Οι Αποκριές έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων και σημαίνουν την αποχή από το κρέας, δηλαδή το διάστημα αυτό οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν συνδιαστεί με το γλέντι, το χορό και τη μεταμφίεση, έχοντας επιρροές από τις αρχαιότερες λατρευτικές γιορτές των Ελλήνων που γίνονταν προς τιμή του Διόνυσου, θεό του
κρασιού και της αμπέλου. Η γνωστή φράση ανοίγει το “Τριώδιο” βγήκε από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο που περιέχει τους ύμνους που ψάλλονται στην εκκλησία την περίοδο αυτή, από τη Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Οι Αποκριές αρχίζουν με την Προφωνή εβδομάδα, επειδή παλαιότερα διαλαλούσαν το ξεκίνημα τους, η οποία κλείνει με τη Κυριακή του Ασώτου. Δεύτερη έρχεται η Κρεατινή εβδομάδα, επειδή συνήθιζαν να τρώνε κρέας όλες τις μέρες της, η οποία κλείνει με τη Κυριακή της Αποκριάς. Σε αυτή την εβδομάδα έχουμε και το έθιμο της Τσικνοπέμπτης που γιορτάζεται η κατανάλωση ψητού κρέατος στα κάρβουνα. Τελευταία είναι η εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου, όπου ο κόσμος απέχει από το κρέας και τρώει κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, για να προετοιμαστεί για την Καθαρά Δευτέρα και τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τα Σάββατα πριν τη Κυριακή της Αποκριάς και τη Μεγάλη Σαρακοστή είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα όπου η Εκκλησία έχει ορίσει και αφιερώσει είς μνήμη όλων των νεκρών. Ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία με κόλυβα και πρόσφορο για τη Θεία Λειτουργία, αναγράφοντας σε ένα χαρτάκι τα ονόματα αυτών που μνημονεύονται και προσεύχεται για αυτούς.
Μερικά από τα έθιμα που συναντάμε τις Απόκριες στη Θεσσαλία είναι τα παρακάτω:
Σκόπελος
Υπάρχει το έθιμο της Τράτας, το οποίο τελείται τη Κυριακή της Τυρινής. Σύμφωνα με το έθιμο οι Σκοπελίτες μασκαρεμένοι σαν μουτζούριδες και με ένα σταυρό λουλακί στο μέτωπο και στο μάγουλο φτιάχνουν ένα μεγάλο καϊκι απο καλάμια και ξύλα, τη λεγόμενη “τράτα”. Ύστερα περνούν από γειτονιά σε γειτονιά τραγουδώντας αποκριάτικα περιπαιχτικά τραγούδια στους παρευρισκόμενους οι οποίοι τους κερνούν για να πιούν και να χορέψουν μαζί τους. Το γλέντι συνεχίζεται εώς αργά και μεταφέρεται στην παραλία όπου εκεί βάζουν φωτιά στη τράτα και τη ρίχνουν στη θάλασσα.
Καρναβάλι Τυρνάβου
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στο Τύρναβο την εβδομάδα της Τυρινής και κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή που περνάνε τα άρματα και οι καρναβαλιστές με κέφι, χορό, τραγούδι και με το τέλος της παρέλασης ακολουθελί το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου με πυροτεχνήματα στην κεντρική πλατεία και με την κ. Δευτέρα να ολοκληρώνεται με το Μπουρανί.
Ελασσόνα
Εδώ και 12 χρόνια, στην Ελασσόνα πραγματοποιείται ένα ξεχωριστό καρναβάλι.
Πρόκειται για το Ιπτάμενο Καρναβάλι, στο οποίο παίρνουν μέρος αιωροπτεριστές- καρνιβαλιστές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων των σπορ και όχι μόνο.
Η αφετηρία της ξεχωριστής… ιπτάμενης αποκριάτικης «παρέλασης» της Ελασσόνας βρίσκεται στην κορυφογραμμή λίγο έξω από την πόλη της Ελασσόνας, δίπλα στο δημοτικό διαμέρισμα του Δρυμού.
Από εκεί πετούν οι μεταμφιεσμένοι αιωροπτεριστές μέχρι να προσγειωθούν στις υπώρειες του βουνού, όπου τους υποδέχονται πλήθος κόσμου.