Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη ‘’bez’’ που σημαίνει ύφασμα, και ‘’bezzaz’’ που σημαίνει έμπορος υφασμάτων. Το Μπεζεστένι ήταν μια σκεπαστή αγορά του 15ου αιώνα που πωλούνταν υφάσματα, κοσμήματα αλλά χρησιμοποιούνταν και σαν χώρος φύλαξης πολύτιμων ειδών των πλουσίων κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα διασώζεται στην πλατεία του Φρουρίου της Λάρισας που αποτελεί σημείο συνάντησης των νέων. Ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του βασιζόταν στην αρχιτεκτονική των ισλαμικών τεμενών. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς και είναι ένα από τα λίγα μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον ελλαδικό χώρο.
Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30 επί 20 μέτρα χτισμένο από μεγάλες πέτρες και πλίνθους. Γίνονται μάλιστα υποθέσεις ότι μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα από τον αρχαίο ναό της Πολιάδος Αθηνάς που υπήρχε στο χώρο είναι εντοιχισμένα σ’ αυτό. Οι δύο από τις τρεις πύλες του είναι κλειστές αλλά διατηρείται σε καλή κατάσταση πέρα από την οροφή του η οποία είχε έξι τρούλους και εικάζεται ότι κατέρρευσε στον μεγάλο σεισμό του 1781. Οι πέτρινοι τοίχοι του διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, οι οποίοι τοίχοι έχουν πάχος 1,6 μέτρων και μέχρι ένα ύψος περί τα 6,5 μέτρα από τη βάση του κτίσματος.
Στη βόρεια πλευρά του υπήρχε το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν αρχεία και διάφορα πολύτιμα έγγραφα. Ήταν το κέντρο της λαρισαϊκής αγοράς, το ζωτικότερο τμήμα της. Ήταν πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας και των πολυάριθμων επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης με το τσαρσί (μεγάλη μόνιμη αγορά) και το παζάρι (ο χώρος της υπαίθριας εβδομαδιαίας αγοράς). Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε οτι το Μπεζεστένι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70 ήταν σχεδόν όλο καλυμμένο με χώματα. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες και σε μερικά χρόνια θα γίνει λήρης αναστήλωση του μνημειου που θα γίνει επισκέψιμο και σε όσους πολίτες θέλουν να το δουν από το εσωτερικό του.
Μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικά από το Μπεζεστένι βρίσκεται το Παλαιοχριστιανικό λουτρό και ο μεσοβυζαντινός ναός εντός της πλατείας Λαμπρούλη.
Πηγή φωτογραφίας Δημος Λαρισαίων