Η Θεσσαλία είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, μία περιοχή που διακρίνεται για την εξαίρετη ομορφιά της, τα βουνά και τις πανέμορφες παραλίες. Έχει συνολική έκταση 14.036 τ. χλμ, έκταση που αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Συνορεύει βόρεια με τις περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, νότια με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, δυτικά με την περιφέρεια Ηπείρου, ενώ Ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.
Η περιφέρεια έχει συνολικό πληθυσμό 732.762 κατοίκους (απογραφή 2011) και αποτελείται από 4 νομούς, το νομό Λάρισας με πρωτεύουσα τη Λάρισα, το νομό Μαγνησίας με πρωτεύουσα το Βόλο, το νομό Καρδίτσας με πρωτεύουσα τη Καρδίτσα και τέλος το νομό Τρικάλων με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα. Οι τέσσερεις πρωτεύουσες είναι και οι μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Λάρισα είναι η μεγαλύτερη με 162.591 κατοίκους και ακολουθεί ο Βόλος με 144.449 κατοίκους, τα Τρίκαλα με 81.355 κατοίκους και η Καρδίτσα με 56.747 κατοίκους.
Στη Θεσσαλία βρίσκεται η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας γνωστή και ως Θεσσαλικός κάμπος. Η περιφέρεια αποτελείται από 45% ορεινό έδαφος 36% πεδινό 17% ημιορεινό. Η Θεσσαλία είναι ταυτισμένη με την έννοια του κάμπου μιας και η μεγάλη έκταση της πεδιάδας την επηρεάζει τόσο μορφολογικά όσο και οικονομικά.
Η περιφέρεια της Θεσσαλίας διαρρέεται από τον ποταμό Πηνειό το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας με μήκος 205 χλμ. Η Πηνειός πηγάζει στην Πίνδο ρέει στα στενά της Καλαμπάκας, συνεχίζει μέσα στο Θεσσαλικό κάμπο στη συνέχεια διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο δημιουργώντας το δέλτα του Πεινιού κοντά στο Στόμιο. Ο Πηνειός ποταμός έχει πέντε παραπόταμους τους Ενιππεύς, Κλινοβίτικος, Πορταΐτικος, Πάμισος και το Καρδιτσιώτικο.
Στη Θεσσαλία βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας ο Μύτικας γνωστός από τη μυθολογία και ως ο Θρόνος των Θεών, με υψόμετρο 2.917 μέτρα. Ο Μύτικας υψώνεται στο βουνό του Ολύμπου το οποίο μοιράζονται ο νομός Λάρισας και Πιερίας. Στη Θεσσαλία υπάρχουν επίσης και τα βουνά : Κακαρδίτσα (2.429μ.), Βουτσικάκι (2.154μ.), Όσσα (1.978μ.), Κόζιακας (1.901μ.) , Πήλιο κ.α. Δείτε εδώ τα ξενοδοχεία στη Τσαγκαράδα. Δείτε εδώ τα ξενοδοχεία στην Ελάτη.
Σημαντικό μέρος της περιφέρειας και πόλος έλξης αρκετών τουριστών από Ελλάδα και εξωτερικό είναι οι Βόρειες Σποράδες που ανήκουν στο νομό Μαγνησίας. Οι βόρειες Σποράδες αποτελούνται από αρκετά νησιά, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος είναι τα τρία μεγαλύτερα και σημαντικότερα από αυτά. Μεγαλύτερο νησί από τα τρία είναι η Σκόπελος με έκταση 95,5 τ. χλμ. ακολουθεί η Αλόννησος 64,5 τ. χλμ. και η Σκιάθος 45 τ. χλμ.
Φύση
Το φυσικό τοπίο της Θεσσαλίας διαμορφώνεται από τον απέραντο κάμπο της, τις λίμνες, τα ψηλά βουνά, τα μοναδικής ομορφιάς Μετέωρα και τις γραφικές Βόρειες Σποράδες. Η περιοχή προσφέρει πολλές αποδράσεις για τους φυσιολάτρες και τους ερευνητές.
