Η Ραψάνη βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και είναι κυρίως γνωστή για το κρασί της. Χτισμένη στα 500 μέτρα υψόμετρο η Ραψάνη είναι ένα χωριό με μία όμορφη πλατεία που θα βρείτε ταβέρνες για φαγητό και απέραντη θέα προς το Αιγαίο αλλά και παραλίες του νομού Λάρισας όπως τα Μεσάγγαλα, το Στόμιο μέχρι και τον Πλαταμώνα. Η Ραψάνη είναι ένας ιστορικός οικισμός του Κάτω Ολύμπου, για τον οποίο οι γραπτές πηγές ξεκινούν από τον 15ο αιώνα, με βάση τα οθωμανικά αρχεία, αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1425, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδρύεται την εποχή αυτή.
Η αρχαιότερη επιγραφή στη Ραψάνη βρίσκεται στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη το 1547. Οι 6 νερόμυλοι της Ραψάνης που χρονολογούνται από το 12ο ως τον 13ο αιώνα, αποδεικνύουν ότι η Ραψάνη υπήρξε μια ακμάζουσα βυζαντινή πόλη με περισσότερα από 900 χρόνια ιστορία. Τον 17ο και 18ο αιώνα , η σηροτροφία, η υφαντουργία (αλατζάδες) και αμπελουργία κάνουν τη Ραψάνη την πιο λαμπρή και την πιο εμπορική πόλη του Ολύμπου. Την ίδια εποχή ιδρύεται (1767) η περίφημη σχολή της Ραψάνης από τον Επίσκοπο Πλαταμώνος και Λυκοστομίου Διονύσιο. Χαρακτηριστικό της Ραψάνης είναι τα πλατάνια που θα βρείτε διάσπαρτα στο χωριό που προσφέρουν ανάσες δροσιάς. Γενικά η Ραψάνη προτιμάται από όσους τους καλοκαιρινούς μήνες θέλουν να συνδιάζουν τη δροσιά του βουνού με τη ζέστη της θάλασσας αφού οι παραλίες είναι σε κοντινή απόσταση. Επίσης στη Ραψάνη παραθέριζε ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης, στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου θα δείτε την προτομή του.
Αξιοθέατα στη Ραψάνη
Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης επαναλειτουργεί από το 2004 στη σοφίτα του κοινοτικού καταστήματος και στο εσωτερικό θα βρείτε πάνω από 20.000 βιβλία. Το υλικό της βιβλιοθήλης αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα , χαρτογραφικό και οπτικοαουστικό υλικό. Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης και το δεύτερο κατάστιχο της Θεσσαλίας , «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889» , και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα.
Η Ραψάνη είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Στη Ραψάνη βρίσκεται το Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από το 2012 (διαθέτει αίθουσα που διαμορφώνεται για γευσιγνώστες και εξωτερικό πέτρινο θεατράκι 100 ατόμων) Παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στη περιοχή της Ραψάνης από τον 17ο -18ο αιώνα έως τις μέρες μας. Ο στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Ραψάνης που συνδέεται τους τελευταίους τρείς αιώνες αλληλένδετα με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του περίφημου ραψανιώτικου μπρούσκου . Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το αμπέλι και το κρασί της Ραψάνης. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης από την περιοχή της Ραψάνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση πληροφοριών που αφορούν γενικά το κρασί και το αμπέλι , σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε το κοινό ευρύτερα για την αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Επίσης άλλα αξιοθέατα που θα βρείτε στη Ραψάνη είναι τα εξής: Μονή Αγίων Θεοδώρων (3χιλιόμετρα έξω από τη Ραψάνη), το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα στο εσωτερικό του, 6 νερόμυλοι που χρονολογούντα από το 12ο εως και το 13ο αιώνα.
Μία από τις πιο γνωστές γιορτές στη Ραψάνη είναι η γιορτή κρασιού που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο σε μία έκταση με ντόπιους μεζέδες και φυσικά δωρεάν κρασί της περιοχής. Το χωριό γιορτάζει το Δεκαπνταύγουστο όπου στην πλατεία του χωριού διοργανώνεται πανηγύρι με μουσική και χορό. Τέλος εκδηλώσεις διοργανώνονται και την Καθαρά Δευτέρα με φασολάδα και κρασί.
Τη Ραψάνη θα τη βρείτε μετά την Κοιλάδα των Τεμπών αν έρχεστε από τη Λάρισα.