Το μικρό και γραφικό χωριό Κεραμίδι είναι ένα μαγευτικό και παραδοσιακό χωριό ανάμεσα από το Πήλιο και το βουνό του Μαυροβουνίου κοντά στα σύνορα του νομού Μαγνησίας. Το Κεραμίδι μπορει να μην είναι τόσο γνωστό όσο τα υπόλοιπα χωριά στο ανατολικό ή κεντρικό Πήλιο αλλά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει αφού έχει φυσική ομορφιά, συνδιάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα αφού προσφέρει ατελειωτη θέα αλλά και σε κοντινή απόσταση θα βρείτε δύο παραλίες για να κάνετε το μπάνιο σας, την παραλία του Αϊ Γιάννη και την παραλία Καμάρι και οι δύο παραλίες βρίσκονται σε περίπου 5 χιλιόμετρα απόσταση από το Κεραμίδι.
Το Κεραμίδι είναι χτισμένο στα 350 μέτρα σε μία πολύ όμορφη πλαγιά και σχεδόν όλα του τα σπίτια βλέπουν Αιγαίο. Για να το επισκεφθείτε και να το εξερευνήσετε θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού αφού εντός του χωριού τα σοκάκια είναι στενά και ίσα ισα χωρούν τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων του Κεραμιδίου.
Σήμερα το Κεραμίδι στη μαγευτική άκρη που βρίσκεται βόρεια από το Πήλιο διατηρεί τον παραδοσιακό πηλιορείτικο χαρακτήρα με τα σοκάκια του και τα πετρόχτιστα σπίτια του μαζί με τους περίπου 500 μόνιμους κατοίκους του. Κέντρο της ζωής στο Κεραμίδι αποτελεί η πλατεία Λέοντος Μελά, ή «Αλωνάκι» όπως την έλεγαν οι παλιοί, με τα θεόρατα πλατάνια της και μαγαζάκια τριγύρω που μαζεύουν πλήθος επισκεπτών. Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες στέγη του και το πετρόχτιστο καμπαναριό, μια βασιλική χτισμένη το 1787, με απίστευτη θέα στο Αιγαίο. Επίσης σε κοντινή απόσταση από την εκκλησία θα βρείτε και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο.
Η ιστορία του χωριού απαριθμεί περίπου 3 αιώνες, αν και κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι αυτή είναι μεγαλύτερη αφού κάποιοι τοποθετούν στο Κεραμίδι την αρχαία Κασθαναία πόλη που αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας. Ιδρυτές του Κεραμιδίου ήταν κάτοικοι κοντινών χωριών, φυγάδες και άλλοι χωρικοί που, κάτω από τις πιέσεις που δέχονταν από τους Τούρκους, αποφάσισαν να έρθουν στο απόκεντρο αυτό μέρος για να βρουν ασφάλεια, αφού και το πυκνό δάσος της περιοχής τους προσέφερε απόλυτη κάλυψη. Ακόμη, το όνομά του οφείλεται στο πλινθόκτιστο υλικό «κεραμίδι», με το οποίο ήταν χτισμένες οι πρώτες κατοικίες του χωριού.
Αν βρεθείτε κοντά στο Κεραμίδι τον Απρίλιο τότε στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου, γίνεται πανηγύρι στο χωριό με παραδοσιακή μουσική και χορούς όπου προσφέρεται στους επισκέπτες και παραδοσιακό πλιγούρι, δηλαδή μείγμα διαφόρων κρεάτων με σιτάρι, που παρασκευάζεται στα χαγιάτια της εκκλησίας. Εκτός από το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, βέβαια, διοργανώνονται και άλλα πανηγύρια στο χωριό, όπως το τριήμερο γλέντι, για τον εορτασμό του 9ήμερου από την κοίμηση της Θεοτόκου, στις 23-25 Αυγούστου και διάφοροι εορτασμοί σε άλλα εξωκλήσια του χωριού.
Φεύγοντας για λίγο από το Κεραμίδι και σε μικρή απόσταση, συγκεκριμένα στο λόφο του οικισμού του Άι Γιάννη, θα δείτε τα απομεινάρια ενός παλιού κάστρου-φρουρίου που ανάγεται στα Ελληνιστικά ή Μακεδονικά χρόνια. Το κάστρο αυτό ήταν η ακρόπολη της αρχαίας κωμόπολης Κασθαναίας, που θεωρείται ότι βρισκόταν εκεί, και την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος ως τον τόπο όπου καταστράφηκε ο στόλος του Ξέρξη.
Για να βρεθείτε στο Κεραμίδι θα πρέπει να ακολουθήσετε μία διαφορετική διαδρομή από τις κλασικές διαδρομές για τα άλλα διάσημα χωριά του Πηλίου. Αν βρίσκεστε στο Βόλο ακολουθείτε την οδό Λαρίσης και πριν τον κόμβο του Βελεστίνου στην ΠΑΘΕ στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε κατεύθυνση προς λίμνη Κάρλα – Κανάλια και ανηφορίζετε προς Κεραμίδι. Η απόσταση Κεραμίδι – Βόλος είναι περίπου 50 χλιόμετρα και την κάνετε σε μία ώρα και κάτι. Η ίδια περίπου απόσταση και λίγο παραπάνω είναι και από τη Λάρισα όπου ακολουθείτε την παλαιά Εθνικό Οδό Λάρισας – Βόλου όπου και στρίβετε προς Καλαμάκι και μετά προς Κανάλια ακολουθώντας μία όμορφη διαδρομή δίπλα από τη λίμνη Κάρλα. Προσοχή όμως σε 2-3 σημεία το οδόστρωμα έχει αρκετές λακούβες και θα χρειαστεί να μειώσετε αρκετά ταχύτητα.