Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας ορίζει τα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας και η μυθική κατοικία των 12 Θεών του Ολύμπου και αποτελεί διεθνή προορισμό για επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου που θέλουν να τον εξερευνήσουν. Ολυμπος και Μύτικας πάνε μαζί, ο Μύτικας είναι η ψηλότερη κορυφή του με 2,918μέτρα υψόμετρο και οι αρχαίοι το ονόμαζαν Πάνθεον. Οι κορυφές του καλύπτονται από χιόνι και παραμένουν κατάλευκες για 7 μήνες από Νοέμβριο μέχρι Μάιο και προσφέρεται για πεζοπορία και αναρρίχηση. Το ετήσιο ημερολόγιο περιλαμβάνει πολιτιστικά, θρησκευτικά και αθλητικά γεγονότα.
Χωριά στον Ολυμπο
Ο Ολυμπος έχει τη θεσσαλική πλευρά αλλά και την πλευρά που ανήκει στο νομό Πιερίας.
Χωριά Κάτω Ολύμπου (Θεσσαλία): Ραψάνη, Καλλιπεύκη, Κρανιά, Καρυά, Πυργετός.
Ραψάνη – Φημίζεται για τα κρασιά της και τους αμπελώνες της αφού στη Ραψάνη έλαβε πρώτο ένα κρασί το χαρακτηρισμό “Ονομασίας Προελεύσεως” (Ο.Π.Α.Π. Ονομασία Προελεύσης Ανωτέρης Ποιότητας). Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται και η γιορτή κρασιού με μπόλικους μεζέδες και φυσικά κρασί. Η Ραψάνη χαρίζει πολλές ανάσες δροσιάς το καλοκαίρι αφού το υψόμετρο της ειναι ιδανικό για δροασερές νύχτες. Αξίζει να δείτε την βιβλιοθήκη που “κρύβεται” στο πρώτο όροφο του πρώην κοινοτικού καταστήματος της Ραψάνης που φιλοξενεί πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της. Στο εσωτερικό της θα βρείτε βιβλία, περιοδικά και χειρόγραφα. Και φυσικά αξίζει να πάτε στην πλατεία του χωριού και να δοκιμάσετε τις ντόπιες πίτες από το γυναικείο συνεταιρισμό.
Κρανιά – Σε κοντινή απόσταση με τη Ραψάνη αλλά μερικά χιλιόμετρα μετά βρίσκεται η Κρανιά. Πολλοί την ονομάζουν και μπαλκόνι του Ολύμπου και όχι άδικα αφού η θέα από το χωριό και τα λιθόστρωτα σοκάκια του είναι μαγευτική και απέραντη σε Ολυμπο και Κίσσαβο. Αξίζει να δείτε στην Κρανιά το ναό της Παναγίας, τους Αγίους Ταξιάρχες αλλά και το αφιέρωμα στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην θέση Τσιαφούτη. Σε χαμηλότερο υψόμετρο και κοντά στην Κρανιά βρίσκεται και ο Πυργετός.
Καλλιπεύκη – Σε υψηλότερο ακόμη υψόμετρο βρίσκεται η Καλλιπεύκη, γνωστή για τη κτηνοτροφία της. Πρόκειται για προορισμό των καλοφαγάδων αφού το φαγητό στην Καλλιπεύκη είναι νοστιμότατο. Σίγουρα αξίζει μία στάση στο δασικό χώρο αναψυχής στη θέση “Πατωμένη” που έχει ψησταριές, τραπεζάκια και παιδική χαρά.
Χωριά στον Όλυμπο στο νομό Πιερίας
Παλαιός Παντελεήμονας – Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ολυμπου. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι εκεί και σε περιμένει να περιπλανηθείς στα λιθόστρωτα σοκάκια του χειμώνα-καλοκαίρι. Στην πλατεία του χωριού με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τον μεγάλο πλάτανο θα βρείτε τριγύρω της πλακόστρωτα δρομάκια, ξενώνες και ταβέρνες με νόστιμο φαγητό. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ιδανικός για ένα χαλαρωτικό διήμερο-τριήμερο για στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας και δροσιάς το καλοκαίρι. Επιλογές διαμονής έχετε στο Παλαιό Παντελεήμονα με αρκετά προσεγμένα ξενοδοχεία. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στον Παλαιό Παντελεήμονα. Γνωστές παραλίες όπως ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και άλλες είναι μόλις μερικα λεπτά από το χωριό.
Παλαιοί Πόροι – Σε υψόμετρο 600 μέτρων με πανοραμική θέα προς Πλαταμώνα εώς και το Στόμιο.
