Η ήσυχη πλευρά του Πηλίου, το νότιο Πήλιο, κρύβει πολλές ομορφιές. Όμορφες παραλίες στα νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού, σημαντικά αξιοθέατα, άγρια ομορφιά, καταλύματα και ξενοδοχεία για άνετη διαμονή σε προσιτές τιμές και νόστιμο φαγητό στις ταβέρνες που βρίσκονται σε χωριά και οικισμούς. Μπορεί το ανατολικό Πήλιο και οι διάσημοι προορισμοί του να είναι πιο ακουστοί αλλά αν επισκεφθείς το νότιο Πήλιο σίγουρα θα σε μαγέψει και θα το ξαναεπισκεφθείς. Αν αναρωτηθείς που να πάω και τι να φάω οι γωνιές του νοτίου Πηλίου είναι εκεί να τις επισκεφθείς χειμώνα καλοκαίρι να σου τα προσφέρουν.
1) Τρίκερι. Ενα χωριό σχεδόν στην κορυφή του βουνού και θέα προς την Εύβοια και τον Παγασητικό! Σήμα κατατεθέν του νοτίου Πηλίου το Τρίκερι είναι χωριό καπατανέων αφού σε αυτό θα βρεις πολλά αρχοντικά ναυτικών. Στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται ο θρόνος του Ναπολέοντα στο εσωτερικό της. Αξίζει επίσης να δείτε και το Ναυτικό Μουσείο αλλά και το νησάκι Παλαιό Τρίκερι που είναι και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού. Για να πάτε στο Παλαιό Τρίκερι πρέπει να πάρετε το καραβάκι από τον Αλογόπορο.
2) Καραβιδοκαμαρονάδα! Πρέπει να δοκιμάσεις τη ντόπια πηλειωρίτικη καραβιδομακαρονάδα σε δύο κλασικούς προορισμούς στο νότιο Πήλιο που είναι ή η Αγία Κυριακή ή στον οικισμό Κόττες! Και στoυς δύο προορισμούς τρως φρέσκο ψάρι δίπλα από τη θάλασσα. Και η Αγία Κυριακή που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο αλλά και οι Κόττες είναι δύο γραφικοί προορισμοί που θα φας νόστιμο φαγητό υπό τους ήχους της θάλασσας σε απόλυτη γαλήνη. Διαβάστε περισσότερα και στο άρθρο μας για την καραβιδομακαρονάδα.
3) Λαύκος. Ο Λαύκος βρίσκεται μετά την Αργαλαστή σε υψόμετρο 310 μέτρων με θέα στη Μηλίνα! Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο μουσείο Ραδιοφώνου αλλά και στο καφενείο στην πλατεία του Λαύκου όπου θα βρείτε το πιο παλιό εν λειτουργία καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί από το 1785. Στο συγκεκριμένο καφενείο σύχναζε και ο Α. Παπαδιαμάντης και ακόμα και σήμερα κρατάει τον παλιό και παραδοσιακό του χαρακτήρα. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στο Λαύκο και κάντε κράτηση στις καλύτερες τιμές σε προσεγμένα καταλύματα στο Λαύκο.
4) Μηλίνα! Sunset spot του Παγασητικού και του Πηλίου γενικά. Η Μηλίνα συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι και σε αυτό βοηθούν και οι υποδομές αφού βρισκοναι πολλά café-bar, ταβερνες, ξενοδοχεία και camping. Αν επισκεφθείς τη Μηλίνα σίγουρα αξίζει να δεις το ηλιοβασίλεμα απο εκεί. Επίσης αξίζει και μια βόλτα στο νησί απέναντι στον Αλατά. Απέναντι από τη Μηλίνα βρίσκονται δύο μικρά νησάκια, ο Αλατάς και η Πρασούδα. Στον Αλατά βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα ενώ στην Πρασούδα το βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
5) Τζάστενη. Χιλιοφωτογραφημένη και όχι αδικα αφού με το που την δεις σε τραβάει να σταματήσεις το όχημα σου και να κατέβεις να δεις αυτό το γραφικό κολπίσκο και τα χρώματα που δημιουργεί. Επίσης πολλοί που έχουν σκάφος επιλέγουν να δέσουν στον μικρό αυτό κόλπο και να απολαύσουν τις βουτιές τους στα νερά της Τζάστενης.
6) Παραλίες. Πολλές παραλιες, οργανωμένες και μη. Αλλες με ευκολη πρόσβαση και αλλές πιο απομωνομένες με πιο δυσκολη προσβαση. Εμεις επιλέγουμε σίγουρα να επισκεφθούμε τα Ποτιστικά και τη διπλανή παραλία Μελανή αλλά και το Μουρτιά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες πολύ όμορφες παραλίες στο νότιο Πήλιο, μη διστάσετε αν βρεθείτε κοντά σε κάποια να σταματήσετε και να απολαύσετε το μπάνιο σας.
7) Δραστηριότητες και βουτιές. Καταδύσεις στα νερά του Παγασητικού. Ο βυθός του Παγασητικού είναι πλούσιος και στα νερά του κρύβονται πολλες ομορφιές μεταξύ αυτών εντυπωσιακά ναυάγια. Μερικά μέρη που μπορείς να κάνεις καταδύσεις μέσω οργανωμένων κατδυτικών κέντρων είναι η Μηλίνα, το Χόρτο, ο Αλατάς και η Αγία Κυριακή.
8) Πεζοπορία. Εκτός από τις διαδρομές του ανατολικού Πηλίου θα βρείτε και εδώ μονοπάτια σε μαγευτικές διαδρομές. Ξεχωρίζουν δύο από αυτές, η πρώτη που ξεκινά από το Λαύκο και καταλήγει στη Μηλίνα μήκους 7 χιλιομέτρων και αυτή που ξεκινά από το Τρίκερι και καταλήγει στον Αλογόπορο μήκους 9 χιλιομέτρων.
9) Κατηγιώργης – Πλατανιάς, αν θέλεις πετάγεσαι και μέχρι τη Σκιάθο σε λίγα μόλις λεπτά είναι απέναντι! Πως; Με θαλάσσιο ταξί! Τα δρομολόγια που εκτελούνται είναι Κατηγιώργης – Κουκουναριές Σκιάθου και Πλατανιάς – Κουκουναριές και μετά σε άλλα σημεία της Σκιάθου αλλά και προς Σκόπελο αν θέλετε.
10) Αργαλαστή, με κυριότερα αξιοθέατα το Παρθεναγωγείο που κατασκευάστηκε με δωρεά του Θεόδωρου Γιωργατζή χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα όπου δίδαξε και ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1886) με το μαρμάρινο νεοκλασσικό καμπαναριό ύψους 45 μέτρων (1914).