“Μεγάλη Σαρακοστή” ονομάζεται η χριστιανική περίοδος νηστείας των 40 ημερών πριν το Πάσχα. Ξεκινάει τη Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με τη Κυριακή των Βαΐων. Με το πέρασμα των χρόνων, η νηστεία κρατάει για τους περισσότερους έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Χρονολογικά καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα, πήρε το όνομα “Μεγάλη” λόγω της μεγάλης σημασίας της σε σχέση με τις υπόλοιπες νηστείες του χρόνου και “Σαρακοστή” γιατί σαράντα ημέρες κράτησε η
νηστεία του Χριστού στην έρημο.
Ένα αξιοσημείωτο έθιμο είναι αυτό της “κυράς Σαρακοστής”. Πρόκειται για ένα είδους ημερολογίου από χαρτί που αναπαριστά μια ζωγραφισμένη γυναίκα σαν καλόγρια, συνήθως με σταυρό στο κεφάλι, χωρίς στόμα λόγω της νηστείας και με σταυρωμένα χέρια λόγω του ότι προσεύχεται. Τα πόδια της είναι επτά όσες και οι εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής και αφαιρούνται διαδοχικά στο τέλος κάθε εβδομάδας της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Η κυρά Σαρακοστή γινόταν επίσης αναπαριστώντας την ίδια φιγούρα σε μορφή πίτας που παρασκευαζόταν με αλεύρι, νερό και αλάτι.
Την Καθαρά Δευτέρα, τη πρώτη μέρα της νηστείας ξεκινάει στην ουσία η “κάθαρση” των ανθρώπων πνευματικά και σωματικά. Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να πλένουν και να βάφουν άσπρα τα σπίτια εκείνη την ημέρα με σκοπό να φύγουν όλα τα κακά πνεύματα. Παράδοση που ήρθε αργότερα είναι η έξοδος του κόσμου στην εξοχή, γνωστή και ως “κούλουμα”, με σκοπό των εορτασμό και το πέταγμα του χαρταετού που συμβολίζει την απελευθέρωση του ανθρώπου από κάθε τι κακό. Στο Τύρναβο κάθε χρόνο τέτοια μέρα τελείται η γιορτή του “Μπουρανί”.