Περισσότερα από 100 σπήλαια υπάρχουν στο νομό Καρδίτσας παρουσιάζοντας μεγάλο ενδιαφέρον με την ”Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα” που είναι ένας εθελοντικός φορέας να έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων με τα στοιχεία τους.
Σπηλιά του Γάκη
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καρίτσα στη Λίμνη Πλαστήρα και λέγεται ότι το χρησιμοποίησε ο Θύμιος Γάκης ως κρυψώνα μετά την απαγωγής της αρχόντισσας Βασίλως. Έχει πλούσιο διάκοσμο και μεγάλο αριθμό νυχτερίδων. Για να φτάσετε στο σημείο του σπηλαίου απαιτείται πεζοπορία 3-4 ώρών. Στο τέλος του σπηλαίου υπάρχει σιφόνι με νερό το οποίο έχει εξερευνηθεί ελάχιστα.
Χαρακτηριστικά:
Οριζόντιο Σπήλαιο
Συνολικό μήκος διαδρομών: 190μέτρα
Σπηλιά του Καϊμακιά
Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξερευνημένο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, δύο επίπεδα και τον ποταμό Καριτσιώτη να ρέει στο εσωτερικό του.
Χαρακτηριστικά:
Μήκος άνω επιπέδου: 220μέτρα
Μήκος κάτω επιπέδου: 220μέτρα
Συνολικό μήκος: 470μέτρα
Γεωγραφικό πλάτος: 39° 16′ 40.8498″
Γεωγραφικό μήκος: 21° 39′ 8.7192″
Σπήλαιο Αετοφωλιά
Βρίσκεται στην περιοή του Αγίου Ακακίου. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο με μήκος περίπου 100μέτρα.
Άλλα γνωστά σπήλαια του νομού είναι: το Καταφύλλι και το Κοτρόνι στο δήμο Αχελώου, τα Λάμια και Κατσαρού στην κοινότητα Αθαμανών, η Παλαιόλακα και το σπήλαιο του Πατιπά στο δήμο Αργιθέας, η Αετοφωλιά και η Σπλίτσα στο δήμο Ιθώμης, η Χιονάτη και το Γκρέμι στο δήμο Ιτάμου, η Δαφνοσπηλιά και το Κάστρο στο δήμο Καλλιφωνίου, το σπήλαιο του Μάκου στο δήμο Μενελαΐδας, η Κρύα Βρύση στο δήμο Μητρόπολης, η Δρακότρυπα και το σπήλαιο του Αράπη στο δήμο Μουζακίου, τα Δρακάκια και το Αστέριο στο δήμο Παλαμά, το Λημέρι και του Καλογερογιάννη στο δήμο Πλαστήρα, τα σπήλαια του Κακούκα του Πατριάρχη στο δήμο Ρεντίνας και ο Κατάχλωρος και το Λεόντειο στο δήμο Ταμασίου.