Λιτόχωρο – Στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του βουνού συναντά κανείς το Λιτόχωρο που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα. Θέλεις θάλασσα? τοτε θα βρεις τις ακτές τις Πιερίας. Θέλεις βουνό? κατευθύνεσαι προς Πριόνια και ακολουθείς τα μονοπάτια για τις κορυφές του μαγευτικού Ολύμπου. Το Λιτόχωρο αποτελεί μία ιδανική βάση για εξορμήσεις σε θάλασσα και βουνό. Στο Λιτόχωρο καταλήγει το φαράγγι του Ενιπέα, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το Αρχαίο Δίον που εκεί ανακαλύφθηκαν 2.000 στρέμματα ευρημάτων που αποτελούν αρχαιολογικό πάρκο. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στο Λιτόχωρο. Δείτε εδώ τα διαθέσιμα ξενοδοχεία στην Πλάκα Λιτοχώρου.
Χλωρίδα – Πανίδα
Η χλωρίδα που συναντάται στο Δρυμό χαρακτηρίζεται ως μια απ’ τις πλουσιότερες της Ελλάδος με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο υπάρχουν φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι και ανεβαίνοντας μαύρα πεύκα και έλατα και ψηλότερα δάση κωνοφόρων με το σπάνιο είδος της Βοσνιακής Πεύκης. Στα 2.500μέτρα κυριαρχεί χαμηλή βλάστηση, ανάλογα με την εποχή, με άγρια λουλούδια. Επίσης η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει σημαντικά, σπάνια και απειλούμενα είδη, συγκεκριμένα 8 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών! Οι λάτρεις της φύσης και της φωτογραφίας λοιπόν θα έχουν πολλαπλές ευκαιρίες μοναδικής «ψυχαγωγίας» και λήψεων!
Άγρια Ζώα
Από άγρια ζώα ζουν ελάφια, αλεπούδες, λύκοι, τσακάλια, αγριόγατες, αγριοκάτσικα. Περισσότερα από 100 είδη πουλιών με τους σπάνιους δρυοκολάπτες και τους χρυσαετούς. Επίσης βρίσκουμε και πολλά είδη πεταλούδων.
Ανάβαση – Πεζοπορικές Διαδρομές
Η ανάβαση στον Όλυμπο είναι μία μοναδική εμπειρία για όποιον τον έχει επισκεφθεί που θέλει να την ξαναζήσει. Πεζοπόροι, αναρριχητές και ορειβάτες επισκέπτονται τον Όλυμπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο πριν από κάθε εξόρμηση πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι καιρικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε διαδρομής. Οι διαδρομές που υπάρχουν είναι πολλές, για την ακρίβεια 21, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας αλλά και με καταφύγια που προσφέρονται για ξεκούραση και φαγητό καθώς και κάποια από αυτά προσφέρουν επίσης τηλέφωνο, ηλεκτρικό και κουβέρτες. Οι εξυπηρετήσεις σε κάθε καταφύγιο είναι διαφορετικές και μόνο 3 λειτουργούν όλο το χρόνο. Για τις πεζοπορικές διαδρομές του Ολύμπου διαβάστε το άρθρο μας εδώ.
Ξενοδοχεία στο Λιτόχωρο
Αν δεν επιθυμείτε να μείνετε σε κάποια από τα καταφύγια του Ολύμπου τότε η καλύτερη και πιο κοντινή επιλογή στον ανατολικό Όλυμπο είναι το Λιτόχωρο Πιερίας. Δείτε εδώ και κάντε κράτηση στις καλύτερες τιμές στα διαθέσιμα ξενοδοχεία στο Λιτόχωρο.
Καταφύγια (πληροφορίες και πρόσβαση)
6 καταφύγια βρίσκονται στον Ολυμπο. Τα 5 βρίσκονται στον ανατολικό Ολυμπο και το έκτο (Βρυσοπούλες) στον ΝΔ Όλυμπο με πρόσβαση από την Ελασσόνα. Για τα καταφύγια του ανατολικού Ολυμπου (Σπ. Αγαπητός, Χρ. Κάκαλος, Πετρόστρουγκα, Σταυρός, Γ. Αποστολίδης) θα πρέπει από την εθνική οδό Ε75 να κατευθυνθείτε προς Λιτόχωρο και μετά στη θέση Πριόνια όπου και σταματά ο δρόμος και ανηφορίζει το μονοπάτι για Σπ. Αγαπητός.
