Μία από τις πιο όμορφες δρακόλιμνες στην Ελλάδα είναι η Βερλίγκα ή αλλιώς Βρίγγα. Η δρακόλιμνη Βερλιγκα βρίσκεται πάνω από το χωριό Χαλίκι της κοινότητας Ασπροποτάμου σε υψόμετρο 2,050 μέτρων σε μία μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία που χωρίζει τη Θεσσαλία με την Ηπειρο. Είναι στρογγυλή (Βρίγγα στα βλάχικα σημαίνει κύκλος) και καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρέμματα και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές. Το νερό χάνεται σε ένα σιφώνι για να βγει στην επιφάνεια λίγο παρακάτω που αποτελεί την αρχή του Αχελώου ποταμού. Την άνοιξη τα χρώματα στη Βερλίγκα είναι μοναδικά με κίτρινα και μωβ λουλουδάκια μαζί με το πράσινο που καλύπτει όλες τις επιφάνειες και φυσικά το χιόνι που μένει για αρκετούς μήνες.
Σύμφωνα με τον μύθο από τα βράχια του βουνού βγήκε με ορμή ένας δράκος με τη μορφή φιδιού, ο οποίος διαγράφοντας μια φιδογυριστή τροχιά βυθίστηκε στη γη, εκεί όπου φεύγουν τα νερά για να σχηματίσουν τον Ασπροπόταμο και στη συνέχεια τον Αχελώο. Στα βόρεια της λίμνης υψώνεται η Τσουκαρέλα στα 2.295μέτρα που αποτελεί την ψηλότερη κορυφή του Λάκμου και στα νότια τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος στα 2.240μέτρα.
View this post on Instagram
Τα λιβάδια γύρω από τη Βερλίγκα κατακλύζονται με λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού. Το έντονο κίτρινο χρώμα από τις νεραγκούλες αναμιγνύεται με το κυανό χρώμα των κρόκων του είδους Crocus veluchensis που ξεπηδάνε με το λιώσιμο των πάγων. Η ποικιλία των φυτών συνεχίζεται με πολλά και σπάνια είδη, αν και θα είναι δύσκολο να τα ανακαλύψετε, όχι τόσο γιατί είναι δυσεύρετα, αλλά γιατί δεν θα παίρνετε το βλέμμα σας από το τοπίο.
Η ορνιθοπανίδα στα αλπικά είναι εξίσου πλούσια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρπακτικά. Στην περιοχή ζούνε ακόμα λίγα όρνια, αλλά και χρυσαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί, γερακίνες και πετρίτες. Μεγάλα κοπάδια από κιτρινοκαλιακούδες «περιπολούν» την περιοχή, ενώ η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με πολλά σπάνια μικροπούλια που επισκέπτονται τα αλπικά όταν λιώνουν οι πάγοι.
Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ένα από τα σπανιότερα φίδια της Ελλάδας, την οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii) που προτιμάει να ζει στις γυμνές πέτρες, πάνω από τα 1.800 μέτρα. Άλλα είδη είναι ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο γραικοβάτραχος, ο φρύνος, η πρασινόσαυρα και η κοινή οχιά.
Για να βρεθείτε στη Βερλίγκα ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινά από την Πλατεία στο Χαλίκι και κατεβαίνει το ρέμα Κοπράου και συνεχίζετε στο δασικό δρόμο που σας φτάνει στη λίμνη. Αν θέλετε να κάνετε τη διαδρομή μέσα από το μονοπάτι διαβάστε αναλυτικά το άρθρο μας: Από το Χαλίκι προς τη Βερλίγκα.
View this post on Instagram
*οι φωτογραφίες ανήκουν στο canyoning-caving.blogspot.com Creative Commons 3.0