Τα Τέμπη είναι μία κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα (Κίσσαβο). Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και μέσα της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος εκβάλει στο Αιγαίο πέλαγος. Στην αρχή της κοιλάδας θα βρείτε και τη διασταύρωση για να οδηγήσετε προς τα γραφικά Αμπελάκια. Στο πιο στενό σημείο της κοιλάδας σχηματίζεται φαράγγι 25 μέτρων πλάτος και περίπου 500 μέτρων ύψος. Η κοιλάδα των Τεμπών γεωγραφικά αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό εμπορικό πέρασμα καθώς ενώνει τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το όνομά της κρατά από την αρχαιότητα, βέβαια την περίοδο της Τουρκοκρατίας λεγόταν και Μπαμπά.
Περίπου στο κέντρο της κοιλάδας είναι χτισμένη η γνωστή εκκλησία της Αγία Παρασκευής, χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής κξαι του νομού Λάρισας με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος.
Οδηγώντας μέσα στην κοιλάδα υπάρχουν χώροι στάθμευσης που αν κατεβείτε τα σκαλάκια θα βρεθείτε στις πηγές που εκβάλουν στα νερά του Πηνειού.
Η σιδερένια πεζογέφυρα που πρέπει να διασχίσετε αν θέλετε να επισκεφθείτε την εκκλησία κατασκευάστηκε το 1960, μέχρι τότε οι πιστοί μεταφερόντουσαν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.
Πολύ κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών είναι και το Δέλτα του Πηνειού, ένας τόπος και μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία και περισσότερα από 600 είδη φυτών και πληθώρα πουλιών και άλλων ζώων. Επίσης στο τέλος της κοιλάδας θα βρείτε τη διασταυρωση για να βρεθείτε στα παράλια του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα κοντά στις παραλίες Στόμιο, Πλατιά Αμμος, Κόκκινο Νερό κ.α.