Στην περιφέρεια ανήκουν 14 βουνά μέσα σε αυτά είναι και ο Όλυμπος γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη φυσική του ομορφιά αλλά και για τη σύνδεσή του με τους 12 Θεούς της αρχαίας Ελλάδας, είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας με κορυφή το Μύτικα που φτάνει τα 2.918μ.. Επίσης είναι και ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας. Ο Όλυμπος προστατεύεται για την άγρια χλωρίδα, πανίδα και για τη διατήρηση του φυσικού του τοπίου ως εθνικός δρυμός από το 1938.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO (1981) «Διατηρητέο οικοσύστημα για την παγκόσμια βιόσφαιρα», έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή κοινότητα στις «Σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές» και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο NATURA 2000 ως «ειδική ζώνη προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».
Δίπλα από τον Όλυμπο υψώνεται η Όσσα γνωστή και ως Κίσσαβος με υψόμετρο 1.978μ στην κορυφή Προφήτης Ηλίας. Ανάμεσα από τα δύο βουνά περνά ο Πηνειός ποταμός που πηγάζει στην Πίνδο και σχηματίζει την όμορφη κοιλάδα των Τεμπών και καταλήγει στο Αιγαίο πέλαγος.
Χαρακτηριστικό φυσικό τοπίο της Θεσσαλίας το Βουνό των Κενταύρων το Πήλιο με υψόμετρο 1.624μ, είναι κατάφυτο από δάση με οξιές, βελανιδιές, αγριοκαστανιές και πεύκα. Στο φυσικό τοπίο εναρμονίζονται και τα γραφικά χωριά του Πηλίου γνωστά για τα αγνά βιολογικά τοπικά προϊόντα και τη φιλοξενία που προσφέρουν στους επισκέπτες.
Στο οροπέδιο της Νεβρόπολης συναντάμε τη Λίμνη Ταυρωπού γνωστή και ως Λίμνη Πλαστήρα, αν και η λίμνη είναι ανθρώπινο δημιούργημα η φύση την έχει αγκαλιάσει με τέτοιο τρόπο που έχει δημιουργηθεί ένα στολίδι φυσικής ομορφιάς. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1960 και καταλαμβάνει έκταση 24 τ. χλμ. Επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό καταφθάνουν στην περιοχή όλο το χρόνο όχι μόνο για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για αγροτουριστικές δραστηριότητες.
Ανακηρυγμένη ως μία από τις πλέον καθαρές περιοχές στο κόσμο η περιοχή των Αγράφων, βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και καταλαμβάνει το Νότιο τμήμα του νομού Καρδίτσας. Τα Θεσσαλικά Άγραφα έχουν ψηλότερη κορυφή την Καράβα με υψόμετρο 2.184μ. και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης ορειβατών και πεζοπόρων από όλη την επικράτεια. Τμήμα της Νότιας Πίνδου αποτελεί και ο Κόζιακας, κορυφή του ονομάζεται Αστραπή ή Χατζηπέτρου και έχει υψόμετρο 1.901μ. Ο Κόζιακας έχει πολύ πυκνή βλάστηση και στις ψηλότερες περιοχές καλύπτεται από δάσος Ελάτης το οποίο προσφέρει ένα μαγευτικό τοπίο ιδιαίτερα το χειμώνα.
Μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσια υψώνονται επιβλητικοί οι βράχοι των Μετεώρων που φθάνουν τα 400μέτρα ύψος. Τα Μετέωρα είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που μας έχει πραγματικά χαρίσει η φύση το οποίο είναι μοναδικό στο κόσμο, έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η όψη των απόκρημνων βράχων προκαλεί δέος και θαυμασμό για το μεγαλείο της φύσης σε κάθε επισκέπτη.
Το τοπίο της Θεσσαλίας συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν οι Βόρειες Σποράδες ένα σύμπλεγμα νησιών με κυριότερα τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Στην Αλόννησο βρίσκεται το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης με έκταση περίπου 2.220 τ.χλμ και περιλαμβάνει την Αλόννησο 6 μικρότερα νησιά και 22 βραχονησίδες. Στο πάρκο κατοικεί σημαντικός αριθμός του σπάνιου πλέον είδους φώκιας Monachus Monachus.
Επίσης η καταπράσινη Σκόπελος που καλύπτεται σχεδόν το 80% της επιφάνειας της από πυκνό δάσος θεωρείτε το πιο «πράσινο» νησί του Αιγαίου πελάγους. Η Σκιάθος το μικρότερο νησί από τα τρία, είναι φημισμένη για τις πανέμορφες και καθαρές παραλίες της.