Το ”Μπουρανί” είναι τουρκική λέξη και σημαίνει λαχανόρυζο (ή σπανακόρυζο) γίνεται στον Τύρναβο και κλείνει τον κύκλο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων. Τα υλικά για να γίνει είναι σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και ξύδι. Οι ρίζες του εθίμου κρατούν από πολύ παλιά, από τις αρχαίες Διονυσιακές λατρείες.
Οι κάτοικοι μαζεύονταν στις πλατείες και τις γειτονιές ανάβοντας φωτιές, φτιάχνοντας το μπουρανί, λέγοντας βωμολοχίες με αλληλοπειράγματα. Σύμφωνα με την παράδοση του εθίμου, οι άντρες κρατούν στα χέρια τους φαλούς, σαν σκήπτρα, φτιαγμένα από ξύλο ή πηλό. Ο φαλός στο ”μπουρανί” συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, της ζωής, έχει ακόμα σχέση με την εποχή γιατί γίνεται στην αρχή της άνοιξης, με την ευφορία του ανθρώπου και τη γονιμότητα του άνδρα. Πιο παλιά συμμετείχαν μόνο άνδρες στους χώρους που γινόταν το έθιμο, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά δεν πλησίαζαν αλλά με το πέρασμα των χρόνων συμμετέχουν και ίσως και περισσότερο από τους άνδρες πλέον.
Το «Μπουρανί» γίνεται τη Καθαρά Δευτέρα και κάθε χρόνο οι ”Μπουρανίτες” κατευθύνονται στο άλσος του Προφήτη Ηλία στρώνουν στο έδαφος φασολάδα και διάφορα φαγητά και μια φιάλη κρασιού σε σχήμα φαλού παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα φαγητά. Ομοιώματα του φαλού συναντάμε σε όλη τη πόλη και σε όλες τις μορφές, σε μπαλόνια, σε πήλινα και σε ξύλινα ομοιώματα, σε μικρά και μεγάλα μεγέθη. Η γιορτή συνεχίζεται στην πλατεία του Τυρνάβου και σε διάφορα μέρη της πόλης όπου τα ”πειράγματα” συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασίματος του μπουρανί, αναπόσπαστα κομμάτια της γιορτής είναι τα “κατάλληλα” παραδοσιακά τραγούδια και ο χορός.
Οπλιστείτε λοιπόν με χιούμορ και η επίσκεψη στο Τύρναβο θα είναι μοναδική!