Στο νότιο Πήλιο βρίσκεται η ξακουστή Αργαλαστή, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, το οποίο έχει πάρει επάξια τον τίτλο της πρωτεύουσας του νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για έναν τόπο κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση, που απαρτίζεται κυρίως από ελαιώνες και άγρια δάση, και η οποία συνδυάζεται τέλεια με τα πολλά αξιοθέατα και την τουριστική ανάπτυξη που διαθέτει το χωριό.
Σχετικά με την καταγωγή του ονόματός της υπάρχουν δύο εκδοχές από τις οποίες η πρώτη υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «αργά+ελαύνω» αφού, σύμφωνα με την παράδοση, από εδώ πέρασε η Αργώ του Ιάσονα κατά το ταξίδι στην Κολχίδα. Απ’ την άλλη πλευρά, η δεύτερη εκδοχή λέει ότι το όνομα προέρχεται από την παράφραση της λέξης «ραστ», που σημαίνει συγχώρεση. Μπορείτε, λοιπόν, να ρωτήσετε τους ντόπιους σχετικά με το όνομα της Αργαλαστής και που ξέρετε, μπορεί να ανακαλύψετε και νέες εκδοχές. Όσον αφορά στην ίδρυσή της, η πρώτη γραπτή αναφορά του χωριού είναι του έτους 1653 ενώ νομάδες κτηνοτρόφοι ήταν αυτοί που συγκρότησαν το χωριό, σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στα παλαιότερα χρόνια, το χωριό γνώρισε και εποχές μεγάλης ακμής σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, η βιοτεχνία και τα γράμματα.
Το σήμα-κατατεθέν της περιοχής, που θα σας εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά, είναι το περίτεχνο καμπαναριό-ρολόι της τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων (1886). Πρόκειται για ένα πολύ επιβλητικό αξιοθέατο, ύψους 45 μ. που χτίστηκε το 1914 με ντόπιο μάρμαρο αν και, στην πραγματικότητα, πρόκειται για πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, το οποίο κατέρρευσε το 1950.
Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κτίριο του Παρθεναγωγείου ή αλλιώς «Ελληνικού Σχολείου», για το οποίο είναι πολύ υπερήφανοι οι ντόπιοι. Το κτίριο είναι δωρεά του Θεοδώρου Δ. Γιωργατζή ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα διευθυντής του ήταν ο διάσημος Έλληνας ποιητής και φιλόλογος Κώστας Βάρναλης.
Στην ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και της περιοχής συγκαταλέγονται, επίσης, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια όπως το γεφύρι στο Κατσιλοχώρι (στην είσοδο του χωριού), οι μαρμάρινες και πέτρινες βρύσες (ορισμένες με επιγραφές ιστορικής σημασίας) όπως η βρύση Κοένη ή η βρύση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και τα μοναστήρια, που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Πραγματοποιήστε μια βόλτα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και απολαύστε από εκεί τη μαγευτική θέα προς τον Παγασητικό. Χτίστηκε το 1732, είναι περιτοιχισμένο και διαθέτει μοναδικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Βρίσκεται στην καταπράσινη τοποθεσία Πάου, και πιο συγκεκριμένα στη θέση Κεφαλάρι, σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την Αργαλαστή και σε μια περιοχή γεμάτη ελιές, πανύψηλα δέντρα και τρεχούμενα νερά.
Το χωριό διαθέτει, ακόμη, και μια πολύ όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με τεράστια πλατάνια όπου μπορείτε να απολαύσετε το καφέ ή το φαγητό σας με ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Η χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική συναντάται και εδώ, αφού, μέσα στο πλήθος των νέων κτιρίων, σώζονται παραδοσιακοί οικισμοί, λιθόστρωτα καλντερίμια και νεοκλασικά αρχοντικά. Σε κάποια σπίτια του χωριού βρίσκονται μέχρι και υπολείμματα αρχαίων και βυζαντινών κτισμάτων.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η περιοχή πλημμυρίζει από κόσμο καθώς γίνεται πανηγύρι για τη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου, με πολύ γλέντι και χορό.
Αν επισκεφτείτε το χωριό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε κάποια από τις πανέμορφες κοντινές παραλίες. Το χωριό αποτελεί πέρασμα για τις παραλίες τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και του Αιγαίου πελάγους. Στο Παγασητικό κόλπο επισκεφτείτε τις παραλίες της Πάου, του Καλάμου, του Λεφόκαστρου και του Χόρτου. Από τη μεριά του Αιγαίου πελάγους υπάρχουν, τέλος, οι πολύ όμορφες παραλίες των Ποτιστικών, της Πάλτσης και της Μελανής.