Στις παρυφές του νοτίου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρα βρίσκεται το αρχοντοχώρι Λαύκος. Για την ονομασία του υπάρχουν διάφορες απόψεις, μια από αυτές αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαυκός», που σημαίνει καθαρός και φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου. Η ιστορία του ξεκινά κάπου στα τέλη του 15ου αιώνα, με μια παράδοση αιώνων σε ήθη και έθιμα. Βρίσκεται σε απόσταση 54χμ. από την πόλη του Βόλου με πρόσβαση από το χωριό Μετόχι αλλά και από το χωριό της Μηλίνας, το επίνειο του Λαύκου.
Η πρώτη εικόνα μπαίνοντας στο χωριό είναι οι χαμογελαστοί και φιλόξενοι κάτοικοι. Οι ντόπιοι κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τα οποία και μεταδίδουν από γενιά σε γενιά. Το χωριό έχει μείνει αναλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας έναν ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα και κάνοντάς το να ξεχωρίζει, από άλλα χωριά. Πόλος έλξης για πόλλους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και για ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Προορισμός για όλο τον χρόνο, καθώς κάθε εποχή ποικίλει ως προς την ομορφιά της φύσης αλλά και τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης. Στον Λαύκο υπάρχουν έξι παραδοσιακοί πέτρινοι ξενώνες και ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων. Δείτε τα εδώ και κάντε κράτηση!
Μουσεία
-Φάμπειο Μουσείο όπου μπορείτε να θαυμάσετε τους πίνακες ζωγραφικής αλλά και τα γλυπτά του ομοώνυμου καλλιτέχνη Αθανάσιου Φάμπα ο οποίος γεννήθηκε στον Λαύκο, έζησε και σπούδασε στην Ρουμανία και τα γλυπτά του μπορεί κανείς να θαυμάσει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
-Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» με την συλλογή ραδιοφώνων, δωρεά από τον Γερμανό ιδιώτη Wilfred Seps υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
-Λαογραφικό Μουσείο Λαύκου – Με εκθέματα λαικής τέχνης
*Τα μουσεία είναι καθημερινά ανοιχτά κατά τους θερινούς μήνες και κατόπιν συννενόησης στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Εκκλησίες
Γέννηση της Θεοτόκου, πολιούχος του χωριού, βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και ειναι χτισμένη το 1756.
Αγία Παρασκευή, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του χωριού, χτισμένη 100 χρόνια πριν.
**Μονή Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1795, βρίσκεται 7 χ.μ. στην βόρεια πλευρά του χωριού στην θέση Κωτίκι.
Εξωκλήσσι Προφήτη Ηλία, χτισμένο στο πιο υψηλό σημείο του χωριού με πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Ιδανικό σημείο για ειδυλιακά ηλιοβασιλέματα.
Εξωκλήσσι Αγίου Νικόλαου, ο εν Βουναίνις, χτισμένο το 1820, κρυμμένο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα στο ενδιάμεσο της διαδρομής Λαύκου – Πλατανιά
Εξωκλήσσι Αγίου Ιωάννη στην Σάρα, στην διαδρομή Λαύκου – Μηλίνας.
*Ιδιαίτερης ομορφιάς η κεντρική εκκλησία του Λαύκου, χτισμένη το 1887, σε ρυθμό Βασιλικής, με μεγάλο γυναικωνίτη, ξυλόγλυπτο τέμπλο έργο του
ξυλογλύπτη Δ. Φάππα, εικόνες τις οποίες φιλοτέχνησε ο Λαυκιώτης αγιογράφος Αν. Τσαμασφύρος, ο οποίος μαθήτευσε στο Άγιο Όρος, ενώ τις μαρμαρικές εργασίες εκτέλεσε ο μαρμαρογλύπτης Κ. Τσάμης.
** Μείζον ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μονή του Αγίου Αθανασίου. Δαπάνη του ηπειρώτη οπλαρχηγού Στέργιου Μπασδέκη, αρχιτεκτονική του, επίσης ηπειρώτη, Δήμου Ζουπανιώτη, σε βυζαντινό ρυθμό. Εξωτερικά κοσμείται από μοναδικής ομορφιάς, πέτρινα ανάγλυφα και άλλα έργα του γλύπτη Σπ. Μήλιου.