1 ) Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» – βρίσκεται στη θέση «Μπαλκόνι» σε ύψος 2.100μέτρα στην καρδιά του Μαυρόλογγου, διαθέτει 110 κρεβάτια, νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο (23520 81800), θέρμανση και εστιατόριο και λειτουργεί από Μάιο μέχρι Οκτώβριο 6π.μ-10μ.μ. . Από τη θέση Πριόνια απέχει 3 ώρες διαδρομή , μέτριας δυσκολίας και 1000 μέτρα υψομετρική διαδρομή) website: http://mountolympus.gr
Σπήλιος Αγαπητός – Μύτικας (2 διαδρομές)
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» – ΣΚΑΛΑ – ΜΥΤΙΚΑΣ (Διάρκεια: 3 ώρες, Υψομ. Διαφορά: 818 μ. μέτριας δυσκολίας, Μήκος: 3 Km)
Από το καταφύγιο Α΄- «Σπ. Αγαπητός» (2100 μ) το μονοπάτι ανηφορίζει αρκετά και σε 20΄ περίπου ακολουθεί τη ράχη «Χονδρό Μεσοράχη» μέχρι που συναντάει στα 2480 μ. τη διασταύρωση για τα «Ζωνάρια» δεξιά. Λίγα μέτρα πιο πάνω και αριστερά συναντάει το μονοπάτι προς Σταυραϊτιές και Άγιο Αντώνιο. Ακολουθώντας το κυρίως μονοπάτι που είναι το Ε4, σε γυμνό αλπικό τοπίο και με αρκετή κλίση, μετά από μία ώρα περίπου, καταλήγουμε στην κορυφή «Σκάλα» (2866 μ.) Από εκεί συνεχίζουμε, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα βράχια, στη διαδρομή της «Κακόσκαλας» όπως χαρακτηριστικά λέγεται λόγω των φυσικών «σκαλοπατιών», που οδηγούν στο Μύτικα. Η διαδρομή γίνεται πιο δύσκολη από τη Σκάλα στο Μύτικα. Επισημαίνεται ότι το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι αρκετά δύσκολο.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» – ΛΟΥΚΙ -ΜΥΤΙΚΑΣ (Διάρκεια: 3 ώρες, Υψομ. Διαφορά: 818 μ. δύσκολη – σε σημεία επικίνδυνη Μήκος: 2,9 Km)
Πρόκειται αρχικά για το ίδιο μονοπάτι με το προηγούμενο μέχρι τα 2480 μέτρα, όπου συναντάμε τη διασταύρωση για τα Ζωνάρια. Ακολουθούμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, το οποίο στην αρχή ανηφορίζει απότομα ενώ στη συνέχεια ακολουθεί τις πτυχώσεις των «Ζωναριών» για αρκετή ώρα, ως το σημείο όπου αρχίζει το χαρακτηριστικό «Λούκι» που καταλήγει στο Μύτικα. Μέσα στο «Λούκι» υπάρχουν χαρακτηριστικά κόκκινα βέλη, πάνω στα βράχια, που δείχνουν την πορεία. Η διαδρομή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη – και μέσα στο Λούκι επικίνδυνη λόγω κατολισθήσεων – και χρειάζεται πολλή προσοχή από τους ορειβάτες.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ» – ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Διάρκεια: 1 ½ ώρες Υψομ. Διαφορά: 550 μ. Διαδρομή δύσκολη Μήκος: 3,8 Km)
Ανηφορίζοντας από το Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» προς τις κορυφές, στα πρώτα λεπτά της πορείας, συναντούμε διακλάδωση προς τα δεξιά, προς «Οροπέδιο των Μουσών» (2650 μ.) όπου βρίσκονται τα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκκαλος».
Το μονοπάτι ονομάζεται και «κοφτό» γιατί συντομεύει το συνολικό χρόνο ανάβασης στο Οροπέδιο των Μουσών. Είναι αρκετά ανηφορικό και σε μερικά σημεία που κρατάει χιόνι θέλει προσοχή. Περνάει χαμηλότερα από το αντίστοιχο μονοπάτι των Ζωναριών.
2 ) Καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» – βρίσκεται στα 1900μ. υψόμετρο και περιτρυγιρίζεται από υπεραιωνόβια ρόμπολα. Φιλοξενεί μέχρι 90 άτομα, διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, ηλεκτρικό, νερό, τζάκι και λειτουργεί όλο το χρόνο. Παρέχει οργανωμένο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και ασύρματο ανάγκης έξω και μέσα στο καταφύγιο. Tη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 ή με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, Νεκτάριο Παρμάκη (6977 246350) και Τηλέμαχο Αιγυπτιάδη (6948 821513).
