Αργαλαστή
Πνιγμένη στα λιόδεντρα, με την ωραία κεντρική πλατεία και τα αρχοντικά η Αργαλαστή απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Βόλο. Κυριότερα αξιοθέατα αποτελούν το Παρθεναγωγείο όπου δίδαξε ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1886) με το μαρμάρινο νεοκλασσικό καμπαναριό ύψους 45 μέτρων (1914), η Μονή του Αγίου Νικολάου Πάου (1732) 2 χιλιόμετρα έξω από την Αργαλαστή και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην είσοδο του χωριού. Στην Αργαλαστή λειτουργούν καφέ-μπαρ, ταβέρνες, όμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κάντε κράτηση εδώ.
Κοντά στην Αργαλαστή μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες:
Παγασητικός: Πάου, Κάλαμος.
Αιγαίο: Πάλτση, Ποτιστικά, Μελανή.
Μηλίνα
Στην αρχαία θέση Ολιζών (που αναφέρεται από τον Όμηρο) βρίσκεται τώρα η Μηλίνα που αποτελεί προορισμό για αρκετούς επισκέπτες της κάθε χρόνο. Γνωστή για τα ωραία ηλιοβασιλέματα και τις ωραίες ακρογυαλιές που προσφέρει. Απέναντι από το χωριό, βρίσκονται τα πανέμορφα νησάκια Αλατάς που αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα και Πρασούδα. Λίγα μέτρα έξω από το χωριό θα βρείτε και οργανωμένο camping. Κάντε κράτηση στα διαθέσιμα καταλύματα στη Μηλίνα. Επίσης, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται το Χόρτο, ένα παραθαλάσσιο χωριό με πολλές υποδομές όπως καφέ-μπαρ, ταβέρνες, καταλύματα και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Αναλυτικά διαβάστε το άρθρο μας για τη Μηλίνα.
Κοντά στη Μηλίνα βρίσκονται οι παραλίες: Χόρτο, Άγιος Ανδρέας, Μαύρη Πέτρα.
Χόρτο
Οφείλει το όνομά του στην πλούσια βλάστησή που φτάνει μέχρι τα νερά του Παγασητικού. Εκτιμάται ότι στη θέση του σημερινού οικισμού του Χόρτου ήταν η αρχαία πόλη “Σπάλαυθρα”. Τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή που σήμερα εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αθηνών μαρτυρούν την ύπαρξη συγκροτημένων οικισμών. Αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας πόλης “Ολιζών” ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας και εκτείνονται από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσκεφθείτε το Μουσείο Αγγελίνη που το εσωτερικό του διαθέτει παραδοασιακές στολές, βιβλία και μία πλούσια συλλογή από οικιακά σκεύη και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
Λαύκος – Προμύρι
Από τα ωραιότερα χωριά του νοτίου Πηλίου ο Λαύκος με τα λιθόστρωτα σοκάκια, την πλατεία με τα πλατάνια και την απέραντη θέα στη Μηλίνα και στον Παγασητικό που κάνουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο να τον αναπωλούν. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, το Φάμπειο Μουσείο και το Μουσείο Ραδιοφώνου που στεγάζονται στο παλιό Δημοτικό σχολείο. Στο Λαύκο επίσης θα βρείτε το παλαιότερο καταγεγραμένο καφενείο της Ελλάδας από το 1785 του Μανώλη Φορλίδα όπου και σύχναζε ο Παπαδιαμάντης. Επισκεφθείτε επίσης τη Μονή του Αγίου Αθανασίου που κοσμείται από μοναδικής ομορφιάς, πέτρινα ανάγλυφα. Διαβάστε αναλυτικά για το Λαύκο . Επιλογές διαμονής στο Λαύκο. Το Προμύρι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Λαύκο με πετρόχτιστα σπίτια και καλντερίμια. Αξίζει να δείτε την στεγασμένη Τρανή Βρύση κατασκευασμένη το 1796 είναι η μοναδική της Θεσσαλίας που έχει αυτή την ιδιαίτερη μορφή και αυτό το μέγεθος.
Παραλίες από το Προμύρι προς το Αιγαίο: Μουρτιάς, Λύρη, Θεοτόκος, Κατηγιώργης.