Η πλατεία του χωριού από τις πιο μεγάλες του Πηλίου, με πλατάνια που στέκουν αγέρωχα στο βάθος των αιώνων και που προσφέρουν άπλετα την δροσιά τους. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785 του κ.Εμμανουήλ Φορλίδα, το οποίο λειτουργει αδιάκοπα από το 1785 και είναι καταγεγραμμένο ως ένα από τα παλαιότερα καφενεία της Ελλάδος. Οι πετρόκτιστες βρύσες, Τουλούμπα, Παλιόβρυση, Χατζόβρυση, Καινούρια Βρύση από τις οποίες προμηθεύονταν νερό οι κάτοικοι τα παλιότερα χρόνια. Τα πλακόστρωτα καλντερίμια που περιστοιχίζονται από παλιά αρχοντικά, ταξιδεύοντάς σε πίσω στον χρόνο. Πάρκο Ηρωών – Ένα μικρό πάρκο στην θέση Σβάλα για βόλτες, παιχνίδι για τα μικρά παιδιά και χαλάρωση μέσα στο πράσινο.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιώτων η «Δράση» ιδρύθηκε το 1976, από τους νέους του χωριού και συνεχίζει την δράση του μέχρι και σήμερα, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, και πραγματοποιώντας εκδηλώσεις καθ’όλη την διάρκεια του έτους.
Τμήμα παραδοσιακών Χορών, Πολιτιστικού Συλλόγου η Δράση
Μουσική Σχολή ”Δημήτρης Φάμπας” – όπου οι μαθητές διδασκονται κιθάρα, βιόλι, μπουζούκι, μαντολίνο τμήματα για παιδιά και ενήλικες. Σύνολο μαθητών 35 άτομα.
Παραδοσιακά Πανυγήρια
1 & 2 Μαϊου – Πανηγύρι Αγίου Αθανασίου. Το απόγευμα της Παραμονής (1η Μαίου) τελείται δοξολογία και αρτοκλασία στην Μονή και περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου, με τους ντόπιους, να προσέρχονται με απόλυτη κατάνυξη, καθώς όλοι είναι πολλοί δεμένοι με αυτό το μοναστήρι. Μετά το τέλος της λειτουργίας μοιράζεται ο άρτος στον κόσμο και προσφέρονται λουκούμια. Στην συνέχεια, κάθονται όλοι στις τρεις τραπεζαρίες του μαναστηριού για φαγητό ( η κάθε παρέα ψήνει ή φέρνει το δικό της φαγητό, ενώ απο την μονη προσφέρονται παραδοσιακα εδέσματα που μαγειρεύουν οι γυναίκες του χωριού) και ακολουθεί πηλιορείτικο γλέντι με μουσικούς της περιοχής.
8 Μαϊου – Πανηγύρι Αγίου Νικολάου (του Νέου)
Νωρίς το πρωί τελείται Λειτουργία στο εξωκλήσσι και μετά το πέρας αυτής, οι ντόπιοι ψήνουν κρέας κατά το έθιμο, και γλεντούν συνοδεία ζωντανής μουσικής μέχρι αργά το απόγευμα.
20 Ιουλίου – Πανηγύρι Προφήτη Ηλία
Τελείται Θεία Λειτούργια και μετά στήνεται πανηγύρι στον περιβάλλοντα χώρο με ζωντανή μουσική και φαγητό. Πριν όμως ξεκινήσει το πανηγύρι, πραγματοποιείται επίδειξη τηλεκατευθυνόμενων αερομοντέλων, στο μοντελοδρόμιο που βρίσκεται στην τοποθεσία του Προφήτη Ηλία.