Διαδρομή προς Πετρόστρουγκα-Οροπέδιο Μουσών-Καταφύγιο Χρ. Κάκαλος- Καταφύγιο Γ. Αποστολίδης.
Στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται «Γκορτσιά». Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί αρχικά στο Καταφύγιο Πετροστρουγκα και αργότερα στο «Οροπέδιο των Μουσών» και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσα σε πανέμορφο δάσος ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή.
Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (2000 μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, φθάνουμε στην κορυφή «Σκούρτα» (2485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μία στενή ράχη που ονομάζεται «Λαιμός» και καταλήγει στο «Οροπέδιο των Μουσών. Μόλις φτάσουμε στην αρχή του οροπεδίου, το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο.
Το αριστερό τμήμα καταλήγει σε 30΄ περίπου στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» της Ε.Ο.Ο.Α., σε υψόμετρο 2650μ., που εξυπηρετεί 18 άτομα και διαθέτει εστιατόριο και το δεξιό σε 40΄ περίπου στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 2760μ., που μπορεί να φιλοξενήσει 90 άτομα και διαθέτει εστιατόριο..
Με αφετηρία τα δύο καταφύγια, μπορούμε να πραγματο-ποιήσουμε σύντομες αναβάσεις στις κορυφές Τούμπα (2801 μ.) και Προφήτης Ηλίας (2803 μ.). Αναβάσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε και προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του «Στεφανιού» που οδηγεί προς τα «Ζωνάρια».
Διαδρομή από Οροπέδιο Μουσών προς τις κορυφές
Διαδρομή Α.
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Κατ. « Γιόσος Αποστολίδης» & «Χρήστος Κάκκαλος») – ΛΟΥΚΙ – ΜΥΤΙΚΑΣ
Από το Οροπέδιο των Μουσών και συγκεκριμένα από τα καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» (2700 μ. ) και «Χρήστος Κάκκαλος» (2650 μ.) συνεχίζουμε την πορεία μας προς τις ψηλές κορυφές. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα δύο καταφύγια.
Αφού αφήσουμε στα δεξιά μας τις «Πόρτες», συνεχίζουμε την πορεία μας περνώντας κάτω ακριβώς από το «Στεφάνι» και φθάνουμε στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορυφές. Στο σημείο αυτό, αριστερά και μπροστά μας έχουμε το «Μύτικα» και δεξιά μας το «Στεφάνι». Ακολουθούμε τα κόκκινα βέλη πάνω στο βράχο που μας οδηγούν μέσα από το «Λούκι» προς το «Μύτικα» σε 30 με 40 λεπτά περίπου. Η διαδρομή είναι δύσκολη μέσα στο «Λούκι» και συχνά επικίνδυνη λόγω κατολισθήσεων.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β΄
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Κατ. « Γιόσος Αποστολίδης» & «Χρήστος Κάκκαλος») – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΤΟΥΜΠΑ
Πολύ εύκολες είναι οι διαδρομές από το «Γιόσος Αποστολίδης» προς τις κορυφές «Προφήτης Ηλίας» (2803 μ. ) και «Τούμπα» (2801 μ.). Απαιτούνται μόνο 10΄με 15΄ για να απολαύσουμε τη μοναδική θέα προς τον κάμπο της Πιερίας και τα «Καζάνια» αντίστοιχα. Αξίζει να προσκυνήσουμε και το ψηλότερο ξωκκλήσι των Βαλκανίων, τον Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή και πρωτοχτίστηκε από τον Άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα.
3) Καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» – βρίσκεται στη ΝΔ άκρη του οροπεδίου των Μουσών σε υψόμετρο 2.648μέτρων, διαθέτει 18 κρεβάτια, ηλεκτρικό, κουβέρτες, κουζίνα και νερό δεξαμενής. Λειτουργεί από Μάη έως Οκτώβρη και Δεκέμβρη έως Απρίλη. Οι κρατήσεις για το καταφύγιο γίνονται τηλεφωνικά στο 0030 6937 361689. Website http://www.olympus-climbing.gr/
4) Καταφύγιο «Σταυρός» – βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του Ολύμπου 9,5 km με ασφαλτόδρομο από το Λιτόχωρο σε ύψος 930m, μέσα στο δάσος της Μονής Διονυσίου. λειτουργεί όλο το χρόνο, κυρίως ως αναψυκτήριο και εστιατόριο και μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα. Τηλ: 23520 81687.
5) Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» – βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών στο Διάσελο σε ύψος 2.760μέτρων. Φιλοξενεί μέχρι 80 ατόμα, διαθέτει ηλεκτρικό, νερό, τζάκι και οργανωμένη κουζίνα. Λειτουργεί από Ιούνιο-Οκτώβριο και τους υπόλοιπους μήνες κατόπιν συνεννόησης με τους διαχειριστές. Ο προθάλαμος του καταφυγίου είναι ανοιχτός όλο το χρόνο ως καταφύγιο ανάγκης. Τηλ. 23510 82840 Website http://apostolidisrefuge.gr
6) Καταφύγιο «Βρυσοπούλες» – βρίσκεται δυτικά, πίσω από τη χαράδρα του Μαυρατζά στη θέση Βρυσοπούλες σε ύψος 1.800μέτρα και είναι προσπελάσιμο και οδικώς από την περιοχή του Σπαρμού. Διαθέτει 30 κρεβάτια, κουζίνα, νερό, ηλεκτρικό και θέρμανση. Λειτουργεί όλο το χρόνο αλλά για τη διανυκτέρευση απαιτείται στρατιωτική άδεια αφού ανήκει στο στρατόπεδο του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Τηλ. 24930 62163.
Ακόμα υπάρχουν και δύο καταφύγια ανάγκης το ”Αγιος Αντώνιος” στην κορυφή Άγιος Αντώνιος σε ύψος 2.818μέτρων που παρέχει είδη πρώτης ανάγκης και ασύρματο σε περίπτωση ανάγκης για επικοινωνία. Το καταφύγιο «Η Καλύβα του Χριστάκη» δεν διαθέτει είδη πρώτης ανάγκης και χρησιμοποιείται για άσχημες καιρικές συνθήκες, βρίσκεται στην “Μεγάλη Γούρνα”, σε υψόμετρο 2.430μέτρων, στην διαδρομή του μονοπατιού Ε4, Κοκκινοπηλός – Σκάλα.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Στον Όλυμπο έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή δεκάδες ορειβάτες, έμπειροι και μη, σε μια σειρά από ατυχήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας. Σε περίπτωση προβλήματος ή ανάγκης καλέστε δωρεάν 112 (τηλεφωνικός αριθμός επείγουσας ανάγκης για όλη την Ευρώπη) ή με ασύρματο, στη συχνότητα VHF 146.500 την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο μεταβάλλονται συχνά. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να έχετε κατάλληλη ενδυμασία και υπόδηση. Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση μπότες με αντιολισθητική σόλα και ένα σακίδιο πλάτης είναι τα πλέον απαραίτητα. Το σακίδιο μπορεί να περιέχει: Αδιάβροχο, μακριά μπλούζα και παντελόνι, δεύτερο μπλουζάκι και κάλτσες, καπέλο και σκούφο, γυαλιά ηλίου, τρόφιμα και νερό, μικρό φαρμακείο, χάρτη και κάποιο μέσο επικοινωνίας.
Στον Ολυμπο θα βρείτε επίσης 3 ελικοδρόμια ανάγκης στη Σκούρτα, στο Οροπέδιο και στο Σπήλιο Αγαπητό.
Δέκα Πολύτιμες Συμβουλές
- Μην ανεβαίνετε ποτέ μόνος.
- Ανεβείτε μόνο αν είστε υγιής.
- Πάρτε μετεωρολογική πρόγνωση και μην ρισκάρετε με τον καιρό.
- Κάντε έγκαιρη κράτηση στα καταφύγια.
- Ενημερώστε για το πρόγραμμα σας τους σταθμούς ελέγχου και τα καταφύγια και ζητήστε κάθε βοήθεια και πληροφορία.
- Κρατήστε μεγάλη απόσταση από τυχόν προπορευόμενη ομάδα στα δύσκολα σημεία και προσέχετε τις λιθοπτώσεις.
- Μην συνεχίζετε στα δύσκολα λούκια, αν νιώθετε την ανασφάλεια να σας κυριεύει.
- Κινηθείτε αργά, προσεκτικά και αν εσείς προκαλέσετε λιθόπτωση προειδοποιήστε έγκαιρα όσους ακολουθούν.
- Ακούτε τις συμβουλές και τις παραινέσεις των ανδρών της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.
- Κάνετε οικονομία δυνάμεων, μην πιέζετε οριακά το σώμα σας και αν χρειαστεί μην συνεχίζετε. Ο Όλυμπος δύσκολος μεν αλλά και πανέμορφος θα είναι πάντα εκεί για να σας δεχτεί την επόμενη φορά…
Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το 7lt-laris.lar.sch.gr