Μεταξύ των πολλών αξιοθέατων που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε στις Μηλιές βρίσκεται και το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται στο κεντρικό δημοτικό κτίριο. Η ιστορία του ξεκινά το 1982 όταν εγκαινιάστηκε στις Μηλιές μια μικρή συλλογή ιστορικών και λαογραφικών τεκμηρίων, με σκοπό τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδρύτριά του θεωρείται η Ελένη-Φαίη Σταμάτη, η οποία συγκέντρωσε πλούσιο υλικό σχετικά με πολιτιστικά θέματα του Πηλίου. Μερικά από αυτα είναι παραδοσιακές φορεσιές, έθιμα, τέχνη και επαγγέλματα.
Το μουσείο διαθέτει μια πλούσια λαογραφική συλλογή εκθεμάτων λαϊκής τέχνης. Στο εσωτερικό του θα βρείτε γραπτά, εικόνες και αντικείμενα για το επάγγελμα του σαμαρά, του πεταλωτή, του κατασκευαστή καλντεριμνιών. Οπως επίσης διαφόρων άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων ή εργόχειρα, κεντήματα και υφαντά της μηλιώτισσας νοικοκυράς. Στο μουσείο εκτίθεται, επίσης, και αντίγραφο της σημαίας της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στο χώρο του μουσείου διατηρείται και πωλητήριο ενώ έχει εκδοθεί από την ιδρύτριά του και λεύκωμα.
Βιβλιοθήκη
Το 1814 ιδρύθηκε στις Μηλιές η ονομαστή Μηλιώτικη σχολή από τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων, Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη. Η σχολή αυτή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και κατά την επανάσταση του 1821 ενώ διατηρούσε και μια μεγάλη συλλογή από βιβλία, χάρτες και επιστημονικά όργανα. Ενώ η σχολή έκλεισε οριστικά το 1844, μετά το θάνατο του Κωνσταντά, έγινε προσπάθεια ώστε να σωθούν τα βιβλία και τα όργανά της και να στεγαστούν σε έναν οργανωμένο χώρο για να θυμίζουν το ξακουστό παρελθόν.
Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη των Μηλεών Πηλίου, η ξακουστή «ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ» (δηλαδή «Θεραπεία Ψυχής»). Λειτουργεί σήμερα σε ένα ανακαινισμένο διώροφο αρχοντικό και διαθέτει πάνω από 3500 σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Μάλιστα, το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1497. Στη συλλογή της περιλαμβάνει, επίσης, κατάστιχα, χειρόγραφα του 18ου αιώνα, φύλλα από κώδικες, εποπτικά όργανα της σχολής, σφραγίδες, τη σημαία με την οποία ο Γαζής κήρυξε την επανάσταση και προσωπικά αντικείμενα των ιδρυτών. Η βιβλιοθήκη είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες ενώ το κοινό έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Το χωριό Μηλιές βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο σε κοντινή απόσταση από τη Βυζίτσα, τις Πινακάτες και τον Αγιο Λαυρέντιο.