Σε υψόμετρο 2.803 μέτρων, στην κορυφή του Ολύμπου, βρίσκεται το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για το υψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.
Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ. Με συγκλονιστική θέα, που κόβει την ανάσα.
Η κορυφή Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 2.803 μέτρων βρίσκεται κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας και Στεφάνι). Συγκεκριμένα το εκκλησάκι βρίσκεται βόρεια του Μύτικα και βορειοδυτικά του Οροπεδίου των Μουσών. Τα πλησιέστερα ορεινά καταφύγια είναι το Καταφύγιο Αποστολίδη (430 μέτρα μακριά) και το Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (περίπου 600 μέτρα μακριά).
Το εξωκκλήσι χτίστηκε στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας. Τα κύρια οικοδομικά υλικά ήταν οι γύρω πέτρες. Το δάπεδο του εξωκκλησίου είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πολυεπίπεδες πέτρες, χωρίς περαιτέρω συνδετικό υλικό. Καλυμμένη με πέτρινες πλάκες, η οροφή στηρίζεται σε συμπαγή ξύλινη κατασκευή για την υποστήριξη του φορτίου του χιονιού. Ένα αίθριο προστατεύεται στην ανατολική και νότια πλευρά από φυσικό πέτρινο τοίχο, που έχει είσοδο στη βόρεια πλευρά. Η χαμηλή είσοδος στο εξωκκλήσι βρίσκεται στη νότια πλευρά του κτιρίου.
Στο εσωτερικό υπάρχουν αγιογραφίες και ένας μικρός βωμός, πλαισιωμένος από εικόνες που απεικονίζουν αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δίνει στους πιστούς την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί.
Το τάμα και οι πέτρες από τον Ιορδάνη ποταμό
Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου αρκετοί πιστοί ανεβαίνουν από το Λιτόχωρο αλλά και από όλη την Πιερία. Συμμετέχοντας ετσι στη θεία λειτουργία, αφού το μονοπάτι είναι σχετικά βατό. Το μονοπάτι είναι μακρύ και η ανάβαση κρατά 40 λεπτά, αλλά δεν είναι κάτι για λίγους και εκλεκτούς – κάθε άλλο.
Το όμορφο ξωκκλήσι έχει και «υψηλούς» προσκηνητές. Το περασμένο καλοκαίρι το επισκέφτηκε ένας χριστιανός πρίγκιπας από την Ιορδανία. Το είχε τάμα να μεταφέρει εκεί πάνω δύο πέτρες από τον ποταμό Ιορδάνη, το μέρος δηλαδή που βαφτίστηκε ο Ιησούς και είναι ταυτόχρονα το χαμηλότερο σημείο της γης.
Ως σύμβολο ένωσης και αγάπης, για να στείλει το μήνυμα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι μπορούν να αποκτήσουν σχέσεις στέρεες σαν πέτρες. Ενώνοντας το χαμηλότερο με το ψηλότερο σημείο έγινε πιο σαφής η σύνδεση, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά και όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας.
Πηγή κεντρικής φωτογραφιας άρθρου: Upstories