Ξεκινάμε με αφετηρία την Ελάτη, μιας και στην Ελάτη είναι το τελευταίο βενζινάδικο που βρίσκουμε ανηφορίζοντας στα βουνά της Νότιας Πίνδου. Καλό είναι να φύγουμε από την Ελάτη με γεμάτο το ρεζερβουάρ μας, τα χιλιόμετρα που ακολουθούν είναι αρκετά και θα χρειαστείτε νερό και σνάκ για τη διαδρομή. Σε 8 χιλιόμετρα είναι το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου όπου το χειμώνα πολλοί επισκέπτες δοκιμάζουν να κάνουν σκι στις πίστες του χιονοδρομικού και 4 χιλιόμετρα μετά το Περτούλι. Στο χώρο του χιονοδρομικού επίσης μπορείτε να κάνετε και snowmobile (το χειμώνα) αλλά και ιππασία.
Ακολουθεί το Νεραϊδοχώρι και η Πύρρα με καλό φαγητό και προτάσεις διαμονής. Στο Νεραϊδοχώρι υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πάνω από την πλατεία του χωριού. Για να βρεθείτε στην πλατεία του Νεραιδοχωρίου κατηφορίστε στο πρωτο δρόμο αριστερά. Το Νεραϊδοχώρι προσφέρει επίσης φανταστική θέα στις απέναντι κορυφές, τη Μαρόσα, τη Λουπάτα και την κορυφή Αυγό. Αξίζει επίσης να δείτε το πέτρινο γεφύρι Χατζηπέτρου που έχει 30 μέτρα ύψος. Για να βρεθείτε στο γεφύρι ακολουθείτε το δρόμο από την πλατεία του χωριού προς το ποτάμι όπου υπάρχει βατός χωματόδρομος. Αφήνεται το αυτοκίνητό σας στη τσιμεντένια γέφυρα και ακολουθείτε το μονοπάτι. Ανάμεσα από το Νεραϊδοχώρι και την Πύρρα αξίζει μία στάση στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και η θέα που αυτή προσφέρει. Οποια εποχή κι αν πάτε θα βρείτε σταματημένα αυτοκίνητα στην εκκλησία. Πολλοί ακολουθούν το μονοπάτι που ξεκινά δίπλα από την εκκλησία και καταλήγει στη θέση Τσιούκα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό Πύρρα. Στην Πύρρα αξίζει μία επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο του χωριού.
Συνεχίζουμε το δρόμο μας και λίγο πριν την Δέση υπάρχει ο δρόμος για τους ψηλότερους καταρράκτες της Νότιας Πίνδους 30 και 100 μέτρων αντίστοιχα. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και ανηφορίζουμε το χωματόδρομο πριν το χωριό προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ο καταρράκτης των 30 μέτρων είναι κοντά ενώ των 100 μέτρων έχει μεγάλη και δύσβατη διαδρομή και τον βλέπουμε από μακριά.
2 χιλιόμετρα μετά είναι το χωριό Άγιος Νικόλαος και η εκκλησία πάνω στο δρόμο στα δεξιά μας η οποία βρίσκεται ακριβώς από κάτω από ένα θηριώδη βράχο. Πολλοί επισκέπτες σταματούν και εδώ για να επισκεφθούν την εκκλησία. Περνάτε ένα γεφυράκι και ακολουθείτε το πλακόστρωτο που σας οδηγεί στην είσοδο και ο βράχος βρίσκεται ακριβώς από πάνω σας!
Αφού προχωρήσουμε κάποια μέτρα στις απέναντι πλαγιές ξεπροβάλει το Δροσοχώρι ή αλλιώς Τυφλοσέλι όπως λεγόταν, ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους και μία μικρή πλατεία. Έπειτα από 9 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στη διασταύρωση της Γέφυρας Αλεξίου όπου αριστερά ο δρόμος συνεχίζει για Γαρδίκι – Αθαμανία και δεξιά για Αγία Παρασκευή και στα χωριά του Ασπροποτάμου. Το Γαρδίκι το χειμώνα είναι ακατοίκητο το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι ο αριθμός των επισκεπτών στο χωριό πολλαπλασιάζεται ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο και γίνεται το χωριό με τους περισσότερους κατοίκους. Είναι το χωριό με τους περισσότερους κατοίκους το καλοκαίρι, γνωστό και γι αυτό πολλοί επισκέπτες το επισκέπτονται τον Αύγουστο! Ο δρόμος παρολο που έχει στροφές αρκετές είναι άνετος και σε οδηγεί στο χωριό.
