Από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας ιδανική για αποδράσεις όλο το χρόνο, είναι η Λίμνη Πλαστήρα μόλις 25 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Καταπράσινες βουνοκορφές που κατεβαίνουν ως τις όχθες της λίμνης, χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά και στο κέντρο η λίμνη. Η ιδέα της υλοποίησης ανήκει στο Νικόλαο Πλαστήρα και χρονολογείται από το 1925, η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1959 δημιουργώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας. Η περιοχή προσφέρεται για κάθε είδους τουρισμό, το ακαταμάχητο τοπίο, το ντόπιο φαγητό, οι άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι αμέτρητες δραστηριότητες συμβάλουν στην πραγματοποίηση αξέχαστων και ήρεμων διακοπών.
Διαμονή
Γενικά, στα χωριά γύρω της λίμνης θα βρείτε προσεγμένα και πολυτελή ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες απόλυτα αρμονισμένα με το ύφος της περιοχής. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι το Νεοχώρι όπου χωρίζεται σε δύο συνοικίες, το Νεοχώρι και τον Αγιο Γεώργιο που συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των επισκεπτών αλλά και των μόνιμων κατοίκων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα τα βρείτε στο Νεοχώρι αφού λόγω της θέσης που έχει το έχουν επιλέξει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες λόγω του ότι χαρίζει μαγευτική θέα προς τη λίμνη. Τα Καλύβια Πεζούλας είναι το πιο οργανωμένο χωριό της περιοχής μιας και εκεί μπορείτε να βρείτε βενζινάδικο, φαρμακείο, ξενοδοχεία, ξενώνες, μαγαζιά, τοπικά προιόντα, ταβέρνες και μπαράκια. Όμορφα και πιο ήσυχα χωριά η Νεράιδα και η Κερασιά και σε μεγαλύτερο υψόμετρο η Φυλακτή.
Χωριά στη δυτική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα
- Κρυονέρι – ερχόμενοι από την Καρδίτσα και μπαίνοντας ουσιαστικά στη λίμνη Πλαστήρα από το βόρειο μέρος της προς τη δυτικη πλευρά όπως την βλέπουμε στο χάρτη πλησιάζουμε προς το χωριό Κρυονέρι. Το Κρυονέρι είναι χτισμένο στα 850μέτρα υψόμετρο και έχει μόνιμους κατοίκους και χαρίζει ωραία θέα προς το τοπίο της λίμνης Πλαστήρα. Στο Κρυονέρι θα βρείτε και ξενοδοχεία και καταλύματα για τη διαμονή σας.
- Κερασιά – την Κερασιά θα τη βρείτε μετά το Κρυονέρι και πριν το Ανθοχώρι στο βόρειο τμήμα της λίμνης Πλαστήρα.
- Κουτσοδήμος – μικρός οικισμός πριν συναντήσετε τα Καλύβια Πεζούλας. Στον Κουτσοδήμο θα βρείτε επίσης και ένα από τα βενζινάδικα της περιοχής.
- Καλύβια Πεζούλας – Τα Καλύβια Πεζούλας είναι και αυτά ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά που θα βρείτε στη λίμνη Πλαστήρα αφού και εδώ θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια, ταβέρνες, φαρμακείο και καφετέριες να απολαύσετε ένα ρόφημα. Είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο σε σχέση με τα άλλα. Από τα Καλύβια Πεζούλας μπορείτε να πάτε και προς την πλαζ Πεζούλας και να περπατήσετε δίπλα από τη λίμνη και να επισκεφθείτε το υπάιθριο πέτρινο θέατρο που θα βρείτε εκεί.
- Πεζούλα – ανηφορίζοντας από τα Καλύβια Πεζούλας και σε μεγαλύτερο υψομετρο θα βρείτε την Πεζούλα χτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού. η πεζούλα είναι ένα κατάφυτο και ήσυχο χωριό. Στην Πεζούλα θα βρείτε επίσης και ένα γραφικό νερόμυλο. Ακουθεί αργότερα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο η Φυλαχτή.
- Φυλακτή – όμορφο, μικρό και γραφικό χωριό που θα το βρείτε σε μεγάλο υψόμετρο με θέα τις κορυφές των Αγράφων.
- Νεράιδα – η Νεράιδα είναι και αυτή ένα από τα ορεινα χωριά που βρίσκονται στη λίμνη Πλαστήρα. Είναι χτισμένη στα 1.120 μέτρα υψόμετρο.