Κατηγιώργης
Ο Κατηγιώργης βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Βόλο, απέναντι από τις δυτικές ακτές της Σκιάθου και αποτελεί έναν από τους κλασικούς προορισμούς του Πηλίου για φρέσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι που στο μικρό λιμανάκι του δένουν μικρές βάρκες και σκάφη, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε έναν περίπατο στο λιμάνι του Κατηγιώργη ή και να περιπλανηθείτε στο Βλαχόρεμα που βρίσκεται στη νότια πλευρά σε ένα υπέροχο περιβάλλον γεμάτο πεύκα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο Πλατανιάς που αναφέρουμε παρακάτω. Κοντινές παραλίες στο Κατηγιώργη είναι η παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου και το Βρωμονέρι. Κοντινά χωριά το Προμύρι, ο Πλατανιάς και λίγο πιο μακριά ο Λαύκος.
Είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια του Πηλίου, όπου το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού συνυπάρχουν αρμονικά. Επίσης πολλοί επισκέπτες του Κατηγιώργη χρησιμοποιούν το θαλάσσιο ταξί που εκτελεί δρομολόγια προς Σκιάθο. Η απόσταση Κατηγιώργης – Κουκουναριές Σκιάθου γίνεται σε μόλις 15 λεπτά και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για όσους βρίσκονται στο ανατολικό Πήλιο (Χορευτό, Αγιο Ιωάννη, Τσαγκαράδα, Μούρεσι) να βρεθούν εύκολα στη Σκιάθο για μία μονοήμερη εκδρομή με πολύ μικρό κόστος.
Πλατανιάς
Επίνειο του χωριού Προμύρι ο Πλατανιάς, ψαροχώρι με ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να περπατήσετε γύρω από τον οικισμό και να θαυμάσετε τα σπίτια της περιοχής, χτισμένα κατά μήκος της παραλίας και στα μικρά υψώματα. Απολαύστε το μπάνιο σας στην πεντακάθαρη παραλία και γευτείτε θαλασσινά σε κάποιο από τα γύρω ταβερνάκια. Όταν τελειώσετε την περιήγησή σας στον οικισμό, περιηγηθείτε στους γύρω γραφικούς οικισμούς ή κάντε μια εκδρομή στις γύρω παραλίες, με τα καΐκια που υπάρχουν εκεί και τις οργανώνουν. Από τον Πλατανιά διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές προς τη Σκιάθο με κόστος περίπου στα 20 με 25 ευρώ, όπως επίσης μπορείτε να πάτε στη Σκιάθο με θαλάσσιο ταξί από τον Κατηγιώργη σε μόλις 15 λεπτά. Στον Πλατανιά θα βρείτε οργανωμένο κάμπινγκ με μουσικές βραδιές και σκιερά μέρη όπως επίσης και κάμπινγκ δίπλα από την παραλία στο Καστρί με σκιερά μέρη από ελαιώνες. Σε μια μικρή παραλία ανατολικά του Πλατανιά, υπάρχει η σπηλιά της Θέτιδας και του Πηλέα, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, συνευρέθηκε ο Πηλέας με τη Θέτιδα και γεννήθηκε, έτσι, ο Αχιλλέας. Η σπηλιά είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και δωμάτια στον Πλατανιά.
Κοντινές παραλίες: Καστρί, Μικρό.
Τζάστενη
Από την αναφορά μας δεν θα έλειπε ο πολυφωτογραφημένος, από επαγγελματίες και μη, κόλπος της Τζάστενης. Αυτός ο κολπίσκος δημιουργεί μία από τις γραφικότερες παραλίες της χώρας με χρώματα βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής με τα σπίτια να καθρεπτίζονται στα νερά του Παγασητικού δημιουργώντας μία ειδυλλιακή εικόνα.
