Τα παράλια του νομού Λάρισας κρύβουν πολλές παραλίες μικρές και μεγάλες σε μία ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, ξενοδοχεια και κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή, beach bar, αρκετές επιλογές για φαγητό, γήπεδα μπάσκετ και τέννις και άλλα. Μερικά από τα highlights της περιoχής είναι ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα, ο Ρακοπόταμος, το Κόκκινο Νερό με τις ιαματικές πηγές και το φαράγγι Καλυψώ με τους καταρράκτες για canyoning με θέα προς το Αιγαίο. Ετσι στα παράλια της Λάρισας θα βρείτε μεγάλες και μικρές παραλίες, οργανωμένες και μη, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραλιακούς οικισμούς με ψαροταβέρνες και άλλα μαγαζιά εστίασης, αλλά και χωριά πάνω στις πλαγιές του Κισσάβου σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπως η Καρίτσα που βρίσκεται κοντά σε Στόμιο και Κόκκινο Νερό και η Σκήτη που βρίσκεται κοντά στον Αγιόκαμπο, τη Σωτηρίτσα, τη Βελίκα και το Πολυδένδρι. Και στα δύο αυτά χωριά το υψόμετρο είναι λίγο μεγαλύτερο και το καλοκαίρι προσφέρουν δροσερές βραδιές γεμάτες θέα και ηρεμία.
Ξενοδοχεία – Ενοικιαζομενα δωμάτια σε Αγιοκαμπο – Βελίκα – Σωτηρίτσα – Κόκκινο Νερό κ.α.
Αν αναρωτιέσαι που να μείνω στα παραλία της Λάρισας τότε επιλογές διαμονής θα βρεις κυρίως όπως είπαμε και παραπάνω ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν αρκετά σε κάθε οικισμό-χωριό της περιοχής. Θα βρείτε και ξενοδοχεία στον Αγιόκαμπο, τη Βελίκα, την Καρίτσα, το Κόκκινο Νερό και στο Στόμιο αλλά κυρίως τα περισσότερα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια με τις τιμές να ξεκινούν από 30-40 ευρώ. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στον Αγιόκαμπο, ξενοδοχεία στη Βελίκα, ξενοδοχεία στο Κόκκινο Νερό.
Οι επισκέπτες των παραλιών είναι κυρίως Ελληνες με μία εξαίρεση στο Κόκκινο Νερό όπου συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες των Βαλκανικών χωρών όπως Σερβία, Τσεχία, Βουλγαρία κ.α. Ετσι , όμορφες παραλίες που μπορείτε να γυρνάτε για μέρες με πλήθος επιλογών για να φάτε και τέλος αρκετές επιλογές με δραστηριότητες συνθέτουν ένα παζλ για όσους επισκεφθούν τις παραλίες του νομού Λάρισας. Παρακάτω σας παραθέτουμε 10 πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε στα παράλια του νομού Λάρισας σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι να κάνω, τι να δω και που να πάω!
1) Φαράγγι Καλυψώ – Ενα από τα πολύ γνωστά φαράγγια της Ελλάδας για canyoning αφού κατεβαίνετε σε καταρράκτες με τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο και καταλήγει σε μία φυσικη πισίνα! Για να προσεγγίσετε το φαράγγι χρειάζεται να διανύσετε μία πανέμορφη διαδρομή διάρκειας περίπου μίας ώρας μέσα στο δάσος του Κισσάβου. Το φαράγγι βρίσκεται κοντά στο χωριό Κόκκινο Νερό. Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο για το canyoning στο φαράγγι Καλυψώ.
2) Μία από τις παραλίες που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι τα Βραχάκια Βελίκας ή αλλιώς Buca όπως θα ακούσετε να την λένε. Πλήθος νέου κυρίως κόσμου συγκεντρώνεται στο beach bar της παραλίας που βρίσκεται στο ένα άκρο της παραλίας για να απολαύσουν το μπάνιο τους με μουσική από το beach bar, στο άλλο άκρο της παραλίας υπάρχουν βραχάκια μέσα στη θάλασσα, ηρεμία, περισσότερος χώρος και σκιά από τα δέντρα που βρίσκονται πίσω σας. Θέλεις ηρεμία και χώρο? πηγαίνεις στη μία άκρη της παραλίας. Θέλεις πολύ κόσμο, μουσική και beach bar? Πηγαινεις στο άλλο άκρο της παραλίας. Είναι μία παραλία που σε καλύπτει ότι κι αν θέλεις!
3) Επόμενη παραλία Ρακοπόταμος. Παλιά συγκέντρωνε λίγους και εκλεκτούς, τώρα όλο και περισσότεροι επιλέγουν το Ρακοπόταμο για να κάνουν το μπάνιο τους τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται για μία μη οργανωμένη παραλία με άμμο που στο βόρειο άκρο της εκβάλει και ενας ποταμός. Πάνω από την παραλία θα βρείτε δύο ταβέρνες, θα το καταλάβετε ετσι κι αλλιώς από τις μυρωδιές, αλλά και ένα café-bar με θέα στην παραλία του Ρακοποτάμου για καφέ και ποτό το βράδυ! Αν θέλετε κάτι άλλο κοντά είναι η Ακτή Παπακώστα, οργανωμένη με άμμο. Επίσης, αν θέλετε κάτι πιο extreme και έχετε jeep τότε ακολουθήστε το δρόμο προς Μύλο Γλυμένη και συνεχίστε προς τα παράλια του νομού Μαγνησίας όπου ο δρόμος θα σας βγάλει στο Κεραμίδι.
