Το δυτικό Πήλιο είναι το κοντινότερο στην πόλη του Βόλου που σε μόλις λίγα λεπτά έχουμε πρόσβαση σε αυτό. Τα πιο δημοφιλή ”μπαλκόνια” του Πηλίου, δηλαδή η Πορταριά και η Μακρυνίτσα χαρίζουν απέραντη θέα στην πόλη του Βόλου και στον Παγασητικό κόλπο.
Ανεβαίνοντας από τα πρώτα λεπτα συναντούμε τον Ανω Βόλο και λίγο μετά το Κατωχώρι. Το υπέροχο φυσικό τοπίο, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια καθιστούν την Πορταριά δημοφιλή προορισμό στο δυτικό Πήλιο, μία από τις περιοχές της Ελλάδας όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία, με περίοδο αιχμής το χειμώνα. Ακολουθεί η Μακρυνίτσα, χαρακτηρισμένη από το 1980 ως «παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας» που δεσπόζει το αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη που στεγάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η Μακρινίτσα ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία, τη θέα που χαρίζει στον Παγασητικό και τον Βόλο, τα καλοδιατηρημένα ή αναστηλωμένα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα, τις εκκλησίες και τα καλντερίμια. Ακολουθούν τα Χάνια στο ψηλότερο σημείο και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απο το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες με την υπέροχη θέα σε Παγασητικό και Αιγαίο Πέλαγος.
Χωριά Δυτικού Πηλίου (κάνοντας κλικ πάνω στα ονόματα μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες)
- Άλλη Μεριά
- Ανακασιά
- Σταγιάτες
- Κατηχώρι
- Πορταριά
- Μακρυνίτσα
- Χάνια
- Δράκεια
Διαμονή στο δυτικό Πήλιο – Ξενοδοχεία και ξενώνες
Αξιοθέατα σε Πορταριά – Μακρυνίτσα και άλλα χωριά
Καθώς ανηφορίζετε από το Βόλο προς τα χωριά του δυτικού Πηλίου και συγκεκριμένα στην Ανακασιά θα δείτε το Μουσείο Θεόφιλου, ένα κτίριο με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του Πηλίου στο αρχοντικό Χατζηαναστάση. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο κτίριο που στο εσωτερικό του φιλοξενεί τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου χωριζόμενο σε δύο ζώνες, στην πρώτη ζώνη θα δούμε έργα με πουλιά, λουλούδια και κυνήγι ενώ στη δεύτερη ζώνη θα δείτε 14 έργα του με θέματα από την ελληνική επανάσταση. Εχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από το 1962. Τηλ. 24210 47340.
Θεοξένια
Κοντά στην πλατεία αξίζει να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο “Θεοξένια” τα όποια απομεινάρια έχουν μείνει που μετά το 1900 θεωρείτο το πολυτελέστερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου. Άλλα αξιοθέατα της Πορταριάς είναι η Παναγιά Πορταρέα εκκλησάκι του 11ου αιώνα, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο αρχοντικό Ζούλια (παλαιότερα λειτούργησε ως Επαγγελματική Σχολή Θηλέων), η Πηγή της Μάνας, ο φυσικός καταρράκτης Κάραβος και το μικρό μουσείο κομπολογιού όπου μπορείτε να αγοράσετε κομπολόγια από υλικά όπως κεχριμπάρι, ελαφαντόδοτο και άλλα. Στεγάζεται στο κτίριο όπου βρισκόταν ο ”Παλιός Φούρνος της Πορταριάς”.
Επίσης στο Κατηχώρι θα βρείτε Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας της οικογένειας Χατζηγιάννη με στοιχεία της οικογένειας αλλά και των εργαλείων για τη παραγωγή τσίπουρου και κρασιού, φωτογραφίες πανηγυριών των κατοίκων του Κατηχωρίου και άλλα. Το ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη βρίσκεται δίπλα ακριβώς για να δείτε τη διαδικασία παρασκευής λαδιού με παλιά μηχανήματα.