Τρίκερι – Αγία Κυριακή
Το ξακουστό πηλιορείτικο χωριό με την πλούσια λαϊκή παράδοση αποτέλεσε σπουδαίο ναυτικό κέντρο του 18ου αιώνα και πατρίδα διάσημων σφουγγαράδων. Το Τρίκερι έχει νησιωτικό χαρακτήρα με ωραία αρχοντικά καπετανέων και προσφέρει απίστευτη θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (1739) που θα βρείτε τον θρόνο του Ναπολέοντα, το Ναυτικό Μουσείο στο αρχοντικό Κουτμάνη και το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας με τα 100 κελιά. Στο επίνειο του Τρικερίου, την Αγία Κυριακή όπως και στο Παλαιό Τρίκερι γευθείτε φρέσκα θαλασσινά και την παραδοσιακή καραβιδομακαρονάδα. Από τον Αλογόπορο αναχωρούν θαλάσσια ταξί προς το νησάκι Παλαιό Τρίκερι, ένα νησί που κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς ζωής. Επίσης μπορείτε να καλέσετε θαλάσσιο ταξί να σας πάρει από την Αγία Κυριακή προς Παλαιό Τρίκερι που θα σας κοστίσει περίπου 50 ευρώ. Επιλογές διαμονής σε κάποιο από τα καταλύματα στο Τρίκερι.
Οι παραλίες του νότιου Πηλίου είναι αυτές που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς και χωριά όπως η Αργαλαστή, η Μηλίνα, το Χόρτο, η Ξινόβρυση, ο Κατηγιώργης, ο Πλατανιάς, οι Κόττες, το Τρίκερι, η Αγία Κυριακή και άλλα. Αναλυτικά ακολουθούν οι παραλίες, μερικές φωτογραφίες και ο χάρτης που είναι η κάθε παραλία στο τέλος του άρθρου.
Παραλίες νοτίου Πηλίου προς το Αιγαίο
Πανταζή Άμμος – με άμμο και βότσαλο, μη οργανωμένη.
Ποτιστικά – οργανωμένη παραλία ενός χιλιομέτρου με άμμο, ναυαγοσώστη και beach bar λίγο πάνω από την παραλία. Κοντινός οικισμός η Ξυνόβρυση. Επιλογή πολλών επισκεπτών το καλοκαίρι λόγω της μικρής απόστασης από την Αργαλαστή (12χιλιόμετρα). Δείτε εδώ φωτογραφίες των Ποτιστικών από drone. Επιλογές διαμονής στα Ποτιστικά κλικ εδώ.
Μελανή – με άμμο και πέτρες στο βυθό της θάλασσας, μη οργανωμένη, δίπλα από τα Ποτιστικά και κοντά στη Ξυνόβρυση.
Λύρη – με άμμο και βότσαλο, μη οργανωμένη, απέχει 2 λεπτά χωματόδρομο πριν φτάσετε στην παραλία. Επίσης θα βρείτε και μία ταβέρνα. Κοντινές παραλίες: Μουρτιάς και Θεοτόκος.
Μουρτιάς – με άμμο, μικρή μη οργανωμένη και κοκκινόχρωμους βράχους. 7η ”Παραλία απείρου φυσικού κάλλους” παγκοσμίως το 2005.
Πάλτση – με ψιλή άμμο, μη οργανωμένη, απέχει 13 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή. Κοντινή παραλία τα Ποτιστικά.
Θεοτόκος – μη οργανωμένη, με άμμο και βότσαλο και την εκκλησία Θεοτόκος ακριβώς στην παραλία. Κοντινές παραλίες: Λύρη και Μουρτιάς.
Κατηγιώργης – απέχει 10 λεπτά από την Λύρη. Θα βρείτε και λιμάνι στο Κατηγιώργη και καραβάκια που εκτελούν δρομολόγια για Σκιάθο.
Καστρί – με άμμο, μη οργανωμένη κοντά στο χωριό Πλατανιάς, πολλοί την επιλέγουν για θαλάσσια σπορ λόγω των κυμάτων.
Πλατανιάς – με άμμο, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες στο χωριό του Πλατανιά.
Μικρό – με άμμο, μη οργανωμένη κοντά στο χωριό του Πλατανιά για πιο ήρεμες βουτιές.
Παραλίες νοτίου Πηλίου εσωτερικά στον Παγασητικό
Ποτόκι – με άμμο και βότσαλο, μη οργανωμένη.
Λεφόκαστρο
Χόρτο – παραλία μη οργανωμένη εσωτερικά στο χωριό
Μηλίνα – οργανωμένη παραλία στη Μηλίνα. Στη Μηλίνα επίσης θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό διαμονή και διασκέδαση. Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό μας άρθρο για τη Μηλίνα.
