Οι Πινακάτες είναι ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, σε υψόμετρο 500 μέτρων που του επιτρέπει να έχει όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο και στο υπόλοιπο Πήλιο, και πολύ κοντά σε άλλα εξίσου θαυμάσια χωριά όπως ο Άγιος Γεώργιος, οι Μηλιές και η Βυζίτσα. Με το προεδρικό διάταγμα του 1980, που είναι γνωστό και ως διάταγμα Πηλίου, μαζί με τη Βυζίτσα και τη Μακρυνίτσα, ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός στην πρώτη ζώνη, απόλυτης προστασίας. Απέχουν από το Βόλο μόλις 25 χιλιόμετρα.
Οι Πινακάτες είναι ένα από τα πιο αυθεντικά χωριά του Πηλίου καθώς η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική διατηρείται εδώ στο ακέραιο, χωρίς αλλοιώσεις, με πλήθος πέτρινων αρχοντικών και παλιών σπιτιών, πολλά λιθόστρωτα στενά δρομάκια και καλντερίμια, μαρμάρινες βρύσες, όλα πραγματικά στολίδια μοναδικής αισθητικής για την περιοχή. Στη διατήρηση της γραφικότητάς του βοήθησε πολύ και η σχετική απομόνωσή του καθώς μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένας μόνο οδικός άξονας που οδηγούσε στο χωριό, χωρίς να υπάρχει άλλη πρόσβαση σε αυτό. Όταν ο δρόμος που σταματούσε στη Βυζίτσα ασφαλτοστρώθηκε και συνεχίστηκε μέχρι τις Πινακάτες, αυτό ήταν μια ευκαιρία για να γνωρίσει το χωριό τουριστική ανάπτυξη. Πολλά από τα αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενώνες, εστιατόρια και άλλα. Όλα αυτά ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν ενώ αποπνέουν και έναν αέρα αρχοντιάς και μοναδικότητας.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο χωριό χρονολογείται στα 1791 και βρίσκεται στη «Γεωγραφία Νεωτερική της Ελλάδος» του Δανιήλ Φιλιππίδη και του Γρηγορίου Κωνσταντά, το χωριό, όμως, πρέπει να είχε ιδρυθεί πολύ πιο πριν. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Πινακάτες ανήκαν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, η οποία υπαγωγή έληξε το 1774. Μέχρι το 2001 αποτελούσαν ξεχωριστή κοινότητα ενώ σήμερα υπάγονται στο δήμο Μηλεών.
Οι Πινακάτες οφείλουν το όνομά τους σε έναν από τους πρώτους κατοίκους του που ήταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πινακίων. Πινάκια αποκαλούνταν στην πηλιορείτικη διάλεκτο τα πήλινα/ξύλινα πιάτα.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τις Πινακάτες αν θέλετε να περάσετε ήσυχες διακοπές σε ένα πραγματικά αυθεντικό πηλιορείτικο μέρος. Το χωριό διαθέτει και μία όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με έναν γιγαντιαίο γέρο πλάτανο, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πολύ εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη Τσιρογιάννη, με τις δύο λεοντοκεφαλές και τους δύο δωρικούς κίονες. Η βρύση αυτή χτίστηκε το 1894, με δωρεά ντόπιων μεταναστών της Αιγύπτου στη μνήμη των γονέων τους.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που γιορτάζει στις 20 Αυγούστου οπότε διοργανώνεται γλέντι στο χωριό με πολλή μουσική και ντόπιους μεζέδες.
Το χωριό διαθέτει, βέβαια, και άλλες όμορφες εκκλησίες γύρω, όπως αυτή του Αγίου Αθανασίου, που γιορτάζει στις 2 Μαΐου, ή αυτή του Σταυρού, αλλά και ξωκλήσια, όπως το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, σε λόφο πάνω από το χωριό, ή το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής με θέα στις Πινακάτες και στον Παγασητικό κόλπο.
Έχοντας ως βάση τις Πινακάτες, μπορείτε να οργανώσετε και περιπατητικές εξορμήσεις γύρω από τον οικισμό όπως έναν περίπατο στο μονοπάτι Πινακάτες-Καλά Νερά αλλά και τις υπόλοιπες διαδρομές όπως η κυκλικη διαδρομή που συνδιάζει τη Βυζίτσα με τις Μηλιές, διασχίζοντας τους ελαιώνες της περιοχής, ή μια βόλτα στον σιδηροδρομικό σταθμό στον οικισμό Ογλάς, όπου κάνει στάση το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου.
Κοντινές παραλίες στις Πινακάτες στον Παγασητικό είναι οι παραλίες: Καλά Νερά, Κορώπη, Κάτω Γατζέα, και από την πλευρά του Αιγαίου είναι οι παραλίες Καλαμάκι και Λαμπινού.
Ξενοδοχεια στις Πινακάτες: Στις Πινακάτες θα βρείτε όμορφα παλιά αρχοντικά με παραδοσιακή πηλειορίτικη αρχιτεκτονική που έχουν μεταμορφωθεί σε ξενοδοχεία και ξενώνες με όμορφα δωμάτια. Δείτε όλα τα διαθέσιμα καταλύματα στις Πινακάτες.