Χαρείτε ξέγνοιαστα τις καλοκαιρινές σας διακοπές, απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα και προστατέψτε το δέρμα σας επιλέγοντας το σωστό αντηλιακό που σας ταιριάζει, ανάλογα με το τύπο της επιδερμίδας σας.
Ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται στα αντηλιακά ο γνωστός SPF (Sun Protection Factor) μας δείχνει σε ποιο βαθμό μας προστατεύει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Αυτό το πολλαπλασιάζουμε με το χρόνο που αντέχουμε χωρίς τη χρήση αντηλιακού κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, δηλαδή πριν αρχίσουμε να κοκκινίζουμε και βρίσκουμε για πόση ώρα θα είμαστε ασφαλής στον ήλιο με το αντηλιακό που επιλέξαμε.
Εάν έχετε φωτότυπο που μέσα σε δέκα λεπτά κοκκινίζει χωρίς αντηλιακό, χρησιμοποιώντας δείκτη προστασίας 30 θα παρατείνετε αυτό τον χρόνο στα 300 λεπτά. Αυτός ο χρόνος βέβαια είναι σχετικός γιατί για να είμαστε ασφαλής θα πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό μας και να αποφεύγουμε τις μεσημβρινές ώρες που οι ακτίνες του ηλίου είναι πολύ ισχυρές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προστατέψει 100% και ότι εκτός από την UVB ακτινοβολία πρέπει να προστατευόμαστε και από τη UVA. Αυτή είναι που κάνει πολύ κακό στο δέρμα μας γιατί μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα και μάλιστα τις συνέπειες της να τις αντιληφθούμε σε βάθος χρόνου. Το αντηλιακό πρέπει να παρέχει έναν δείκτη προστασίας UVA που θα είναι τουλάχιστον όσο το 1/3 του SPF.
Μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα αντηλιακά και την έκθεση μας στον ήλιο είναι τα εξής :
Πριν επιλέξουμε αντηλιακό διαβάζουμε καλά τις οδηγίες του, τη σύνθεσή του, την ημερομηνία λήξης του, την προστασία που μας παρέχει και τι υφή έχει ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μας, κυρίως αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα ή είναι για παιδιά. Τα δέρματα με ακμή καλό είναι να επιλέγουν σύνθεση χωρίς έλαια και τα ευαίσθητα χωρίς άρωμα.
Το αντηλιακό μας πρέπει να το φυλάμε σε δροσερό, καθαρό σημείο και να μη το χτυπάει ο ήλιος, για να μην αλλοιωθεί ή δημιουργηθούν μικρόβια και να μη μειωθούν οι δραστικές ουσίες του και ο δείκτης προστασίας του. Τα αντηλιακά για είναι αποτελεσματικά έχουν διάρκεια ζωής περίπου ένα χρόνο από τη στιγμή που τα ανοίγουμε.
Φοράμε το αντηλιακό μας περίπου μισή ώρα με είκοσι λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο για να απορροφηθεί πλήρως και το ανανεώνουμε συχνά κυρίως μετά από κάποιο σπορ, εφίδρωση, σκούπισμα σε πετσέτα ή κολύμπι, ακόμα και αν είναι ανθεκτικό στο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βάλει ικανοποιητική ποσότητα μπορούμε να κάνουμε ακόμα μια επάλειψη μόλις απορροφήσει λίγο η πρώτη. Στα παιδιά καλό είναι να βάζουμε τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και να τους απλώνουμε μια πλούσια στρώση σε όλο το σώμα και κυρίως σε περιοχές που κοκκινίζουν περισσότερο.
Πρέπει να προστατεύουμε εκτός από το σώμα μας και το πρόσωπο και τα μαλλιά μας. Το αλάτι της θάλασσας και ο ήλιος μας αφυδατώνει γι αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ενυδατικά προϊόντα μετά την έκθεσή μας στον ήλιο με καταπραϋντική σύνθεση που μας δροσίζουν και μας ανακουφίζουν.
Το αντηλιακό του σώματος δεν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο ούτε το αντίθετο γιατί έχουν διαφορετική σύνθεση και μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή αλλεργία εκτός και αν το αναφέρει συγκεκριμένα η συσκευασία.
Πρέπει να φοράμε καπέλο και γυαλιά για να προστατεύουμε το πρόσωπο μας και να μην αμελούμε να φοράμε αντηλιακό ακόμα και αν είμαστε κάτω από ομπρέλα γιατί οι ακτίνες του ηλίου αντανακλώνται από το νερό και την άμμο.
Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε πριν και κατά την έκθεση μας στο ήλιο γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμοί, όπως με το αποσμητικό, τη κολόνια και τη χρήση κάποιων φαρμάκων .Οι γυναίκες που φορούν make up ή αλλά καλλυντικά στη παραλία, πρέπει να φοράνε αντηλιακό ακόμα και αν αυτά περιέχουν, γιατί ο δέκτης των καλλυντικών δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τη βασική τους προστασία και να προσέχουν γιατί μπορεί να προκληθούν ακόμα και πανάδες .
Το μαύρισμα δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε πλέον να σταματήσουμε να φοράμε αντηλιακό, είναι απλά μια αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Η παραγωγή της μελανίνης είναι το τοίχος προστασίας απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σταδιακά μπορούμε να μειώσουμε το δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν έχουμε ξεκινήσει με SPF 30 μπορούμε να το μειώσουμε έως το μισό, αναλόγος με το χρόνο έκθεσης μας στον ήλιο.
Τα αντηλιακά είναι ένας τρόπος για να προστατευτούμε από τον ήλιο αλλά ο οργανισμός μας χρειάζεται και την απαραίτητη ενυδάτωση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πίνουμε αρκετό νερό και να καταναλώνουμε τροφές και φρούτα όπως: καρότα, καρπούζι, σκούρα λαχανικά, φράουλες, ντομάτες και ανανά.