Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό προϊόν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και με τα χρόνια μας έμεινε και η γνωστή φράση “απλώνω τραχανά”, βγαλμένη από ένα απαραίτητο κομμάτι για τη διαδικασία παρασκευής του. Είναι ωφέλιμος για την υγεία μας και κάνει καλό σαν σούπα σε περιόδους αδυναμίας του οργανισμού. Μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, είναι νόστιμος και δυναμωτικός και τη περίοδο νηστείας μπορούμε να φάμε τον λεγόμενο νηστίσιμο.
Στη Θεσσαλία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και κατανάλωση στο τραχανά και μπορούμε εύκολα να βρούμε καλής ποιότητας σε πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και όχι μόνο. Τρώγεται περισσότερο τον χειμώνα γιατί είναι πιο νόστιμος μόλις μαγειρευτεί και είναι ζεστός αλλά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και σε πίτες δοκιμάζοντας μια τοπική συνταγή ή ακόμα και να δέσουμε τα υλικά μας όταν μαγειρεύουμε.
Υπάρχει ο ξινός τραχανάς που παρασκευάζεται από ξινό γάλα (τυρόγαλο) ή γιαούρτι, αλεύρι ή σιμιγδάλι και αλάτι. Μια κλασική συνταγή του ξινού είναι να βάλουμε λίγο μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι, να προσθέσουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο και να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση για να μη σβολιάσει. Μετά σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα και τον σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμάκι.
Ο γλυκός παρασκευάζεται με τα ίδια υλικά του ξινού μόνο που έχει φρέσκο γάλα αντί ξινόγαλο και ταιριάζει καλύτερα μαγειρεμένος σε κοκκινιστά φαγητά με κρέας. Ο νηστίσιμος που συνήθως είναι το χρώμα του κοκκινωπό έχει αντί για γάλα πολτό φρέσκιας ντομάτας ή πελτέ. Ο τραχανάς διατηρείται για πολύ καιρό και είναι καλύτερα να φυλάσσεται σε γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο.