Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας
Σε μία πανέμορφη τοποθεσία των Αγράφων νοτιοδυτικά της Δρακότρυπας και σε υψόμετρο 800 μέτρων είναι κτισμένη η Ιερά Μονή. Είνα κτίσμα του 1755 και το καθολικό είναι αθωνικού τύπου. Κατά τη Τουρκοκρατία υπήρξε καταφύγιο πολλών αγωνιστών του 1821 όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Καταφυγίου
Στο δρόμο που οδηγεί από το καταφύγιο προς τη Λίμνη Πλαστήρα, σε απόσταση 4 χλμ. , βορειοδυτικά του καταφυγίου βρίσκεται η ιστορική Μονή. Κατά τη παράδοση βοσκοί της περιοχής βρήκαν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά, σε μία μεγάλη φυσική σπηλιά που βρίσκεται βορειανατολικά του βράχου. Το 1550 θεωρείται ως πιθανή χρονολογία κτίσεώς της. Το καθολικό της είναι περικαλλής ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι τετρακίονου τύπου, με πλευρικούς χορούς και Νάρθηκα. Πάνω από το Νάρθηκα, ο δεύτερος όροφος χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι παρεκκλήσιο και το άλλο μέρος λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό. Στη Μονή Πέτρας φιλοξενήθηκαν πολλοί αγωνιστές της επαναστάσεως του 1821 και σήμερα η μοναστική αδελφότητα αποτελείται απο 32 μοναχούς. Το 1967 χαρακτηρίστηκε ως ‘’Ιστορικό διατηρητέο μνημείο’’.
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνης
Κτισμένη μέσα σε μία δασώδη πλαγιά της Πίνδου και σε απόσταση 7χλμ. από το χωριό Ρεντίνα βρίσκουμε τη Μονή. Το καθολικό της είναι περικαλλής ναός, αθωνικού τύπου με τρούλο, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτίστηκε το 1579 και ανακαινίσθηκε το 1640. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι υψηλής τέχνης και αξιόλογες και οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού. Το παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού είναι αγιογραφημένο και κάτω από αυτό υπάρχει κρύπτη όπου λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Ακόμα στη Μονή λειτουργούσε νοσοκομείο για τους απόρους γειτονικών χωριών. Σήμερα η μοναστηριακή αδερφότητα αποτελείται από 6 μοναχές.
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου
Κτισμένη πάνω σε βράχους, σε μικρή απόσταση από το Μουζάκι βρίσκεται η ιστορική Μονή. Κατά την παράδοση σε σπήλαιο κοντά στη Μονή γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γι’ αυτό και είναι γνωστή και ως μονή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το καθολικό της είναι περικαλλής ναός, αθωνικού τύπου αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Το χρυσοποίκιλο, ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι με δύο σειρές εικόνων. Άξιο προσοχής είναι ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι αγιογραφημένος κάτω από το άλογό του και όχι έφιππος.
Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιότισσας
Κοντά στο χωριό Κουμπουριανά των Αγράφων, μέσα σε δύσβατο τόπο, βρίσκεται η Μονή αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Κτισμένη πάνω στην προεξοχή ενός βράχου κάτω από τον οποίο βρίσκεται το σπήλαιο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Οχειροματικό τείχος περιβάλει τη Μονή. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού ενώ το μικρό παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο καθολικό ξεχωρίζουν το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι αγιογραφίες. Μεγάλη και η συμβολή της Μονής στην επανάσταση του 1821 με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη να κάνει συμβούλια στο χώρο της Μονής. Κατά την επανάσταση των Αγράφων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στη Μονή εγκαταστάθηκε το 1837 η Επανασταστική Κυβέρνηση υπό τον Αλεξανδρή. Πλήθος επισπεπτών από όλη την Ελλάδα προσέρχεται στη Μονή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας , έργο του Ευαγγελιστού Λουκά κατά τη παράδοση.
Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής.
Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης
Μοναστήρι βλάσιου Αργιθέας
Βρίσκεται σε μία πλαγιά του βουνού Καράβα στα Αγραφα κοντά στο χωριό Βλάσι. Κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα όπως αναφέρεται από θρησκευτικά έγγραφα ως Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Μοναστήρι Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Παλιουρίου
Κοντά στο χωριό Παλιούρι, σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι κτισμένος ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Οι γεροντότεροι Παλιουριώτες λένε πως ήταν παλιό μοναστήρι και είχε 5 μοναχούς.
Μοναστήρι Αγ. Τριάδος Μορφοβουνίου
Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μορφοβουνίου κτισμένο στα ερείπια παλιότερου μοναστηριού. Το καθολικό που σώζεται σήμερα έιναι ανακατασκευασμένο στον Αγειορίτικο τύπο. Το 1938 χρησιμοποιήθηκε σαν σανατόριο για τους πάσχοντες από φυματίωση. Το 1943 κάηκε από τους Ιταλούς.
Μοναστήρι Δώδεκα Αποστόλων (Κόκκινης Εκκλησίας)
Βρίσκεται στη δυτική παρυφή της Καρδίτσας και για το όνομά του υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη ότι ο μικρός παλιός ναός ήταν χρωματισμένος εξωτερικά με κόκκινο χρώμα και η άλλη οτι οι Γερμανοί έσφαξαν τις μοναχές του μοναστηριού και ονομάστηκε ‘’Κόκκινη Εκκλησία’’. Είναι γυναικείο μοναστήρι με 8 μοναχές, αποτελούν αδερφότητα με τις μοναχές του μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σε χώρο δίπλα απλό το μοναστήρι ιδρύθηκε ‘’το άσυλο των Ανιάτων’’ 100 κλινών.
Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κατουσίου
Στα σύνορα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας βρίσκουμε το μοναστήρι σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Ανήκει στο συνοικισμό Μεταμορφώσεως που παλιά λεγόταν Κατούσι. Σε μια επιγραφή στο μοναστήρι αναγράφεται το 1663 ως έτος ιδρύσεως. Ο μικρός ναός είναι αγιογραφημένος με βυζαντινές αγιογραφίες και είναι αληθινό κομψοτέχνημα.
Μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος Βραγκιανών
Το μοναστήρι έχει ημερομηνία ιδρύσεως το 1655 και βρίσκεται απέναντι από το συνοικισμό Βραγκιανών Αργιθέας στην πλαγιά του βουνού Μιρμιτζάλα. Ο μικρός ναός είναι σε σχήμα σταυρού και το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μεγάλης αξίας. Ηταν καταφύγιο και κέντρο εφοδιασμού για πολλούς αγωνιστές του 1821 (Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης, Μπουκουβαλαίοι) καθώς και για πολλές οικογένειες. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε το 1862 από Τουρκαλβανούς και ανακαινίστηκε το 1952. Σήμερα η μοναστική κοινότητα αποτελείται από 2 μοναχούς.