Ακολουθούμε το δρόμο δεξιά όπου απέναντί μας βλέπουμε το χωριό της Αγίας Παρασκευής ή αλλιώς Τζούρτζια όπως ονομαζόταν παλιότερα. Αν κατευθυνθούμε προς το χωριό περνούμε την σιδερένια γέφυρα και μετά από μερικά μέτρα συναντούμε το χώρο αναψυχής που βρίσκεται εκεί με παιδική χαρά και μεγάλο χώρο για να παρκάρετε το όχημα σας. Εκεί θα βρείτε την παραλία Αλέκος που πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά επιλέγουν για μπάνιο στο ποτάμι τους θερινούς μήνες. Μετά το χώρο αναψυχής αν συνεχίσετε το δρόμο σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στην Τζούρτζια ( Αγία Παρασκευή). Ενας παρόμοιος χώρος για μπάνιο βρισκόταν και στο Νεραιδοχώρι αλλα πλέον λόγω κάποιων έργων που έγιναν δεν υπάρχει πλέον. Ο χώρος πριν την Τζούρτζια προτιμάται από πολλούς και το καλοκαίρι θα βρεις κόσμο κάθε μέρα. Η γέφυρα του Αλεξίου και της Αγίας Παρασκευής είναι σημεία έναρξης διαδρομών ράφτιγνκ στον Ασπροπόταμο.
Συνεχίζουμε όμως την αρχική μας διαδρομή και βρίσκουμε διασταυρώσεις για Μηλιά και Πολυθέα πριν τη θέση 3 Ποτάμια. Λίγα λεπτά μετά στη θέση 3 Ποτάμια βρισκόμαστε σε μία διασταύρωση, αν επιλέξουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Καλλιροή (5χιλιόμετρα), Κρανιά (8χιλιόμετρα) και Δολιανά (11χιλιόμετρα) με τη γνωστή Ιερά Μονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με τους 13 τρούλους, και τα Μετέωρα να βρίσκονται σε απόσταση 49 χιλιομέτρων από το χωριό των Δολιανών.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο με πληροφορίες και φωτογραφίες για τον Ναό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού.
Αν επιλέξουμε αριστερά θα κατευθυνθούμε προς Κατάφυτο σε 6 χιλιόμετρα, Ανθούσα σε 12 χιλιόμετρα και Χαλίκι σε 16 χιλιόμετρα όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν και οι ταμπέλες. Όλα ήσυχα χωριά με ταβέρνες με καλό φαγητό αλλά χωρίς επιλογές διαμονής. Επίσης αν κατευθυνθείτε προς Ανθούσα θα βρείτε και το δρόμο προς Καλαρρύτες ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο ψηλό δρόμο της Ελλάδας αφού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων στο Μπάρο. Μία διαδρομή που για να την κάνετε θα πρέπει να περιμένετε το καλοκαίρι αφού το χειμώνα το χιόνι κλείνει το δρόμο. Η θέα σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι συγκλονιστική και σε μερικά σημεία το οδόστρωμα οριακά στενό. Αν αποφασίσετε να κινηθείτε προς το συγκεκριμένο δρόμο ρωτήστε καλύτερα στα χωριά Χαλίκι-Ανθούσα σε τι κατάσταση είναι ο δρόμος αφού οι κατολισθήσεις είναι πολλές όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα.
Το Χαλίκι που βρίσκεται σε υψόμετρο1.150 μέτρων είναι το βορειότερο από τα βλάχικα χωριά του Ασπροποτάμου και σίγουρα αξίζει μία στάση αλλά ακόμη περισσότερο αξίζει να επισκεφθείτε και τη δρακόλιμνη Βερλίγα που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Φωτογραφίες της δρακόλιμνης κυκλοφορούν σε όλο το διαδίκτυο και είναι συγκλονιστικές! Η φύση εδώ οργιάζει και το τοπίο σε μαγεύει!
Από όποια κατεύθυνση κι αν επιλέξετε να πάτε όλη η διαδρομή είναι σε ένα κατάφυτο περιβάλλον με έλατα και αρκετές υψομετρικές διαφορές, πανέμορφα τοπία με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι δίπλα από τα νερά του Ασπροποτάμου. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες γι’ αυτό φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας αφού σε όλη τη διαδρομή συναντούμε χώρους αναψυχής που μπορούμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε έναν ίσκιο και να ξεκουραστούμε, είναι χρήσιμες και θα τις χρειαστείτε.