Ο Κίσσαβος ή Όσσα (παλαιοσλαβική λέξη, που σημαίνει «ο τόπος της βροχής») γνωστός σε όλους ως το βουνό απέναντι από τον Όλυμπο αλλά άγνωστες σε πολλούς οι ομορφιές του. Ξεκινάνε από τον Πηνειό στην κοιλάδα των Τεμπών και λίγο παρακάτω με το μοναδικό Δέλτα του Πηνειού, με τα ιστορικά Αμπελάκια, το φαράγγι της Καλυψώς, τα παράλια του νομού Λάρισας και το δάσος του Μαυροβουνίου. Βυζαντινά μοναστήρια, εκκλησίες και γεφύρια γατζώθηκαν στις πλαγιές του Κισσάβου μαζί με τα χωριά Αγιά, Μεταξοχώρι, Μελιβοία, Σπηλιά και Μεγαλόβρυσο. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στο βουνό, έμειναν εκεί και αργότερα σιγά σιγά άρχισαν να ανοίγονται στα παράλια του Αιγαίου κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για διακοπές αλλά και αρκετοί επιλέγοντας τη μόνιμη κατοικία τους εκεί. Εδώ και λίγα χρόνια, κάποιοι ξαναριζώνουν στο βουνό και πάλι, ντόπιοι και ξένοι. Άνθρωποι που αναστηλώνουν σπίτια, ανακατασκευάζουν καλντερίμια, οργανώνουν ήπιες δραστηριότητες στη φύση, έτοιμοι να εξερευνήσουν όλες τις ομορφιές του Κισσάβου όλες τις εποχές του χρόνου. Ο Κίσσαβος είναι ένα βουνό γεμάτο με πυκνά δάση με καστανιές, οξιές και πεύκα, φαράγγια και ρέματα σε πλαγιές χαραγμένες από δασικούς δρόμους και μοναπάτια.
Αξιοθέατα
Το Δέλτα του Πηνειού, που ξεχωρίζει για την βιοποικιλότητά του με καλάμια, σκλήθρα, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, σπαρτά, και φιλοξενεί 225 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία σπάνια ή προστατευόμενα ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί, και φλαμίνγκο. Aνήκει στη λίστα των βιοτόπων CORINE (1988) και αποτελεί περιοχή “ειδικής προστασίας” και στις περιοχές Natura 2000. Κοντινοί προορισμοί στο Δελτα είναι το Στόμιο και το Καστρί.
Σπηλιά – Το χωριό Σπηλιά, το βρίσουμε ακολουθώντας το δρόμο από τη Λάρισα προς το Συκούριο. Η Σπηλιά έχει εξαιρετική θέα, νόστιμο φαγητό και δυνατότητα για πρόσβαση στο καταφύγιο του Κισσάβου μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου πλέον και από εκεί στην κορυφή του Κισσάβου, αφού το μονοπάτι για την κορυφή ξεκινά από εκεί. Επίσης, η Σπηλιά είναι η αφετηρία μίας μαγευτικής διαδρομής με το αυτοκίνητο στα δάση του Κισσάβου και καταλήγοντας στα παράλια και συγκεκριμένα στην Καρίτσα!
Σκήτη – Η Σκήτη που την συναντάμε μετά την Αγιά, ένα μικρό ”μπαλκόνι” στο Αιγαίο. Χαρίζει όμορφο δροσερό αεράκι το καλοκαίρι και όμορφους ξενώνες. Όμορφο χωριό για μία καλοκαιρινή εξόρμηση για περιήγηση στα στενά του χωριού.
Μεταξοχώρι – Το Μεταξοχώρι (παλιά Ρέτσιανη) με τις λιθόστρωτες γειτονιές και τα γερασμένα αρχοντικά. Μόλις μερικά μέτρα από την Αγιά με τα θεόρατα πλατάνια, το αρχοντικό Τζήμερου, το αρχοντικό Βατζιά του 1871, το αρχοντικό του Ελβετού βαρόνου Ευγένιου Φαβρ του 1876 και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον ασημένιο τρούλο. Το Μεταξοχώρι είναι επίσης γνωστό και ως το χωριό πολλών καλλιτεχνών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλίκη Γεωργούλη, Άννα Βαγενά και άλλοι. Η κεντρική πλατεία με τα πλατάνια βρίσκεται πλάι στην κοίτη του ορεινού ρέματος, αφήστε το όχημά σας και ανηφορίστε τις στράτες που οδηγούν σε κάθε σημείο του χωριού. Το Μεταξοχώρι οφείλει το όνομά του στην εκτροφή του μεταξοσκώληκα, μια ασχολία που έφερε πλούτο και ανάπτυξη στο χωριό, κυρίως κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Τα ευρύχωρα πετρόκτιστα αρχοντικά του που θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα περπατώντας στις παραδοσιακές γειτονιές, εξυπηρετούσαν παράλληλα με τις οικιστικές ανάγκες των ιδιοκτητών και τη στέγαση της οικοτεχνίας τους αφού στο ισόγειο φιλοξενούσαν χώρους εκτροφής μεταξοσκώληκα και επεξεργασίας του μεταξιού.
Αμπελάκια – Τα γραφικά Αμπελάκια στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών με το αρχοντικό Σβαρτς και τα πολλά άλλα αξιοθέατα και μουσεία που βρίσκονται εντός του χωριού και είναι εύκολα προσβάσιμα με τα πόδια. Τα Αμπελάκια βρίσκονται μόλις 20 λεπτά από την πόλη της Λάρισας και ο δρόμος για να πάτε στο χωριό είναι άνετος ακόμα και όταν ανεβαίνετε τις στροφές μετά την Εθνική Οδό. Τα Αμπελάκια έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Είναι προτιμότερο να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στην είσοδο του χωριού και να περπατήσετε προς την πλατεία του χωριού και να θαυμάσετε τα κτίρια καθώς περπατάτε. Πλατάνια, λεύκες, πεύκα, κυπαρίσσια, καστανιές αγκαλιάζουν τον τόπο. Τα Αμπελάκια είναι ιδανικά για μία μεσημεριανή βόλτα για φαγητό ή μία μεγαλύτερη στάση αν έχετε ακόμα μεγάλο ταξίδι να κάνετε προς τη βόρεια Ελλάδα.
Κόκκινο Νερό & Καρίτσα -Το Κόκκινο Νερό, για το κόκκινο νερό που θεωρείται πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και χωνευτικές ιδιότητες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις ιαματικές πηγές. Το Κόκκινο Νερό είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που τον επιλέγουν αρκετοί από Ελλάδα και εξωτερικό για τις διακοπές τους. Η Καρίτσα από την άλλη βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων και προσφέρει μοναδική θέα προς το γαλάζιο του Αιγαίου και ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι. Λίγο πριν την Καρίτσα θα δείτε στα δεξιά σας έναν ασφάλτινο δρόμο που αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 6 χιλιόμετρα στη δασική θέση Αριόπρινο με τις θεόρατες οξιές και τις εγκαταστάσεις αναψυχής του δασαρχείου όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί μία ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες χειμώνα-καλοκαίρι. Σίγουρα μία επίσκεψη στο Αριόπρινο μετά από μία βουτιά σε κάποια από τις παραλίες που βρίσκονται κοντά είναι μία παρα πολύ καλή ιδεά, το φαγητό και ο χώρος θα σας ενθουσιάσει. Από εκεί ακολουθεί και ο καινούριος ασφάλτινος πλέον δρόμος προς το χωριό Σπηλιά που συνεχίζει προς Συκούριο-Λάρισα και Εθνική Οδό.
Δραστηριότητες στον Κίσσαβο
Παραλίες και Θαλάσσια Σπορ
– Αν θέλετε ωστόσο να απολαύσετε την ακτογραμμή της περιοχής, μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που ξεκινά από το Στόμιο προς Κόκκινο Νερό περνώντας από τις πανέμορφες παραλίες Παναγία, Ψαρόλακας, Καλύβια, Πλατιά Άμμος, και ακολουθούν οι παραλίες Κουτσουπιά, Παλιουριά και η ακτογραμμή Βελίκα-Σωτηρίτσα-Αγιόκαμπος. Μία ακτογραμμή με θαυμάσια διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας. Ο Ανατολικός Κίσσαβος με τα παράλια του Νομού Λάρισας που τα συνθέτουν όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα και γαλάζια νερά, οργανωμένες και μη παραλίες για όλα τα γούστα. Δείτε αναλυτικά εδώ για τα παράλια του νομού Λάρισας.
– Θαλάσσια σπορ στη παραλία της Βελίκας (ή στο Στόμιο), ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να κάνουν kite surf ή να δοκιμάσουν μία από τις οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές προς τα παράλια της Μαγνησίας.
