Τα Αμπελάκια είναι χτισμένα στους πρόποδες του βουνού Όσσα ή όπως έχει επικρατήσει σήμερα, στους πρόποδες του Κισσάβου. Το χωριό έχει μείνει στην ιστορία λόγω της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητάς του κατά των 18ο αιώνα. Αυτό που έκανε γνωστά
τα Αμπελάκια σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη είναι τα χρωματιστά νήματα από βαμβάκι που παρήγαγε και ιδιαίτερα τα ερυθροβαμμένα. Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την κοιλάδα των Τεμπών και 31 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Για να βρεθούμε στα Αμπελάκια ακολουθούμε την ταμπέλα που θα δούμε στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών και συνεχίζουμε το δρόμο ανηφορίζοντας για λίγη ώρα αλλά με ωραία θέα του κάμπου.
Η οικονομική άνθιση του χωριού μεταφράζεται στο υψηλό μορφωτικό επίπεδο των τότε κατοίκων του, στο πρωτοποριακό διοικητικό σύστημα για την εποχή και στα επιβλητικά αρχοντικά που ακόμα κοσμούν τα Αμπελάκια.
Tips
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων καθώς και το Κέντρο Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Επισκεφτείτε το αρχοντικό του προέδρου του “Συνεταιρισμού” Γεώργιου Σβαρτζ χτισμένο το 1798 στην είσοδο της κοινότητας, ένα μείγμα αμπελακιώτικης αρχιτεκτονικής, ευρωπαϊκού μπαρόκ και επιρροών από το Μαρόκο και τη Μικρά Ασία. (Τηλ. 24950 93320)
Τα όμορφα πέτρινα στενάκια του χωριού θα σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή.
Στα Αμπελάκια θα βρείτε επίσης τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του 18ου αιώνα, τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και λίγο εξώ από το χωριό θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία που χαρίζει άπλευτη θέα προς τη κοιλάδα των Τεμπών και το Κάστρο της Ωριάς.
Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949 όπου και λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. Κισσάβου. (Τηλ. 24950 93455)
Υπάρχουν 3 βιβλιοθήκες στα Αμπελάκια:
Βιβλιοθήκη “Μανιαρείου Κληροδοτήματος”, με 549 αξιόλογα βιβλία του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα μ.Χ.
Κοινοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων, με 1.200 βιβλία.
Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων, με 200 βιβλία και ιδρύθηκε το 1995.
Που να φάτε: θα βρείτε ταβέρνες στην πλατεία του χωριού με νόστιμο φαγητό.