4) Κοντά στο Φαράγγι Καλυψώ βρίσκεται και το Κόκκινο Νερό “πνιγμένο” στα πλατάνια όπως αναφερθήκαμε και πιο πάνω με πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Στο Κόκκινο Νερό θα βρείτε και δύο παραλίες με βότσαλα αλλά και καφέ bar και ταβέρνες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εμείς σας προτείνουμε σίγουρα να επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές του Κόκκινου Νερού που βρίσκονται οι φυσικές πηγές αλλά και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του οικισμού με τις πετρόχτιστες πισίνες για να μπείτε μέσα. Το ιαματικό νερό στο Κόκκινο Νερό είναι πλούσιο σε στοιχεία που κάνουν καλό σε αρκετά σημεία του σωματός σας. Επίσης εκεί κοντά στον οικισμό βρίσκεται και ενα πετρόχτιστο γεφύρι, το γεφύρι της Παπαρίζαινας χτισμένο από το 1719.
5) Πεζοπορία. Ξεχωρίζει το μονοπάτι Βελίκα – Μελιβοία μήκους 8 χιλιομέτρων που είναι ένα εύκολο μονοπάτι που μπορούν να το κάνουν όλες οι ηλικίες και περνά ανάμεσα από πλατάνια, καστανιές, ξύλινα γεφυράκια και ρεματιές, διάρκειας 2:30-3 ωρών. Αφετηρία του μονοπατιού ο χωματόδρομος δίπλα από την πολυκατοικία των Ηλεκτρολόγων, ένα μεγάλο πορτοκαλί κτίριο που δεν ταιριάζει και τόσο με το τοπίο δυστυχώς. Ακολουθείτε το δρόμο προς Αγία Τριάδα και προς το κιόσκι, υπάρχει σήμανση που σας οδηγεί προς τα γεφυράκια και προς τον μαγευτικό καταρράκτη που σίγουρα αξίζει μία στάση. Αν ωστόσο θέλετε κάτι πιο extreme τότε τις ημέρες που έχει περισσότερο αέρα μπορείτε να κάνετε kite serf στην Βελίκα (αν έχετε δικό σας εξοπλισμό).
6) Πολυδένδρι. Το καταπρασίνο Πολυδένδρι που έχει λίγες κατοικίες, τη βοτσαλωτή παραλία αλλά και τα πρώην βασιλικά κτήματα ιδανικά για ποδηλασία βουνού και πεζοπορία μέσα στην πλούσια βλάστηση που έχει το δάσος Πολυδενδρίου. Μέσα στο δάσος θα βρείτε και δύο εκκλησίες, τον Ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου και το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
7) Δοκιμάστε τη διαδρομή από Καρίτσα προς Σπηλιά. Μία διαδρομή μοναδική ανάμεσα από οξιές και καστανιές γεματη πράσινο και θέα προς τα παράλια και καταλήγει προς τη πλευρά της Λάρισας. Η ομορφη διαδρομή καταλήγει στο χωριό Σπηλιά.
8) Εκκλησία Αγιών Αναργύρων. Πρόκειται για μία εκκλησία που θα βρείτε πριν φτάσετε στον Αγιόκαμπο, λίγα χιλιόμετρα πριν θα βρείτε μία ταμπέλα, ακολουθήστε την και σε 1-2 λεπτα θα βρεθείτε στο χώρο της εκκλησίας. Πολλοί επιλέγουν το χώρο της εκκλησίας σε κάποια αργία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να ψήσουν με μουσική και χορό, υπάρχει αρκετός χώρος. Επίσης κάποιοι επιλέγουν την εκκλησία για το γάμο ή της βάπτιση και στήνουν μετά τη δεξίωση έξω στο χώρο δίπλα από την εκκλησία. Δίπλα από την εκκλησία αν κατεβείτε τα σκαλάκια και περάσετε το μικρό ποταμάκι ακολουθήστε τη διαδρομή και τα πέτρινα σκαλιά προς τα ασκηταριά που υπάρχουν μέσα στο βράχο. Τα σκαλιά είναι λίγα και η ανάβαση τους τους θα σας πάρει 1-2 λεπτα. Κοντινό χωριό η Σκήτη με δύο προσεγμένα ξενοδοχεία και ταβέρνες με καλό φαγητό.
9) Καλύβι, Ψαρόλακας, Παναγιά. Παρθένες παραλίες με πέτρα και βότσαλο. Στέκι ψαροντουφεκάδων αλλά και αρκετών εναλλακτικών επισκεπτών. Στις παραλίες αυτες που είναι μη οργανωμένες (εκτός του Ψαρόλακκα που πλέον είναι στέκι πολλ΄πω νέων το beach bar που υπάρχει εκεί) δεν θα βρείτε και πολλούς επισκέπτες αλλά η άγρια ομορφιά τους ξεχωρίζει. Ωστόσο λίγο παρόμοια είναι και η Κουτσουπιά αλλά στην άκρη της (όχι εκεί που ειναι τα beach bar) που ο ίσκιος καλύπτει την παραλία από νωρίς το απόγευμα.
10) Δέλτα Πηνειού. Ενας υγροβιότοπος με πλούσιο χλωρίδα και πανίδα. Στο Δέλτα Πηνειού μπορείτε να κάνετε birdwatching, κανόε καγιάκ αλλά αποτελεί και σημείο τερματισμού της διαδρομής rafting που ξεκινα από την κοιλάδα των Τεμπών. Εκεί κοντά στο Δέλτα του Πηνειού είναι και το Στόμιο που αν βρεθείτε εκεί αξίζει μία στάση.