Η Σαρακίνα είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (14ου αι.), που εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου. Βρίσκεται μόλις λιγα λεπτά από τα Μετέωρα και αν επισκεφθείτε τα μοναστήρια των Μετεώρων ή το Καστράκι μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε και το γεφύρι της Σαρακίνας. Σύμφωνα με την παράδοση, η γέφυρα είχε αποκοπεί σε τρία σημεία από τους κλέφτες που ήθελαν να ανακόψουν την πορεία του Αλή – Πασά των Ιωαννίνων προς τα θεσσαλικά χωριά. Εδώ έγινε και η περίφημη μάχη της 6ης Απριλίου του 1878 με τους Τούρκους, όπου τα επαναστατικά σώματα των οπλαρχηγών Δ. Κουκουράβα, Β. Χοστέβα και Ν. Πασχάλη νίκησαν τουρκικό σώμα πάνω και γύρω από το γεφύρι, όπου 9 Τούρκοι σκοτώθηκαν και αρκετοί πνίγηκαν. Οι επαναστάτες είχαν μόνον μερικούς τραυματίες.
Η γέφυρα συνδέει τη Σαρακίνα με τον απομονωμένο βράχο “Πέτρα” στα βόρειά της, κάτω από τον οποίο είναι χτισμένο το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Xρονολογείται στον 17ο αιώνα και είναι κατάκοσμο με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών. Το γεφύρι της Σαρακίνας: Βρίσκεται 500-700μ. περίπου μετά το χωριό Σαρακίνα και εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία προς Διάβα. Γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό (Σαλαμπριά).
Παλαιότερα εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία προς τα χωριά της Πίνδου και την Ήπειρο. Σήμερα αντικαταστάθηκε από την καινούρια γέφυρα, η οποία βρίσκεται 150 μ. πριν από την παλιά. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 123 μ.
Στην αρχική της μορφή η γέφυρα είχε έξι τόξα, με μεγαλύτερο το τρίτο από την αριστερή (ανατολική) όχθη, κάτω από το οποίο διέρχεται η βαθύτερη κοίτη του Πηνειού ποταμού. Το τόξο αυτό έχει άνοιγμα 19,70 μ. ύψος 9,70 μ. και πάχος διαζώματος 0,80 μέτρα. Το δεύτερο σε μέγεθος τόξο έχει άνοιγμα 16,70 μ, ύψος 9,70 μ και πάχος διαζώματος 0,60 μ. Το δεξιό μικρό τόξο έχει άνοιγμα 7,50 μ, ύψος 3,70 μ και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το αριστερό τόξο έχει άνοιγμα 8,50 μ, ύψος 3,50 μ. και πάχος διαζώματος 0,50 μ. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 120 μ.
Από το παλιό γεφύρι σήμερα σώζονται 4 τόξα ημικυκλικής
μορφής. Το γεφύρι «έκτισε» ο Άγιος Βησσαρίων το 1520 και
είναι το πιο αξιόλογο και σημαντικό μνημείο τέχνης,
της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, στο νομό Τρικάλων.
Κείμενο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακίνας