Σαν σημείο εκκίνησης έχουμε το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα δίπλα από το οποίο υπάρχουν μαγαζάκια με διάφορα είδη που μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, γλυκίσματα και μέλι.
Ανηφορίζοντας το δρόμο συναντούμε στα δεξιά μας ταμπέλα που μας ενημερώνει για το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομίτη. Ακόμη μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας και να ακολουθήσουμε τα οικολογικά μονοπάτια όπως μας ενημερώνουν οι μικρές ταμπέλες στα αριστερά μας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας με τις πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια στη λίμνη Πλαστήρα. Στη διασταύρωση για Ζυγογιανέικα αν στρίψουμε αριστερά θα κατευθυνθούμε προς το παρατηρητήριο που χαρίζει μία μοναδική θέα προς τη λίμνη, αξίζει μία βόλτα και πολλοί το επιλέγουν για τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες. Συνεχίζουμε το δρόμο μας και πριν το χωριό Μπελοκομίτη βρίσκουμε διασταύρωση για Καρίτσα και Μονή Πελεκητής η οποία βρίσκεται σε 1.450 μέτρα υψόμετρο. Ακολουθεί το μικρό χωριό Μπελοκομίτης με τα στενά δρομάκια και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω το Νεοχώρι. Στο Νεοχώρι βρίσκονται οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες της λίμνης, ίσως και λόγω του ύψους που είναι χτισμένο που χαρίζει θέα προς τη λίμνη. Σε αντίθεση με τα άλλα χωριά το Νεοχώρι είναι μεγάλο και μπορείτε να κάνετε στάσεις λίγων λεπτών σε μερικά σημεία ή να απολαύσετε τον περίπατό σας μέσα στο χωριό.
Φεύγοντας από το Νεοχώρι αρχίζει ο δρόμος να γίνεται πιο εύκολος, μετά από μερικά χιλιόμετρα στα δεξιά μας βρίσκουμε ταμπέλα για το Βοτανικό κήπο ο οποίος έχει πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα όλης της περιοχής.
Ακολουθούν τα Καλύβια Πεζούλας που στην κεντρική διασταύρωση που βρίσκουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Πλαζ Πεζούλας με διάφορα σπορ όπως υδροποδήλατα, ποδηλατόδρομους και το ανοιχτό θέατρο.
Αν επιλέξουμε αριστερά κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πεζούλα.
Και σε πολύ κοντινή απόσταση μετά την Πεζούλα ακολουθεί το χωριό Φυλακτή σε μεγαλύτερο υψόμετρο με θέα τις κορυφές των Αγράφων. Ομορφο και ήσυχο χωριό η Φυλακτή με τον δρόμο να τερματίζει στην πλατεία όπου και μπορείτε να παρκάετε το αυτοκίνητό σας και να περιφερθείτε μέσα στο χωριό από το μονοπάτι που υπάρχει εκεί δίπλα όπου και θα βρείτε και τις ταβέρνες του χωριού.
Επίσης από το χωριό Πεζούλα αν στρίψουμε προς Νεράιδα όπως μας δείχνουν οι ταμπέλες και συνεχίσουμε το δρόμο ανηφορίζοντας προς τη κορυφή θα βρεθούμε στο μικρό Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων που έχει δύο αναβατήρες αλλά χωρίς τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού. Ο δρόμος είναι με άσφαλτο, η διαδρομή είναι καλή και το χειμώνα ο δρόμος είναι ανοιχτός και εύκολος εκτός από κάποια πολύ μικρά σημεία που δεν τα ”βλέπει” ο ήλιος και το χιόνι είναι λίγο περισσότερο. Η διαδρομή είναι αρκετή και στο τέλος ο προορισμός σε ανταμείβει. Το υψόμετρο μεγάλο και οι κορυφές των βουνών που παρατηρούσες από μακριά τώρα είναι τόσο κοντά σου! Δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται και το Ορεινό Καταφύγιο με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων.
Αυτά βρίσκουμε αν από τα Καλύβια Πεζούλας στρίψουμε αριστερά, αν συνεχίσουμε ευθεία στον πιο πεδινό πλέον δρόμο, μετά τη γέφυρα στρίβοντας αριστερά όπως μας ενημερώνουν οι ταμπέλες βρίσκουμε το χωριό Κρυονέρι, ή αλλιώς Τσιφλίκι όπως ονομαζόταν παλιότερα κατοικημένο από πολλούς μόνιμους κατοίκους.
Ακολουθεί η Κερασιά σε υψόμετρο 900μέτρων με μοναδική θέα στον Κερασιώτη ποταμό και μερικά χιλιόμετρα μετά το Ανθοχώρι.
Στη στροφή πριν την είσοδο του χωριού συναντάμε τον ανακαινισμένο νερόμυλο και το μονοπάτι για τους καταρράκτες.