Μηλιές – Κεντρικό Πηλιο – Μηλιές ξενοδοχεία διαμονή – αξιοθέατα – φωτογραφίες
Μέσα από μία κατάφυτη πλευρά του κεντρικού Πηλίου, ξεπροβάλλουν οι Μηλιές, ένα από τα πιο ξακουστά και φημισμένα χωριά του βουνού των Κενταύρων στο οποίο συνδυάζονται απόλυτα οι φυσικές ομορφιές με την τουριστική ανάπτυξη. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από άλλα σημαντικά πηλιορείτικα χωριά όπως η Βυζίτσα και οι Πινακάτες και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν τα αξιοθέατά του και να δουν από κοντά τα δείγματα παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που διαθέτει.
Η παλαιότερη γραπτή αναφορά του χωριού χρονολογείται από το 1510, όμως, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το χωριό είχε κατοικηθεί από πολύ παλαιότερα. Η παράδοση λέει ότι ιδρυτές του ήταν κάτοικοι του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και ήρθαν εδώ για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ζωή του τόπου ενώ αποτέλεσε και κέντρο της επανάστασης το 1821. Σημαντικά ονόματα του διαφωτισμού και των γραμμάτων γεννήθηκαν στις Μηλιές, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, οι οποίοι ίδρυσαν τη Μηλιώτικη σχολή “ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ” («Θεραπεία ψυχής») το 1814, και η οποία σήμερα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη.
Πολλά είναι τα αξιοθέατα στις Μηλιές στο Πήλιο, γι΄αυτό θα χρειαστείτε αρκετή όρεξη και υπομονή για να τα επισκεφτείτε όλα. Να θυμάστε ότι για την ανάπαυλά σας το χωριό διαθέτει μια υπέροχη πλατεία με πλατάνια, εστιατόρια και καφενεία ενώ για δροσερό και καθαρό νερό προτιμήστε τις παραδοσιακές βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στο χώρο, δείγματα της περίφημης αρχιτεκτονικής του Πηλίου.
Το σήμα-κατατεθέν στις Μηλιές είναι ο «Μουντζούρης», το τρενάκι του χωριού, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο. Κατασκευάστηκε κατά το 19ο αιώνα και συνέδεε τις Μηλιές με το Βόλο ενώ κατασκευαστής του ήταν ο Ιταλός μηχανικός Ευάριστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου καλλιτέχνη Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.
Αν βρεθείτε στο χωριό αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης, και την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της οποίας η χρονολογία κατασκευής είναι άγνωστη αλλά γνωρίζουμε ότι ανακαινίστηκε το 1741. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς επίσης και στους Άγιους Πάντες. Αυτό που θα σας παραξενέψει κοιτώντας την απ’ έξω είναι ότι δεν έχει την όψη εκκλησίας. Αυτό οφείλεται στο ότι χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει καμπαναριό και άλλα θρησκευτικά σύμβολα. Διαθέτει εκπληκτικές μεταβυζαντινές αγιογραφίες, ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια ενώ από εδώ κηρύχθηκε το Μάιο του 1821 η επανάσταση στη Θεσσαλία υπό τον Άνθιμο Γαζή.
Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται η δημόσια βιβλιοθήκη του χωριού, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντικείμενα από τη Μηλιώτικη Σχολή «Ψυχής Άκος», παλιά όργανα φυσικής και χημείας καθώς και παλιά ιστορικά κειμήλια από την εποχή της Επανάστασης. Επίσης, πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται το κτίριο του Δημαρχείου, που στεγάζει και το Λαογραφικό μουσείο του χωριού. Το μουσείο διαθέτει μια πλούσια λαογραφική συλλογή λαϊκής τέχνης ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και έργα του ζωγράφου Θεόφιλου.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι ο Σιδηροδρομικός σταθμός που βρίσκεται στις Μηλιές που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του χωριού και να πραγματοποιήσετε μια διαδρομή με τον Μουντζούρη το τρενάκι του Πηλίου. Εκτελεί καθημερινά ένα δρομολόγιο την θερινή περίοδο μέχρι 31 Οκτωβρίου, με αναχώρηση στις 11 π.μ. από τα Άνω Λεχώνια και επιστροφή στις 4 μ.μ. από τις Μηλιές.
Την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος συμπληρώνουν η εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο, που βρίσκεται πιο πέρα από το σταθμό, αλλά και το μνημείο των πεσόντων, όπου εκτελέστηκαν 33 χωριανοί από του Γερμανούς και όπου κάθε χρόνο τελείται μνημόσυνο την κοντύτερη Κυριακή προς την 4η Οκτωβρίου.
Τέλος, μην παραλείψετε να περάσετε μια βόλτα από το Ναό του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκονται οι τάφοι των Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη αλλά και από τη σπηλιά που, σύμφωνα με την παράδοση, ζούσε ο Κένταυρος Χείρωνας.
Εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τις Μηλιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στο Εορταστικό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που διεξάγεται μεταξύ 25 και 27 Ιουλίου κάθε χρόνο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Επίσης το καλοκαίρι λαμβάνουν μέρος και τα “Φιλιππίδεια” μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με συναυλίες, εκθέσεις και πολλά άλλα δρώμενα, ενώ στα μέσα Αυγούστου έχουμε τη «Μηλιώτικη Βραδιά» και στο τέλος του Αυγούστου το χωριό σφύζει από κόσμο λόγω της «Γιορτής του αχλαδιού».
Κοντινές παραλίες στις Μηλιές για τα καλοκαιρινά σας μπάνια είναι τα Καλά Νερά, αλλά και η υπέροχη παραλία της Κορωπης (Μπούφα) σε απόσταση 8 χλμ. από τις Μηλιές.
Ξενοδοχεία στις Μηλιές – Ξενωνες στις Μηλιες – Διαμονή στις Μηλιές Πηλίου
Όπως και στη Βυζίτσα έτσι και στις Μηλιές θα βρείτε παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία για τη διαμονή σας. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στις Μηλιές και κάντε κράτηση στις καλύτερες τιμές που σας προσφέρουμε, με την εγγύηση της Booking.