Μακρυνίτσα
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας φιλοξενείται στο αρχοντικό Τοπάλη στην Μακρυνίτσα δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης με πλήθος εκθεμάτων από παλιές φωτογραφίες, παραδοσιακά κοστούμια, εργαλεία, κοσμήματα, όπλα, το λάβαρο της επανάστασης του 1878 και συλλογή από έργα του Πηλειωρίτη ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου με θέματα από καΐκια και καραβοκύρηδες. Θα το βρείτε ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 μέχρι τις 14:30. Είσοδος 2 ευρώ. Τηλ. 2428099505.
Η μαρμάρινη κρήνη με το ”Αθάνατο Νερό” στην κεντρική πατεία του χωριού. Φυσικά μία στάση στην κεντρική πλατεία του χωριού είναι επιβεβλημένη κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια της Μακρυνίτσας. Επίσης στο εσωτερικό του καφέ-ουζερί Θεόφιλος δίπλα από την πλατεία του χωριού έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη μεγαλύτερη τοιχογραφία του Θεόφιλου. Άλλες οκτώ τοιχογραφίες του Θεόφιλου μπορείτε να βρείτε στο Φούρνο Βελέντζα πάνω από την κεντρική πλατεία στην Άλλη Μεριά, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, χτισμένος από το 1897 και συντηρημένος από το 1986. Τέλος στη συνοικία Κουκουράβα αξίζει να δείτε τον πύργο του Σκοτεινιώτη με τη χαρακτηριστική Πηλειορίτικη αρχιτεκτονική.
Γιορτές
Μάιος – Πορταριά Διεθνής Ημέρα Χορού.
1η Ιούνιος – Κατηχώρι Φεστιβάλ Τσίπουρου.
Ιούλιος – Η Γιορτή των Μάηδων στη Μακρυνίτσα
Τέλη Ιουλίου – Γιορτή Λουκάνικου στις Σταγιατες
Αύγουστος – Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Πορτιαριά
Τέλη Αυγούστου – Αναβίωση Πηλιορείτικου Γάμου στην Πορταριά
Που να φάτε
Ταβέρνες και εστιατόρια θα βρείτε σε όλα τα χωριά του δυτικού Πηλίου. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα, στην πλατεία αλλά και στα γύρω σοκάκια. Φυσικά και στα υπόλοιπα πιο ήσυχα χωριά του δυτικού Πηλίου θα βρείτε ταβέρνες με νόστιμες τοπικές γεύσεις. Επίσης μία καλή πρόταση είναι να δοκιμάσετε να φάτε στην πλατεία της Δράκειας. Διαβάστε εδώ το άρθρο μας με πληροφορίες για το σπετζοφάι Πηλίου.
Δραστηριότητες
Φυσικά και η πεζοπορία στο δίκτυο μονοπατιών που υπάρχει στα χωριά του δυτικού Πηλίου είναι από τις κύριες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, είτε εντός των χωριών είτε και μεγαλύτερες διαδρομές. Αναλυτικά με οδηγίες για κάθε διαδρομή θα τα δείτε στο άρθρο μας εδώ. Το χειμώνα και αν το επιτρέπει ο καιρός και το χιόνι μην παραλείψετε να πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Χάνια. Αναλυτικά για το χιονοδρομικό αναφερόμαστε εδώ. Ακόμη δοκιμάστε να κάνετε βόλτα με άλογα από τον Ιππικό Όμιλο Πορταριάς που διοργανώνει μονοήμερες και διήμερες εκδρομές.
Πως να πάτε
Από την πόλη του Βόλου ακολουθήστε τη ταμπέλα είτε πριν μπείτε στη πόλη που σας κατευθύνει προς Πορταριά μέσω περιφερειακού είτε αν είστε στο κέντρο της πόλης θα ακολουθήστε τις ταμπέλες προς Πορταριά και Ανατολικό Πήλιο. Ο δρόμος είναι αυτός που ανηφορίζει προς Ανω Βόλο-Ανακασιά και συνεχίζει προς Πορταριά και Χάνια. Σε κάποια σημεία του δρόμου ο δρόμος γίνεται στενός οπότε θέλει λίγο προσοχή. Για να κατευθυνθείτε προς τη Μακρυνίτσα στρίβετε στη διασταύρωση ελάχιστα μόλις μέτρα πριν τη κεντρική πλατεία της Πορταριάς.