Η Σπηλιά είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στα 850 μέτρα υψόμετρο στον Κίσσαβο. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα και σε μόλις λίγα λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στο χωριό σε άνετο οδικό δίκτυο. Η Σπηλιά είναι το κοντινότερο χωριό που αν χιονίσει στη γύρω περιοχή της Λάρισας θα το “πιάσει” και σε λίγα μόλις λεπτά το χωριό θα “ντυθεί” στα λευκά. Έχει 324 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις τουριστικές δραστηριότητες που είναι συνδιασμένες με τον Κίσσαβο. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη διαδρομή από τη Λάρισα προς τη Σπηλιά.
Ξεκινώντας από τη Λάρισα κατευθυνεστε προς την εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης και στρίβεται στην έξοδο προς Συκούριο. Σε μία από τις γέφυρες που θα περάσετε αν κοιτάξετε αριστερά σας θα δείτε τον Όλυμπο.
Αφού φτάσετε στο Συκούριο το οποίο είναι γνωστό για τη μεγάλη παραγωγή αμύγδαλων, στρίβετε αριστερά στην είσοδο του χωριού όπως γράφει και η ταμπέλα. (Η ταμπέλα είναι λίγο λερωμένη αλλά με λίγη προσπάθεια θα δείτε τι γράφει) Ακολουθήστε ακριβώς τις ταμπέλες μέσα στο χωριό που γράφουν Σπηλιά γιατί είναι πολύ εύκολο να χαθείτε στο Συκούριο. Οι στροφές και η διαδρομή μέσα στο χωριό δεν είναι και τόσο μικρή όσο θα φαντάζεστε. Ανηφορίζοντας και μετά από μερικά λεπτά θα αρχίσετε να βλέπετε και το πρώτο χιόνι σε περίπτωση που έχει χιονίσει τις κοντινές μέρες της επίσκεψή σας.
Παρ’ όλο το χιόνι πάντως ο δρόμος διατηρείται σχεδόν πάντα ανοιχτός από τα μηχανήματα εκχιονισμού της Περιφέρειας. Βέβαια, για τους λάτρεις του 4Χ4 υπάρχουν και πιο extreme διαδρομές!
Καθώς προχωράτε και λίγο πριν το τσιμεντένιο γεφυράκι (το οποίο ίσως έχει και πάγο το βράδυ) στα δεξιά σας αν κοιτάξετε χαμηλά θα δείτε αυτό το πέτρινο γεφύρι.
Οι κουρασμένοι περιηγητές μπορούν να ξεδιψάσουν στα κρύα νερά των πηγών της περιοχής. Το χωριό περιστοιχίζουν χείμαρροι «Παλιογέφυρο» και «Μέγας Λάκκος», δημιουργώντας ένα πλούσιο υδάτινο περιβάλλον. Από την κορυφή του Κισσάβου «Προφήτης Ηλίας» (υψόμετρο 1.978 μ.) και τα σημεία «Σέλωμα», «Καραμπίκι» , «Τράπεζος» αλλά και το ίδιο το χωριό, ο επισκέπτης απολαμβάνει τις ομορφιές της περιοχής απο ψηλά. Πηγή ζωής για τους κατοίκους αποτελούν τα δάση «Κουρί» με βελανιδιές ηλικίας πάνω από 800 ετών , το αλσύλλιο από οξιές στη θέση «Φτέρη» του Αγίου Παντελεήμονα και το δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου.
Λίγο μετά την είσοδο του χωριού θα βρεθείτε σε μία διασταύρωση. Δεξιά θα κατεθυνθείτε προς την πλατεία και το κέντρο του χωριού ενώ αν συνεχίσετε ευθεία θα βρεθείτε στο δρόμο προς το Καταφύγιο Κισσάβου και προς την ανατολική πλευρά του Κισσάβου στο χωριού Καρίτσα. Ο δρόμος για Καρίτσα κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο περίπου και μέσα σε 8 χιλιόμετρα άσφαλτου μπορείτε να βρεθείτε στην Καρίτσα και αργότερα στα παράλια του νομού Λάρισας μέσα από το πλούσιο δάσος του Κισσάβου.
Το καταφύγιο Κισσάβου ανήκει στον ΕΟΣ Λάρισας και βρίσκεται στη θέση Κάναλος στα 1.604μέτρα υψόμετρο(τηλ 697 998 8954). Από το κατααφύγιο ξεκινά η διαδρομή για την κορυφή του Κισσάβου Προφητης Ηλίας (1.977 μέτρα) μετά από 2 ώρες διαδρομής (3 χιλιόμετρα).
Ο ανηφορικός δρόμος μέσα στο χωριό θα σας οδηγήσει στο χώρο στάθμευσης του χωριού μπροστά στην πλατεία όπου και υπάρχουν ταβέρνες και η κεντρική εκκλησία του χωριού. Επίσης λίγο πιο δίπλα θα δείτε και δύο ζεστά καφέ για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα.
Η Σπηλιά ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο “ΝΑΤURΑ 2000” . Διαθέτει την ελεγχόμενη Κυνηγητική περιοχή Κισσάβου που είναι πλούσιος τόπος θηραμάτων (λαγοί, αγριογούρουνα, πέρδικες, ζαρκάδια κ.ά.), ενώ παράλληλα λειτουργούν πυρήνες εκτροφής πτερωτών θηραμάτων.
Νοτιοδυτικά του χωριού έχουν εντοπιστεί θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, στις θέσεις “Βρύση Βούλγαρη” και “Κιμπουρλί”. Στη θέση “Σοκάκι” υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και στη θέση “Μπουγάζι” χαράδρα.