- Νεοχώρι – ένα από τα διάσημα χωριά που θα βρείτε στη λίμνη Πλαστήρα. Το Νεοχώρι είναι και αυτό χτισμένο σε μία πλαγιά με θέα προς τη λίμνη. Συγκεντρώνει πλήθος εγκαταστάσεων αφού στο Νεοχώρι θα βρείτε μία πληθώρα από ξενοδοχεία για τη διαμονή σας όπως επίσης και ταβέρνες. Αν βρεθείτε στο Νεοχώρι αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου στο εσωτερικό της μπορείτε να δείτε τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
- Μπελοκομίτης – το χωριό Μπελοκομίτης βρίσκεται δρ υψόμετρο 920 μέτρων και σε κοντινή απόσταση από το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό με όμορφα και πέτρινα σπίτια και μικρά σοκάκια. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό Μπελοκομίτης οφείλει το όνομά του από τη λέξη Μπελοκό που σημαίνει γυαλιστερός τόπος και από τη λέξη μύτη. Αφού διασχύσετε το χωριό μετά έχετε επιλογές να πάτε προς Ζυγογιαννέικα και παρατηρητήριο και προς την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Η Ι.Μ. Παναγιάς Πελεκητής είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά αξιοθέατα που θα βρείτε στη λίμνη Πλαστήρα. Η τοποθεσία που βρίσκεται η μονή είναι μαγευτική κα σίγουρα αξίζει μία βόλτα. Όπως επίσης μαγευτική ειναι και η τοποθεσία που βρίσκεται το παρατηρητήριο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.
Αξιοθέατα στη Λίμνη Πλαστήρα
Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τη Λίμνη Πλαστήρα είναι ένα πραγματικό στολίδι για τη Θεσσαλία αλλά και όλη την Ελλάδα. Κατά τη διαμονή σας στην περιοχή της λίμνης μπορείτε να επισκεφτείτε τόσο τα φυσικά αξιοθέατα όσο και τα τεχνητά, να θαυμάσετε την γαλήνια θέα, να περπατήσετε σε γραφικά σοκάκια και να επισκεφθείτε μουσεία που θα σας ξεναγήσουν μέσα στην παράδοση της περιοχής. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα αξιοθέατα που συναντάμε στη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.
Μουσείο Ν. Πλαστήρα.
Το μουσείο βρίσκεται στο Μορφοβούνι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και όπως μαρτυρεί το όνομά του είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Πλαστήρα. Μέσα στο μουσείο ο επισκέπτης θα βρει φωτογραφίες από τη ζωή του Πλαστήρα, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα του.
Φράγμα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος που εμπνευστής του ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Το φράγμα έχει μήκος 220 μέτρα και συγκρατεί να νερά του Ταυρωπού ποταμού. Οι επισκέπτες του φράγματος μπορούν να απολαύσουν τη θέα που προσφέρει με προοπτική τη λίμνη αλλά και να αγοράσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα απο τα μαγαζάκια που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του φράγματος.
Βοτανικός κήπος
Βρίσκεται ανάμεσα από το Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας με πλήθος στοιχείων για τη χλωρίδα της περιοχής και της Λίμνης. Στο χώρο του Βοτανικού κήπου λειτουργεί καφετέρια ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής.
Παρατηρητήριο
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων και δυτικά από το φράγμα. Το παρατηρητήριο προσφέρει από τη μία πλευρά πανοραμική θέα της λίμνης ενώ από την άλλη αγναντεύουμε τα καταπράσσινα βουνά και τις κορυφές των Αγράφων. Για να φτάσετε στο παρατηρητήριο υπάρχει ταμπέλα περίπου 1,5 χλμ πριν φτάσουμε στο φράγμα η οποία μας κατευθύνει δεξιά καθώς πηγαίνουμε στο φράγμα. Υπάρχει δρόμος που οδηγεί μέχρι το παρατηρητήριο αλλά από ένα σημείο και μετά είναι αρκετά στενός και ανοίγει πάλι κάτω από το παρατηρητήριο. Πάνω στο παρατηρητήριο υπάρχει κιόσκι που μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε τη θέα όση ώρα θέλετε.
