένη από το 1785 με το επιβλητικό καμπαναριό του. Επίσης σε κοντινή απόσταση από το Πουρί θα βρείτε και το μοναστήρι της Παναγιάς της Ράσοβας του 13ου αιώνα.
– Τσαγκαράδα
Νανοπούλειος Σχολή
Ιδρυτής της ο ευεργέτης Νικόλαος Νανόπουλος, βρίσκεται στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής χτισμένο από 1909 όπου και λειτούργησε ως Οικονομικό Γυμνάσιο και σήμερα στεγάζεται το δημοτικό σχολείο του χωριού.
Ψηφιακό Μουσείο & Μουσείο Μινιατούρας
Μαζί με τη Νανοπούλειο Σχολή βρίσκεται και το Ψηφιακό Μουσείο στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής στο κτίριο της Αχιλοπουλείου Εμπορικής Σχολής. Στο εσωτερικό του θα δείτε εκθέματα της περιοχής που προβάλονται σε ψηφιακή τρισδιάστατη μορφή και σε μινιατούρα. Τηλεφωνείστε πριν το επισκεφθείτε 24260 48855
Πλάτανος Τσαγκαράδας 1000 ετών με περιφέρεια 14 μέτρα στην πλατεία της Τσαγκαράδας στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, επίσης υπάρχει και ο 800 ετών και 17,5 μέτρων περιμέτρου πλάτανος στη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών.
Πέτρινο μονότοξο γεφύρι Τσαγκαράδας χτισμένο το 1787 στο ρέμα του Μυλοπόταμου ανάμεσα από τα χωριά Τσαγκαράδα και Ξουρίχτι.

– Νταμούχαρη
Κάστρο Νταμούχαρης
Βρίσκεται ανάμεσα από το λιμανάκι της Νταμούχαρης και την παραλία της Νταμούχαρης. Μέχρι σήμερα σώζονται κάποια απομεινάρια από τα τείχη του κάστρου. Τέλος σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και τα ερείπια του τουρκικού τελωνείου.
– Φακίστρα
Σε ένα βατό μονοπάτι που ξεκινά από το χώρο στάθμευσης στην παραλία της Φακίστρας ξεκινά το μονοπάτι για το Κρυφό Σχολειό που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός βράχου. Πήγαμε και περπατήσαμε την πανέμορφη αυτή διαδρομή, διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο για τη διαδρομή της Φακίστρας.
– Κισσός
Αν βρεθείτε στον Κισσό που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από τον Αγιο Ιωάννη επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία του χωριού με το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο της και τους εσωτερικούς της τρούλους.
Παραλίες στο ανατολικό Πήλιο
Οι παραλίες που βρίσκονται από την πλευρά του Αιγαιου στο Πήλιο είναι πανέμορφες, όλες τους με μία μοναδική ομορφιά που αξίζει τον κόπο της διαδρομής από τις πολλές στροφές. Ξεχωρίζουν παραλίες όπως η Φακίστρα, ο Μυλοπόταμος, το Παπα Νερό, η Παρίσαινα και άλλες. Διαβάστε το άρθρο μας με όλες τις παραλίες στο ανατολικό Πήλιο.
Γιορτές στο ανατολικό Πήλιο
6 Μαϊου – Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στον Αγιο Δημήτριο
17 Ιουλιου Κισσός – Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας
20 Ιουλίου – Μούρεσι, Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
27 Ιουλίου Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Μούρεσι.
Tsagarada Escape Festival – Φεστιβάλ Τσαγκαράδας με ραπέλ, αναρρίχηση, κανό, πεζπορία και άλλα.
5 Αυγούστου – Πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Αγιο Δημήτριο
25 Αυγούστου – Εκθεση λουλουδιών στη Μακρυράχη από τον Ανθοκομικός συνεταιρισμός γυναικών Μακρυράχης
27 Αυγούστου – Πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου στο Μούρεσι.
2 Σεπτεμβρίου – Πανηγύρι του Αγίου Ευσταθίου στον Κισσό.
Σεπτέμβριος – Γιορτή μήλου στη Ζαγορά.
Φαγητό – ταβέρνες – Που να φας
Εστιατόρια και ταβέρνες θα βρείτε σε όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου. Στο Χορευτό, στον Αγιο Ιωάννη και στη Νταμούχαρη θα βρείτε ταβέρνες δίπλα από τη θάλασσα. Στα υπόλοιπα χωριά του ανατολικού Πηλίου, όπως η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, ο Κισσός και άλλα θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμο φαγητό.
Δραστηριότητες
Canyoning στα φαράγγια του Μυλοποτάμου, της Φακίστρας και άλλα. Αναλυτικά για τις διαδρομές και τα φαράγγια διαβάστε τα στο άρθρο μας εδώ.
Πεζοπορία σε κατάφυτες διαδρομές σε μονοπάτια άπειρου κάλους.
Καταδύσεις στα νερά του Αιγαίου. Ο κόσμος τoυ βυθού σας περιμένει. Αναλυτικά διαβάστε εδώ.
Αναρρίχηση στα αναρριχητικά πεδία του Μυλοποτάμου, του Πλατανιά και του Πάου. Αναλυτικά διαβάστε στο άρθρο μας εδώ.
Ιππασία, μία ευκαιρία να δείτε διαφορετικά την Τσαγκαράδα. Αναλυτικά διαβάστε εδώ.