Μαραθιάς – μη οργανωμένη παραλία
Αγιος Ανδρέας – μη οργανωμένη παραλία
Κουκουλαίικα – μη οργανωμένη παραλία
Τζάστενη – μη οργανωμένη παραλία
Κόττες – μη οργανωμένη παραλία στον γνωστό οικισμό που είναι γνωστός για το καλό του ψάρι.
Παναγιά – μη οργανωμένη παραλία
Παραλίες στο Παλαιό Τρίκερι
- Αγία Σοφία, Πράσινη Άμμος, Αφεντικά, Αγιος Γεώργιος, Παρδαλός
Παραλίες κοντά στο Τρίκερι
- Αγία Κυριακή, Γεροπλίνα, Τζάστενη, Παναγιά, Κόττες, Λινια
Διαβάστε επίσης
Γιορτές
Αρχές Μαίου – αναβίωση του παραδοσιακού Τρικεριώτικου γάμου
1η Μαϊου – Πανηγύρι στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στο Λαύκο.
Ιούνιος – Φεστιβάλ Πολιτισμών στο Λαύκο Πηλίου.
4 Ιουνίου – Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα με παραδοσιακή μουσική και χορό στα Ποτιστικά.
6-7 Ιουλίου – Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής με παραδοσιακή μουσική και χορό στην Αγία Κυριακή.
25 Ιουλίου – Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Λαύκο.
6 Αυγούστου – Πανηγύρι του Σωτήρος στο Μικρό.
Αύγουστος – ”Βραδιά Μηλίνας” με πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυαλίες στη Μηλίνα.
5 Σεπτεμβρίου – Πανηγύρι στην Πάλτση των Αγίων Ταξιαρχών.
9-10 Σεπτεμβρίου – πανηγύρι για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας
Που να φάτε:
Στα παραδοσιακά ταβερνάκια του Κατηγιώργη, του Πλατανιά, της Μηλίνας, του Μικρού, του Μαραθιά μπορείτε να γευθείτε φρέσκα θαλασσινά. Τα πεντανόστιμα ψητά κρέατα, οι παραδοσιακές πίτες τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού είναι μερικές από τις γεύσεις που μπορεί κανείς να απολαύσει στις πλατείες των χωριών του νοτίου Πηλίου. Επίσης άριστης ποιότητας λάδι, βότανα, μέλι, σύκα, κρασί, πορτοκάλια, βουνίσια χόρτα είναι μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η περιοχή. Για καραβιδομακαρονάδα στην Αγία Κυριακή και για ήσυχο μεζέ στον οικισμό Κόττες.
Τοπικά προϊόντα της περιοχής είναι οι ελιές από την περιοχή της Αργαλαστής, τα σύκα και τα αμπέλια για την παραγωγή τοπικών οινοποιήσιμων ποικιλιών.
Δραστηριότητες
Πεζοπορία
Και από το νότιο Πήλιο δεν λείπουν διαδρομές μέσα από μονοπάτια που χαρίζουν πανέμορφες διαδρομές γεμάτες Πήλιο. Αναλυτικά όλες οι πεζοπορικές διαδρομές παρουσιάζονται εδώ.
Καταδύσεις
Καταδύσεις στα νερά του Παγασητικού σε σπηλιές, ναυ’αγια και άλλα. Για καταδύσεις στον Παγασητικό διαβάστε εδώ.
Αποστάσεις
Για να κατευθυνθείτε προς το νότιο Πήλιο αρκεί να βρεθείτε στη πόλη του Βόλου και μετα να συνεχίσετε στον παραλιακό δρόμο προς Αγριά-Καλά Νερά-Χόρτο και Αργαλαστή. Όσο οδηγούμαστε νοτιότερα το τοπίο είναι άγριο και ο δρόμος μέχρι το Τρίκερι μακρύς, απαλαύστε τη διαδρομή και καλό ταξίδι!
Μερικές αποστάσεις από το κέντρο του Βόλου προς τα χωρια του νοτίου Πηλίου είναι οι εξής:
Βόλος – Λαύκος 50χλμ ( 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου)
Βόλος – Χόρτο 47χλμ ( 1 ώρα)
Βόλος – Πλατανιάς 60 χλμ ( 1 ώρα και 20 λεπτά)
Βόλος – Τρίκερι 78χλμ (1 ώρα και 40λεπτα)