Μετέωρα, ένα γεωλογικό φαινόμενο που αποτελεί παγκόσμιο αξιοθέατο και μοναδικό μνημείο της φύσης. Από το 1988 τα Μετέωρα συγκαταλέγονται στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η περιοχή μεταξύ από τα Μετεωρα και το βουνό των Αντιχασίων έχει χαρακτηριστεί ως οικολογική ζώνη Natura 2000. Οι γιγαντιαίοι βράχοι στα Μετέωρα όπου στέκονται σε αυτούς τα μοναστήρια υψώνονται επιβλητικά 400 μέτρα πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Η κυριότερη άποψη που επικρατεί είναι ότι δημιουργήθηκαν από ένα σεισμό πριν από τριάντα εκατομμύρια χρόνια αλλά αν και έχουν ασχοληθεί αρκετοί Ελληνες και ξένοι γεωλόγοι δεν έχουν διασαφυνιστεί οι συνθήκες δημιουργίας τους.
Παρ’ όλα αυτά επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή του Γερμανού Γεωλόγου Αλ. Φίλιπσον όπου αναφέρεται ότι δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη μάζα από ποταμίσιες πέτρες, άμμο και λάσπη δημιουργώντας έναν κώνο. Κατά τη πάροδο του χρόνου τα νερά αυτά χύθηκαν στο Αιγαίο και η μάζα διαβρώθηκε. Στη συνέχεια διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, άνεμοι και βροχές σμίλευσαν την τελική μορφή των βράχων.
Μοναστήρια στα Μετέωρα
Στις κορυφές των βράχων ειναι κτισμένα τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Οι πρώτοι ασκητές έφθασαν στους βράχους των Μετεώρων γύρω στο 1100μ.Χ και μέχρι το 1500 μ.Χ. ιδρύθηκαν 24 μοναστήρια. Τα μοναστήρια στα Μετέωρα αποτελούσαν το σπίτι για τους ασκητές που αναζητούσαν μέσω της προσευχής και της νηστείας την ψυχική πληρότητα και τη λύτρωση. Εως το 1500μ. Χ είχαν χτιστεί τα 24 μοναστηρια που ως μέσα μεταφοράς των υλικών κατασκευής ήταν οι πανύψηλες ξύλινες και ιδιαίτερα επικίνδυνες σκάλες αλλά και δίχτυα, που τα σήκωναν ειδικοί μηχανισμοί που είχαν στηθεί πάνω στους βράχους. Σήμερα στα Μετέωρα λειτουργούν 6 από αυτά ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Όλα τα μοναστήρια είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και απέχει μόλις λίγα λεπτά αν έχετε κάποιο μεταφορικό. Οι Μονές που λειτουργούν είναι η Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου που είναι και η μεγαλύτερη Μονή στα Μετέωρα. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ι.Μ. Βαρλαάμ με περίοδο ίδρυσης στα μέσα του 14ου αιώνα. Οι υπόλοιπες Μονές είναι η Ι.Μ. Ρουσάνου (που πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι), η Ι.Μ. Νικολάου (που βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστράκι), η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας. Αναλυτικά τα μοναστήρια παρουσιάζονται εδώ.
Ξενοδοχεία και ξενώνες στα Μετέωρα
Για τη διαμονή σας έχετε να επιλέξετε μέσα από πληθώρα επιλογών που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ξενώνες και κάμπινγκ τόσο στην Καλαμπάκα όσο και στο Καστράκι προσφέροντας μαγευτική θέα προς τους βράχους των Μετεώρων και με ανέσεις που επιθυμεί ο κάθε επισκέπτης, είτε για μία απλή διαμονή είτε για μία πιο πολυτελή διαμονή σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων στα Μετεωρα. Επίσης δείτε εδώ όλα τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στα Μετέωρα.
Δραστηριότητες
Τα Μετέωρα βρίσκονται στο ΒΔ τμήμα του Ν. Τρικάλων και συγκεκριμένα υψώνονται πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Αποτελεί προορισμό για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο, να επισκεπτούν τα μοναστήρια και για αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο έχει δημιουργήσει ένα από τα ομορφότερα πεδία για αναρριχητές. Οι διαδρομές τους προσελκύουν αναρριχητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Υπάρχουν διαδρομές που ικανοποιούν αθλητές όλων των επιπέδων, από τους αρχάριους μέχρι και τους πιο έμπειρους. Αλλες δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή είναι ποδηλασία και πεζοπορία. Θα βρείτε αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία στην Καλαμπάκα που προσφέρουν πολλά διάφορα πακέτα δραστηριοτήτων και επισκέψεων στα Μετέωρα και τη γύρω περιοχή. Η πεζοπορία στα Μετέωρα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες αφού πολλοί επιλέγουν την πεζοπορία για να γνωρίσουν την περιοχή αλλά και να επισκεφθούν τα ερειπωμένα μοναστήρια.
Διαβάστε επίσης και το άρθρο μας με τα 10 πράγματα να κανεις και να δεις στα Μετέωρα
Άλλοι κοντινοί προορισμοί είναι το σπήλαιο της Θεόπετρας και το αναρριχητικό πεδίο της Θεόπετρας, το φαράγγι στο Μουζάκι και τα χωριά της οροσειράς του Κόζιακα (Ελάτη, Περτούλι και άλλα).