Σπηλιά του Γάκη
Η σπηλιά του Γάκη είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και μετά από αρκετή πεζοπορία. Η σπηλιά είναι γεμάτη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ παραμένει ακόμη και σήμερα αναξιοποίητη και σε ένα κομμάτι της ανεξερεύνητη. Η επίσκεψη στη σπηλιά του Γάκη πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα αλλά και με τη συνοδεία ειδικού οδηγού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα Καρδίτσας.
Σπηλιά Καϊμακιά
Το σπήλαιο Καϊμακιά είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του Νομού Καρδίτσας. Βρίσκεται κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο στην περιοχή Μέγα Ρέμα. Η επίσκεψη στη σπηλιά του Καϊμακιά πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο φορέα αλλά και με τη συνοδεία ειδικού οδηγού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα Καρδίτσας.
Ανθοχώρι – Καμάρα Ανθοχωρίου – Νερόμυλος – Καταρράκτης
Το Ανθοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό με περίπου 500 κατοίκους που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Στην έξοδο του χωριού προς τη λίμνη Πλαστήρα συναντάμε τον παλιό νερόμυλο που έχει συντηρηθεί – ανακαινιστεί και πλέον προσφέρεται ως χώρος αναψυχής. Στο σημείο αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον καταρράκτη Ανθοχωρίου ο οποίος βρίσκεται μέσα σε πολύ πυκνή βλάστηση. Η διαδρομή που πρέπει να καλύψετε με τα πόδια για να φτάσετε στον καταρράκτη είναι περίπου 40 λεπτά. Το τοξωτό γεφύρι “καμάρα” του χωριού αποτελεί παράδειγμα αρχιτεκτονικής της εποχής αλλά και ένα πολιτιστικό μνημείο του Ανθοχωρίου. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και το μουσείο Ανθοχωρίου που περιέχει αρκετά εκκλησιαστικά κειμήλια και το ναό του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623.
Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη
Περιηγηθείτε στα σηματοδομημένα μονοπάτια του εκπαιδευτικό δάσους και γνωρίστε το δάσος έκτασης 5.688στρεμμάτων. Στο δάσος θα βρείτε 6 σηματοδομημένα μονοπάτια μήκους 15 χιλιομέτρων. Στο δάσος υπάρχει ποώδης βλάστηση και πέρα από τη δενδρώδη βλάστηση θα δείτε και άλλα είδη όπως αγριοκερασιά, φλαμουριά, ορεινή φτελιά. Χαρακτηριστική επίσης είναι και η ορνιθοπανίδα του δάσος με 67 είδη όπως ο χρυσοβασιλίσκος, η ελατοπαπαδίτσα, ο σπίνος κ.α.
Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή της λίμνης είναι τα:
Μουσείο Υποδημάτων στο χωριό Κερασιά. (Βρίσκεται δίπλα από το εργαστήριο της βιοτεχνίας Υποδημάτων Χορού του Η. Κόγια)
Κέντρο Χλωρίδας και Πανίδας στην Καστανιά στο κτίριο όπου στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο του χωριού.
Λίμνη Στεφανιάδα: Η λίμνη σχηματίστηκε το 1963 ύστερα από καταλίσθηση του εδάφους και έχει σχήμα ελλειπτικό. Βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα αφού προχωρήσουμε μετά τη Μονή Σπηλιάς και καταλαμβάνει έκταση 175 στρεμμάτων.
Ορεινό Καταφύγιο Αγράφων και Ορεινό Καταφύγιο Ελατάκος.
Γιορτές και events στη Λίμνη Πλαστήρα
Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα
Δεν θα έλειπε αυτή η εκδήλωση στο χωριό Μεσενικόλα, στο χωριό με την πλούσια παράδοση στο κόκκινο κρασί, μία εκδήλωση που διοργανώνεται εδώ και περίπου 50 χρόνια. Αν βρίσκεστε στη λίμνη τον δεκαπενταύγουστο αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Μεσενικόλας για να δοκιμάσετε τα κρασιά της περιοχής με ντόπιους μεζέδες. Τις ημέρες της γιορτής υπάρχει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ παράλληλα οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις όπως ημερίδες για τα κρασία και τα αμπέλια, αγροτικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής – βιβλίου – φωτογραφίας και άλλα. Επίσης γίνεται βράβευση κρασιών Αμπελουργών της περιοχής.
Πλαστήρεια
Διοργανώνονται κάθε χρόνο στο διάστημα 1-15 Αυγούστου και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ποδηλασία, ψάρεμα κ.α.