25 και 26 Ιουλίου – Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής. Το μεγαλύτερο πανηγύρι της περιοχής με Θεία Λειτουργία το απόγευμα της παραμονής και το πρωί ανήμερα της γιορτής στην παλιά και όμορφη, ομώνυμη εκκλησία, με τις παλιές εικόνες και τα λιγοστά στασίδια. Ακολουθεί διήμερο γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό στην κεντρική πλατεία.
8-10 Σεπτεμβρίου – Πανηγύρι για το Γεννέσιο της Θεοτόκου ( πολιούχος του Λαύκου) με φαγητό, χορό με ζωντανή παραδοσιακή μουσική στην πλατεία.
Εκδηλώσεις
Ανοιξιάτικη Έκθεση Φυτών – Η έκθεση αυτή, παρουσιάζει μείζον ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία φυτών και σπόρων, και προσελκύει πολλούς ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων.
Διεθνές φεστιβάλ κιθάρας με κορυφαίους συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Έκθεση Πηλιορείτικης Τέχνης στο Λαγού Ράχη και σε άλλα σημεία της περιοχής.
Ήθη,Έθιμα, Εθνικές Εορτές
Τις Απόκριες (κινητή εορτή), η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου , πραγματοποιεί θεατρική παράσταση, προσφέροντας χαρά και διασκέδαση στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.
Την Καθαρά Δευτέρα, όπου ξεκινάει η Σαρακοστή οι άνθρωποι μαζεύονται σε σπίτια, αγρούς ή ταβέρνες, πίνουν τσίπουρο συνοδεία νηστίσιμων μεζέδων και πετάν χαρταετό κατά το έθιμο.
Στις 25 Μαρτίου γιορτάζεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι μαθητές του Δημοτικού παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, στην συνέχεια απαγγέλουν ποιήματα και καταθέτουν στεφάνια από δάφνες στο μνημείο ηρώων. Στην συνέχεια το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, χορεύει με παραδοσιακές πηλιορείτικες φορεσιές στην κεντρική πλατεία. Φυσικά και αυτή την ημέρα τα τσίπουρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν.
28 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ, οι μαθητές παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, απαγγέλουν ποιήματα και καταθέτουν στεφάνια δάφνης στο μνήμιο των ηρωών. Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών δίνει και εδώ το παρόν.
Το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά από τους ντόπιους οι οποιοί τηρουν πιστά τα ήθη και τα έθιμα. Ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαϊων, όπου τα Βάγια, οι δάφνες δηλαδή, προετοιμάζονται από τα νιόπαντρα ζευγάρια μια ημέρα πριν, και ο Παππάς του χωριού τα μοιράζει στον κόσμο μετά την Θεία Λειτουργία.
Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν τα σπίτια, βάφουν κόκκινες τις γλάστρες και φιάχνουν τα παραδοσιάκα πασχαλινά γλυκά όπως τσουρέκια, κουλουράκια, κουραμπιέδες για να είναι όλα έτοιμα για την ημέρα της Πασχαλιάς. Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές του χωριού βάφουν τα κόκκινα αυγά, κατά το έθιμο, ενώ το ίδιο βράδυ προσέρχονται με προσήλωση στην εκκλησία όπου διετελείται λειτουργία για την Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Μέτα το τέλος της Λειτουργίας οι νέες κοπέλες αναλαμβάνουν τον ανθοστολισμό του Επιτάφιου. Την Μεγάλη Παρασκευή τελείται περιφορά του Επιτάφιου γύρω από το χωριό. Το Μεγάλο Σάββατο τελείται λειτούργια για την Ανάσταση του Κυρίου, ενώ οι νοικόκυρες έχουν προετοιμάσει από το πρωί την μαγειρίτσα, την οποία και τρώνε το βράδυ μετά την Ανάσταση.
Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε σπίτι ψήνεται ένα αρνί από νωρίς το πρωί με την συνοδεία τσίπουρου, κρασιού και μεζέδων.
Οι ταβέρνες τις πλατείας του χωριού έχουν κάνει παράλληλα την ίδια προετοιμασία για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα με σκόπο να δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γευτεί τις τοπικές γεύσεις και να βιώσει την εμπειρία του να κάνεις Πάσχα στο χωριό.