Πεζοπορία – Μονοπάτια – Κορυφή Κισσάβου Προφήτης Ηλίας 1977μέτρα
Δοκιμάστε το πιο γνωστό μονοπάτι που ξεκινά από τη Μελιβοία και κατευθύνεται προς τη Βελίκα περνώντας από πλούσιο δάσος με καστανιές, ξύλινα γεφυράκια και καταρράκτες. Ακόμα πολλά μονοπάτια ξεκινούν και από το Μεταξοχώρι και τη Σκήτη. Στον Κίσσαβο υπάρχει και καταφύγιο στη θέση Κάναλος στα 1.604μέτρα υψόμετρο που ανήκει στον ΕΟΣ Λάρισας (τηλ 697 998 8954). Για να βρεθείτε στο καταφύγιο του Κισσάβου ακολουθήστε το δρόμο από Λάρισα προς Συκούριο και αργότερα προς Σπηλιά όπου και ο ασφάλτινος δρόμος συνεχίζει προς το καταφύγιο. Πάνω από το καταφύγιο υπάρχει ποτίστρα, από εκεί ακολουθήστε το μονοπάτι που θα σας φέρει στην κορυφή του Κισσάβου (Προφήτης Ηλίας 1977μέτρα) μετά από 2 ώρες πεζοπορίας. Μήκος διαδρομής 3 χιλιόμετρα.
Caynoning – Φαράγγι Καλυψώ
Πως να μην έλειπε μία από τις πιο γνωστές δραστηριότητες του Κισσάβου, μία επίσκεψη στο φαράγγι Καλυψώ ιδανικό για κατάβαση με rapel θα σας μείνει αξέχαστη. Το καλά σηματοδοτημένο κατάφυτο μονοπάτι που ξεκινάει από το Κόκκινο Νερό έχει 800 μ. υψομετρική διαφορά. Αναλυτικά διαβάστε εδώ για το φαράγγι της Καλυψώς.
Διαδρομές 4×4
Καρίτσα – Σπηλιά
Με αφετηρία την Καρίτσα, και σε δασικούς δρόμους γεμάτους χιόνι το χειμώνα, οδηγείτε βόρεια και σε 2χλμ στρίβετε αριστερά στην πινακίδα προς Αριόπρινο και Σπηλιά. Ο δρόμος πλεόν είναι με άσφαλτο αλλά είναι μία διαδρομή που περνάτε μέσα από ωραίο δάσος με οξιές και λίγες βαλανιδιές, η Σπηλιά είναι μετά από 17χιλιόμετρα.
Σπηλιά – Αμπελάκια (διαδρομή που σίγουρα θα χρειαστείτε ψηλό όχημα)
Σπηλιά – Ανατολή Μεταξοχώρι
Καρίτσα – Κάτω Λιβάδι – Ανατολή
Μελιβοία – Καρίτσα
Canoe Kayak στον Πηνειό και το Αιγαίο
Canoe Kayak στο Δέλτα Πηνειού με προορισμό εκεί που ο ποταμός γίνεται ένα με τη θάλασσα. Διαβάστε περισσότερα.
Πρόσβαση
Από Θεσσαλονίκη – Μετά τον Πλαταμώνα Πιερίας βγαίνετε στην έξοδο του Πλαταμώνα και ακολουθείτε την Παλαιά Εθνική Οδό προς την Κοιλαάδα των Τεμπών όπου ακολουθείτε τις ταμπέλες ανάλογα που θέλετε τα πάτε είτε για Στόμιο και τα χωριά και τα παράλια του ανατολικού Κισσάβου είτε εντός της Κοιλάδας για να βρεθείτε προς τα Αμπελάκια. Για τα χωριά του δυτικού Κισσάβου προχωρήστε στην Εθνική Οδό και βγείτε στην έξοδο προς Αγιά που θα σας κατευθύνει προς τα χωριά του δυτικού Κισσάβου όπως για παραδειγμα το Μεταξοχώρι, την Αγιά, το Μεγαλόβρυσο και λίγο αργότερα τη Σκήτη αν κατευθυνθείτε προς Αγιόκαμπο.
Από Αθήνα – ομοίως για τα παράλια του Κισσσάβου βγείτε στην Εθνική Οδό στην έξοδο προς Αγιά και κατευθυνθείτε προς Αγιόκαμπο. Βόρεια του Αγιοκάμπου υπάρχουν οι παραλίες: Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Πλατιά Αμμος, Στόμιο και άλλα. Για να βρεθείτε στα Αμπελάκια βγάινετε από την Εθνική Οδό πριν τα τούνελ στην έξοδο για Ευαγγελισμό και ακολουθείτε τις ταμπέλες για Κοιλάδα Τεμπών, συνεχίζετε και στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών θα στρίψετε δεξιά όπου και ανηφορίζει ο δρόμος. Για το Δέλτα του Πηνειού συνεχίστε ευθεία εντός της κοιλάδας και στο τέλος της βγαίνετε προς Στόμιο – Αλεξανδρινή κ.α.