Φεστιβάλ Λιμνών
το Φεστιβάλ λίμνων διαρκεί δύο μήνες στις δύο λίμνες πλαστήρα και Σμοκόβου, και σε αυτό το διάστημα περιλαμβάνοναι εκδηλώσεις όπως συναυλίες και διαλέξεις από καταξιωμένους μουσικούς, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στην Κερασιά.
Κολυμβητικός διάπλους Λίμνης Πλαστήρα
Ο διάπλους της λίμνης μία απόσταση 4 χιλιομέτρων που συμμετέχουν έλληνες και ξένοι αθλητές νε σημείο αφετηριάς την πλαζ Πεζούλας και τερματισμό στην πλαζ Λαμπερού. Περισσότερα στο http://diaplous-limniplastira.blogspot.gr . Την προηγούμενη ημέρα του αγώνα διοργανώνεται ο μικρός αγώνας απόστασης 500 μέτρων για παιδιά κάτω των 16 ετών.
International eLife Congress (Ιούνιος), Λίμνη Πλαστήρα.
Επιστημονικό Διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της
Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο στη Λίμνη Πλαστήρα. Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο με στόχο την προσέγγιση του εθισμού στο διαδίκτυο, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και των κοινωνικών προεκτάσεων της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου.
Γιορτή Πίτας στο χωριό Κανάλια
Διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού την ημέρα του Αγιου Πνεύματος όπου οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν πίτες για τους επισκέπτες.
Γιορτή Καστάνου Ελληνοπύργου
Διοργανώνεται στις δύο πλατείες του χωριού τον Οκτώβριο προσφέροντας στους επισκέπτες κάστανα, γίδα με πλιγούρι, κρασί κ.α
Δραστηριότητες
Αν επισκεφθείτε τη λίμνη Πλαστήρα έχετε τη δυνατότητα να επιδοθείτε σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως υδροποδήλατα, τοξοβολία, ιππασία, mountain bike, κανό-καγιάκ, πεζοπορία κ.α.
Ετσι από τα Καλύβια Πεζούλας αν κατευθυνθούμε προς την πλαζ θα βρούμε το υπαίθριο θέατρο και έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε εγκαταστάσεις για δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδηλασία, υδροποδήλατα και κανό. Οι οργανωμένες παραλίες στη λίμνη είναι δύο, η πλαζ Πεζούλας στη δυτική πλευρά της λίμνης και η πλαζ Λαμπερού στην ανατολική πλευρά όπου και κάθε χρόνο διοργανώνεται διάπλους της λίμνης Πλαστήρα.
Οι διαδρομές για ποδηλασία είναι μέσα στη φύση της λίμνης προσφέροντας όμορφες διαδρομές ακολουθώντας τα σήματα που βρίσκουμε. Υπάρχουν εύκολες αλλά και πιο δύσκολες διαδρομές για ποδηλασία για να επιλέξετε ανάλογα τις αντοχές σας. Για όσους επιλέξουν την πεζοπορία υπάρχουν πολλά περιπατητικά μονοπάτια στο δάσος Μπελοκομίτη, θα βρείτε και σχετικές ταμπέλες πάνω στο δρόμο κοντά στο χωριό Μπελοκομίτη. Αλλά και άλλες διαδρομές από το καταφύγιο Αγράφων προς το Βουτσικάκι, το Μπορλέρο και άλλες όμορφες διαδρομές. Ακόμα μπορείτε να ακολουθήσετε τον ανηφορικό δρόμο και να ατενίσετε τη θέα από ψηλά στο παρατηρητήριο αλλά και να επισκεφθείτε το φαράγγι Κερεντάν, τη σπηλιά του Γάκη και τη σπηλιά του Καϊμακιά. Η Σπηλιά του Γάκη είναι η πιο γνωστή στην περιοχή της λίμνης και μπορείτε να την επισκεφθείτε αφού πρώτα κάνετε και 3 ώρες πεζοπορία.
Στη θέση Καραμανώλη θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων. Πρόκειται για ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο και η ερασιτεχνική πίστα που θα βρείτε έχει λιφτ αλλά όχι δυνατότητα για ενοικίαση εξοπλισμού, βέβαια το Ορεινό Καταφύγιο Αφράφων που βρίσκεται δίπλα από το χιονοδρομικό είναι άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο με δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων.