Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου βρίσκεται και αυτή στο λόφο του φρουρίου στο κέντρο της Λάρισας. Κατα τις ανασκαφές για την διαμόρφωση του χώρου το 1978 ήρθαν στο φως τα ευρήματα του ναού. Ήταν ένα οικοδόμημα τρίκλιτο με αψίδα στα ανατολικά, νάρθηκα και τοιχοδομίες, και θεμελιωνόταν περίπου στα 3 μέτρα. Το μνημείο δεν διατηρούσε ίχνη κιόνων, ούτε δάπεδα, με εξαίρεση ένα τμήμα ψηφιδωτού στο νάρθηκα και ένα πολύ μικρότερο στο δεύτερο κλίτος.
Η τεχνοτροπία αυτού του ψηφιδωτού μαρτυρά ως εποχή ανέγερσης του ναού τον 6ο ή τον 7ο αι. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας στο εσωτερικό του ναού, ήρθαν στο φως λίγα μάρμαρα, τα οποία δεν έχουν χρονολογηθεί, αν και τα περισσότερα είχαν επαναχρησιμοποιηθεί ως καλυπτήριες πλάκες στους τάφους που πιθανόν ήταν προγενέστεροι της βασιλικής.
Το σημαντικότερο εύρημα ήταν δυο πολυτελείς καμαροσκεπείς τάφοι, Οι δύο καμαροσκεπείς τάφοι, όπως και οι πολυάριθμοι κιβωτιόσχημοι και οι ελεύθερες ταφές που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό, θεωρήθηκε ότι προϋπήρξαν της βασιλικής, επειδή η στάθμη τους βρίσκεται χαμηλότερα από τα υπολείμματα του ψηφιδωτού δαπέδου. Η προσθήκη αψίδας στο βόρειο κλίτος οδήγησε πολλούς μελετητές στην υπόθεση ότι ο τάφος του βορείου κλίτους πρέπει να ταυτιστεί με τον τάφο του Αγίου Αχιλλίου, πάνω από τον οποίο ανεγέρθηκε αργότερα η βασιλική.
Στα τοιχώματα του υπάρχει γραπτή διακόσμηση από μεγάλους βαθυκόκκινους σταυρούς. Εκτός από τον καμαρωτό τάφο του βορείου κλίτους έχουν ανακαλυφθεί άλλοι δυο καμαρωτοί τάφοι μέσα στη βασιλική, ο ένας βρίσκεται στο κεντρικό κλίτος και έρχεται σε επαφή με το νότιο στυλοβάτη και ο άλλος βρίσκεται στον εξωνάρθηκα. Αυτός του κεντρικού κλίτους φέρει κογχαριο με σταυρό το οποίο συνοδεύεται από την επιγραφή ‘’ IC/XC/NIKA’’ στο δυτικό του τοίχωμα Αν και ο τάφος του εξωνάρθηκα τυπολογικά εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τους άλλους δυο είναι κατώτερος ποιοτικά ως προς τη κατασκευή του. Τον κοσμεί ένας απλός μαύρος σταυρός .
Εκτός από τους καμαρωτούς τάφους εσωτερικά του ναού και γύρω από αυτόν ανακαλύφθηκαν κιβωτιόσχημοι τάφοι, οι οποίοι ειχαν κτιστά τοιχώματα και δάπεδα στρωμένα με πήλινες πλάκες. Επίσης ήρθαν στο φως κι αρκετοί καλυβίτες τάφοι από κεράμους στέγης και τέλος πολλοί λακκοειδείς.
Με πληροφορίες και πηγη κεντρικής φωτογραφίας από τη σελίδα του Δήμου Λαρισαίων