Επιβλητικό και όμορφο το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους 2 τεχνητούς καταρράκτες στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων. Ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει δημιουργεί μία πανέμορφη εικόνα που προκαλεί δέος. Ο ποταμός που περνά από το σημείο είναι ο Παλαιοκαρίτης και αν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας φτάνουμε στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας νερόμυλος και μία δριστέλα. Το πέτρινο γεφύρι αποτελεί έναν από τους top προορισμούς των επισκεπτών της περιοχής και όχι άδικα.
Το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο και αποτελούσε μια πολυσύχναστη διαδρομή εκείνης της εποχής, φυσικά σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Θα λέγαμε όμως ότι αποτελεί ένα μνημείο από τα παλιά, άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο γύρω του. Το γεφύρι πλαισιώνουν απότομοι ψηλοί βράχοι με αρκετή χαμηλή βλάστηση αλλά και δένδρα. Μπροστά από το τη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς υπάρχει άπλωμα, χώρος που προσφέρεται για τη σύντομη διαμονή στο χώρο. Αρκετές οικογένειες και φυσιολάτρες επιλέγουν το χώρο αυτό για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη φύση ή ακόμα και για να γευματίσουν υπαίθρια.

Για να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Πριν τα Στουρναρέικα, μετά τη στροφή που συναντάτε ταμπέλα για Ροπωτό συνεχίζετε ευθεία μέχρι να δείτε μετά από λίγα μέτρα τις ταμπέλες για Άνω – Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ακολουθείτε αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι θα κάνετε αριστερά στο χωματόδρομο (έχει ταμπέλα) και σε 100 μέτρα βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.
Στο χώρο που είναι το γεφύρι δεν υπάρχουν μαγαζιά για προμήθειες. Ωστόσο θα βρείτε μικροπωλητές που πουλάν μέλι. Ο χώρος τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί με πέτινα παγκάκια που μπορείτε να κάνετε τη στάση σας. Μπορείτε να επιλέξετε για φαγητό μια από τις ταβέρνες και ψησταριές που υπάρχουν σε μικρή απόσταση, μέσα στον οικισμό μετά το γεφύρι, στο φαράγγι της Παλαιοκαρυάς.
Συνδυάστε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με κάποιο άλλο κοντινό προορισμό:
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, δραστηριότητες γύρω από το χιονοδρομικό.
Αξιοθέατα και δραστηριότητες στα χωριά του Κόζιακα.
Το μονότοξο γεφύρι λίγα μέτρα μετά από την Πύλη Τρικάλων.
Κοντινά Χωριά: Περτούλι, Ελάτη, Στουρναρέικα
Διαμονή: Ξενοδοχεία και ξενώνες στην Ελάτη
Φαγητό: Νεραϊδοχώρι, Περτούλι, Ελάτη
Διαμονή επίσης θα βρείτε και στα υπόλοιπα γραφικά χωριά της Πίνδου Περτούλι, Νεραϊδοχώρι και άλλα.
Μόλις 5 λεπτά απόσταση μετά από το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος. Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να δείτε πως γίνεται η διαδικασία παραγωγής αλεύρι με παραδοσιακό τρόπο. Η είσοδος στο νερόμυλο είναι ελεύθερη. Ακόμη σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Ροπωτό Τρικάλων, το χωριό που βουλιάζει. Επίσης προορισμός για αρκετούς αφου η εκκλησία του χωριού που γέρνει προσεκλύει νέους για post σε instagram και tik tok. Διαβάστε εδώ το αναλυτικό μας άρθρο για το Ροπωτό Τρικάλων. Τέλος αν συνεχίσετε το δρόμο, αυτός συνεχίζει προς Στουρναρέικα, Ψαρρό, Βαθύρεμα και Μεσοχώρα.
Ο νερόμυλος σήμερα παράγει αλεύρι από το γνωστό καλαμπόκι και από το λιγότερο γνωστό ζέα. Το ζέα είναι ίσως το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.
Αν ενδιαφέρεστε το αλεύρι μπορείτε να το αγοράσετε σε συσκευασίες του ενός κιλού και μεγαλύτερες.