19 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ- από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαύκου η Δράση στην κεντρική πλατεία, στολισμός δέντρου, μουσική, γλυκά και ζεστο κρασί με μέλι και μπαχαρικά.
31 Δεκεμβρίου Θεατρική παράσταση το βράδυ της Παραμονής με πρωταγωνιστές τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου το οποίο λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό σχολείο του χωριού. Ακολουθείται κοπή πίτας και κλήρωση λαχνών με πολλά δώρα.
Δραστηριότητες
Περίπατοι στα καλντερίμια που συνδέουν τον Λαύκο με τα γύρω χωριά.
Αναρρίχηση στο αναρριχητικο πεδίο 16 διαδρομών της παραλίας «Μικρό» και της παραλίας «Πάου» σε συνεργασία με ορειβατικό σύλλογο.
Μια βόλτα στο όρος Τισσαίον για τους πιο περιπετειώδης, πάντα σε συνεργασία με τον σύλλογο “Οι Φίλοι των Καλντεριμιών” και έναν επαγγελματία οδηγό.
Ποδηλασία ανάμεσα στα χωριά και στις παραλίες
Σεμινάρια βοτανολογίας είτε σε στεγασμένο χώρο ,είτε σε συνδυασμό περιπάτου στα καλντερίμια
Ιππασία στην παραλία με θέα το Αιγαίο πέλαγος στον οικισμό Κατηγιώργης.
Παραλίες
Από την πλευρά του Αιγαίου πελάγους :
Μικρό * Αμμώδης παραλία με καθαρά νερά και απεριόριστο φυσικό κάλος. Ταβερνάκια και καφέ δίπλα στο κύμα με εξαιρετικό φαγητό. Μη οργανωμένη παραλία.
* 3 χμ. Βρίσκεται ένας μικρός οικισμός οι Αφιλιάνες. Εκεί στην μέση του πουθενά κρύβεται μια μικρή οικογενειακή ταβέρνα με φαγητά μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνό, μπαχάρια από τα βάθη της Ανατολής, γλυκά φιαγμένα με αγάπη από τους ιδιοκτήτες και όλα αυτά σε ένα μοναδικό περιβάλλον μακρία από αδιάκριτα βλέμματα και φασαρία. Αξίζει να το επισκεφθείτε
Πλατανιάς – μικρή αμμώδης παραλία με οργανωμένο καμπινγκ
Κατηγιώργης – αμμώδης παραλία, μη οργανώμενη με ταβερνάκια
Καστρί – μη ορνανωμένη παραλία, αμμλώδης με πεντακάθαρα νερά
Λύρι – μικρή παραλία, μη οργανωμένη, αμμώδης με επίσης πεντακάθαρα νερά
Μουρτιάς * Το 2005 κατατάχθηκε 7η σε σειρά παγκοσμίως ως παραλία απείρου φυσικού κάλους με χαρακτηριστικό τα βράχια που βρίσκονται στην σειρά μέσα στην θάλασσα. Μη οργανωμένη παραλία.
Χονδρή Άμμος μη οργανωμένη παραλία, με βότσαλα και καθαρά νερά.
Από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου:
Χόρτο – Μικρό γραφικό χωριό με λίγες παραλίες οργνανωμένες με ξαπλώστρες, καφετέριες και ταβερνάκια
Μηλίνα – ένα μικρό όμορφο χωριό με τεσσερις παραλίες στο σύνολο, δύο οργανωμένες με ξαπλώστρες, καφετέριες και ταβερνάκια και δύο μη οργανωμένες.
Βαθοσπηλιά – μη οργανωμένη παραλία, κρυμμένη μέσα στους ελαιώνες, με καθαρα νερά
Μαραθιάς Παραλία κρυμένη μέσα στους ελαιώνες, με τα δέντρα να προσφέρουν άπλετα την σκιά τους, με 2-3 μικρά ταβερνάκια για τσιπουράκι δίπλα στην θάλασσα και φρέσκο ψάρι
Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών Δράση