Η ζωή των κατοίκων της περιοχής, όπως την αποτύπωσε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, διατηρεί τα στοιχεία που οι αιώνες χάραξαν και τους έκαναν να ξεχωρίζουν και έχουν άμεση σχέση με την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Πλούσια η φύση, πλούσια και η γευστική φαντασία στη Μαγνησία. Ξακουστά τα μήλα (Ζαγορίν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τα αχλάδια και τα κεράσια του Πηλίου, τα οικολογικά κρασιά της Αλοννήσου, τα
μοναδικά δαμάσκηνα της Σκοπέλου (Σκοπελίτικα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), όπως πασίγνωστα για την εξαιρετική ποιότητά τους είναι όλων των ειδών τα φρούτα που καλλιεργούνται εδώ. Η ελιά Πηλίου, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς και τα οπωροφόρα, τα αρωματικά βότανα, και κάθε προϊόν που προσφέρει ο τόπος δίνουν τον ξεχωριστό τόνο στην εικόνα της περιοχής.
Κόκκορας με χυλοπίτες
Υλικα
1 κόκκορας 2 κιλών κομμένος σε μεριδες
500γρ. χυλοπίτες
1 κρεμμύδι ξερό
2 κουτ. σούπας πελτέ
1 ποτ. νερού ελαιόλαδο
1 ποτ. κρασί κόκκινο
1 ξύλο κανέλα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Στη κατσαρόλα τηγανίζουμε τον κόκκορα με λάδι μέχρι να ροδοκοκκίνίσει και τον σβήνουμε με κρασί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μαζί με τον πελτέ, τα μπααρικά, το λάδι και το αλατοπίπεροπροσθέτοντας νερό που να σκεπάζει τις μερίδες για 2 με 2,5 ώρες.
Τραχανάς με λουκάνικα
Υλικά
8 κουταλιές σούπας τραχανά ξινό
250γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 κουτ. σούπας ντομάτα και λάδι
3 ποτήρια νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε λίγο το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ με 3 ποτήρια νερό. Οταν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε λίγο νερό τόσο όσο να σταματήσει ο βρασμός και ρίχνουμε το τραχανά με λίγο αλάτι.
Σπετζοφάι
Αναλυτικά διαβάστε εδώ το άρθρο μας για το σπετζοφάι Πηλίου.
Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Διαβάστε το άρθρο μας για τη Σκοπελίτικη τυρόπιτα.